home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Baklövés
Tóth Tibor
2019.09.04.
LXXIV. évf. 36. szám
Baklövés

Már gyermekkoromban arra tanítottak, hogy a törvényeket, szabályokat tisztelni kell, be nem tartásuk súlyos következményeket von maga után.

Egy picivel túl a negyvenen elmondhatom, hogy ez általában sikerült, a törvényt mindössze néhány gyorshajtás alkalmával szegtem meg, de tanultam a következményekből. Okulni a hibánkból nem szégyen, hiszen saját kárán tanul az ember.

Nem tudom, hogy az európai labdarúgás vezető szervezete mikor ismeri be, egyáltalán beismeri-e a hibáját, és okul-e abból a hatalmas baklövésből, amely az augusztus 1-jén lejátszott, Universitatea Craiova és Budapest Honvéd közötti Európa-liga-selejtezőn történt. Éppen egy román—magyar ütközeten, mely sokszor inkább háborúra és nem játékra hasonlított. Az említett szervezet — nagyon helyesen — elítéli a rasszizmust, nacionalizmust, aminek nagyobb világversenyeken, Bajnokok Ligája-mérkőzéseken rendre hangot is ad. Azon még talán senki sem csodálkozott, hogy a fenti meccsen a román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt nem szakították félbe a mérkőzést (megtehették volna), az azonban botrányos, hogy a 119. percben, a magyar kapu előtti dulakodás, már-már birkózás után a román szurkolók által bedobott tárgyak — melyek közül egy a játékvezetőt is eltalált — és a bíró mellett egy méterrel robbant hanggránát sem volt elegendő ok arra, hogy a derék északír sípmester vagy a mérkőzés küldötte véget vessen a háborús hangulatú összecsapásnak. Pedig kutya kötelességük lett volna, hiszen a szabály szerint automatikus megszakítást von maga után bármilyen fizikai támadás az ellenfél játékosaira, vezetőire és a játékvezetőkre. Tele lett az a bizonyos... Annál is inkább, mert a robbanás utáni félórás huzavona alatt a hangosbemondó közölte a jelenlevőkkel, hogy a román csendőrség nem tudja garantálni a kispesti játékosok és szurkolók biztonságát, ha félbeszakad a mérkőzés... Mindez egy európai uniós országban, 2019 nyarán, éppen a magyarok ellen...

A kispesti óvás a kukában végezte, sőt, a Honvédot alaposan megbüntették a semmiért, a Craiova pedig azóta is röhög a markába, hiszen három zárt kapus meccsel és 60 000 eurós pénzbírsággal megúszta azt, amiért bármely magyar csapatot örökre eltiltanának mindennemű versengéstől.

Hasonló „rajongókért” Szerbiában sem kell a szomszédba menni. A Bajnokok Ligájába zsinórban másodszor bejutott Crvena zvezda „szurkolói” előbb a berni utcákon „bizonyították be”, hogy fényévekre vannak Európától, majd a Young Boys elleni továbbjutás után Belgrádban egy piros-fehérbe öltöztetett harckocsin körözgettek a főváros utcáin. Belgrádban, 2019 nyarán...

Rossz előérzetem van, de lehet, csak az ősz közeledte okozza...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..