home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Bajnokok a tizenhét évesek
Tóth Tibor
2020.06.12.
LXXV. évf. 23. szám
Bajnokok a tizenhét évesek

A tóthfalui Nyers István Labdarúgó Akadémia csapatai március 15-én még pályára léptek a bajnokságban, majd a koronavírus-járvány miatt két hónapig csak otthon edzhettek a játékosok. Ma már újra együtt készülhetnek a csapatok az akadémia pályáin, viszont tétmeccs egyelőre nincs kilátásban, mivel a 2020/21-es idény augusztus végén, szeptember elején kezdődik.

Az akadémia három korosztályos csapattal vett részt a félbeszakadt bajnokságban. A 15 éven aluli együttes a negyedik helyen zárta a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligát. A csapat a tavaszi idényben az első helyet vette célba, ám a megszakítás miatt nem léphetett előre.

— A közepes erősségű ligában a Zenta együttesét kellett volna hazai pályán kétszer legyőznünk ahhoz, hogy felkerüljünk a tabella élére. Senki sem örült a megszakításnak, de a rendkívüli állapot alatt is törekedtünk arra, hogy a játékosok formában maradjanak. Edzésterveket, különféle gyakorlatokat tartalmazó felvételeket küldtünk számukra, így a visszatérés után a fizikai állóképességgel nem nagyon kellett foglalkoznunk, inkább a labdaérzékre, a labdakezelésre helyeztük a hangsúlyt — mondta Kiss Róbert, az U15-ös csapat vezetőedzője.

Rúzsa Iván csapata, a 17 éven aluli fiatalokból álló együttes megnyerte a Szabadkai Minőségi Liga küzdelmeit, és a következő idénytől magasabb rangfokozatban, a Vajdasági Minőségi Ligában bizonyíthat. A tóthfalui gárda nyolc győzelemmel és egy vereséggel, hatpontos előnnyel szerezte meg a bajnoki címet a második helyezett, 18 pontot gyűjtött Bajsával szemben.


Rúzsa Iván

— Sajnáljuk, hogy a bajnokságot nem játszhattuk végig, és tizenegy forduló után vége szakadt a pontvadászatnak. A bajnoki címnek köszönhetően jogot szereztünk a Vajdasági Minőségi Ligában való részvételre, amit a tartományi labdarúgó-szövetség minden bizonnyal a június 10-ei ülésén hagy jóvá. Úgy készülünk, hogy augusztustól a 17 és a 19 éven aluli csapatunk is a legerősebb vajdasági rangfokozatban léphet pályára. Utóbbi, Darko Veselinov edző vezetésével már ebben az idényben is a magasabb ligában játszott, és a kilencedik helyet megszerezve kiharcolta a bennmaradást. Az idén több U17-es játékosunk szerepelt a 19 éven aluli csapatban, ami a minőségi ligában már nem lesz lehetséges, mivel a két csapat mérkőzéseit ugyanazon a napon rendezik meg. Két teljes csapattal kell készülnünk, mivel itt már nem lehet átfedés a két együttes között — mondta Rúzsa, és hozzátette, hogy a Szabadkai és a Vajdasági Minőségi Liga között elsősorban szervezettségben és a csapatok erősségét tekintve van a legnagyobb különbség, hiszen a magasabb ligában szerepel a többi közt a Spartacus és a TSC második csapata, valamint a palánkai Bácska is.

Az ősztől 12 éven aluli játékosokból álló csapatot is indítanának. Alközpontjaikban (Horgos, Kispiac, Orom, Oromhegyes, Szanád, Csóka) kiválasztják a legtehetségesebb játékosokat, akik az akadémián folytathatják pályafutásukat. Van miből meríteni, hiszen legutóbb harminc fiatal került át az alközpontokból az akadémiára.


Kiss Róbert

— Legfiatalabb csapatunk a Szabadkai Körzeti Ligában kezdi a pontgyűjtést. Ebben a rangfokozatban kiváló együttesek játszanak, és itt nagyobb esélyt látunk a fejlődésre, mint a legalsó ligában. A kezdet nem lesz könnyű, mivel csapatunkban több olyan fiatal is helyet kap, aki még sosem játszott bajnoki mérkőzést. Valahol el kell kezdeni, innen tudnak előrelépni a jövőben. A játékosok a legfiatalabb korosztályos csapatból kerülnek mindig eggyel feljebb, egészen az ifjúsági csapatig. Ezt a folytonosságot szeretnénk megadni a fiatalok számára — mondta Rúzsa.

A következő idénnyel kapcsolatos terveikről érdeklődve elmondták, hogy a 15 éven aluliak célja a körzeti ligában való bennmaradás, mivel a csapatot főleg az alközpontokból érkező gyerekek alkotják majd, akik közül többen első alkalommal fognak nagy pályán tétmeccset játszani, de a liga erősségétől függően akár még a középmezőny is célba vehető. A 17 éven aluliak számára újoncként a ligában maradás a fő cél a Vajdasági Minőségi Ligában, míg a 19 éven aluliak ugyanebben a rangfokozatban egy közepes helyezést is elérhetnek.

A járványhelyzet nemcsak a bajnokságokat, hanem a topolyai TSC által támogatott nagy, műfüves pálya építési munkálatait is félbeszakította egy időre. A munkálatok hamarosan folytatódnak, és a tervek szerint a pálya még ebben az évben elkészül.

Június 21-étől 27-éig a Nyers István Labdarúgó Akadémián nyári focitábort tartanak, melyre eddig már ötven fiatal jelentkezett. Napi két edzés vár rájuk, a gyakorlati mellett elméleti oktatásban is részesülnek, de különféle szabadidős programok is lesznek. A focistákat a diákotthonban helyezik el, napi öt étkezésről gondoskodnak számukra. A hétnapos foglalkozás végén a táborozók oklevelet és érmet kapnak, a tábor legjobb játékosa pedig különdíjban részesül. A részvételi díj 4000 dinár. Jelentkezni Darko Veselinovnál (069/500-34-54), Kiss Róbertnél (063/166-17-38) és Rúzsa Ivánnál (060/319-39-51) lehet.


A 15 éven aluli csapat


Az U17-es csapat megnyerte a Szabadkai Minőségi Ligát


A 19 éven aluli együttes bennmaradt a Vajdasági Minőségi Ligában

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..