home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bajnokként a Szuperligába
Tóth Tibor
2019.06.01.
LXXIV. évf. 22. szám
Bajnokként a Szuperligába

A topolyai TSC labdarúgói az I. Liga bajnokaként kerültek fel a Szuperligába, és ezzel történetük eddigi legnagyobb sikerét érték el.

A tavalyi első I. ligás idényében az együttes a negyedik helyen végzett, a minap zárult 2018/19-es szezonban pedig május 1-jén a belgrádi Sinđelić elleni idegenbeli döntetlennel biztosította be bajnoki címét. A csapat példátlan veretlenségi sorozatot tudhat maga mögött, hiszen 2018. szeptember 15-én az Óbecse feletti 2:1-es győzelemmel kezdődően harmincegy bajnoki mérkőzésen maradtak veretlenek a topolyaiak, a mérleg huszonöt győzelem és hat döntetlen. Zsemberi Jánossal, a TSC Labdarúgóklub elnökével az elmúlt időszakról, a szuperligás elvárásokról és a tervekről beszélgettünk.

* Az idei szezon nem a legjobban indult, hiszen az első két forduló után 1, négy forduló után pedig 4 pontja volt az együttesnek. Ekkor nagy lépésre szánták rá magukat: Predrag Rogan vezetőedzőt az addigi sportigazgató, Szabó Zoltán váltotta a kispadon.

— Sokan csodálkoztak, hogy ilyen hamar edzőt cseréltünk. A korábbi szakember hozzáállásával és karakterével volt gondunk. Klubunknak van egy filozófiája, melyet a korábbi edző nem akart követni, ezért úgy döntöttünk, hogy megköszönjük a munkáját. Nem arról volt szó, hogy túl szigorúak lettünk volna, és már akkor egyértelműen az első helyet tűztük volna ki célként. Akkor ez még nem így volt. Az edzőváltás nagyon jól sikerült, kiváló hangulat alakult ki az öltözőben, és jobbnál jobb eredmények követték egymást. Ilyenkor már nem szabad behúzni a kéziféket, ekkor már szárnyalni kell.

* Jöhet a Szuperliga, mely új kihívás a klub életében. A bajnokcsapat játékoskeretében milyen változások várhatóak?

— Csak apróbbak. El kellett döntenünk, vajon mi a garancia a sikerre: jobb focisták szerződtetése vagy a csapatban érezhető kitűnő hangulat megőrzése? Úgy gondoltuk, hogy a játékosok körében tapasztalható hangulatot próbáljuk megőrizni, ezért csak néhány változtatást fogunk véghez vinni a keretben. Négy-öt új ember szerződtetését tervezzük olyan futballisták helyére, akik egyáltalán nem vagy csak nagyon keveset játszottak.

* Mely posztokon szükséges erősíteni?

— A kapusposzt, a védelem jobb fele és a belső védők rendben vannak. Jelenleg három kiváló belső védőt tudhatunk magunkénak, de lehet, hozunk még egyet. Elégedettek vagyunk a fiúkkal, de sosem tudni, hogy sárga lapok vagy sérülés miatt mikor dől ki valamelyikük a sorból. Minden pozícióra legalább két ember kell. Balhátvédet biztosan hozunk, mert azon a poszton eddig csak egy játékosunk volt. A középpályáról elengedtük az idényben jó teljesítményt nyújtó, a párharcokat bátran felvállaló, jól védekező, de az előre játékban meglehetősen pontatlan Plavšićot. Úgy láttuk, hogy számára a Szuperliga már túl nagy falat lenne. Támadóbb felfogású középpályást hoznánk a helyére. A székelyföldi Csíkszeredával tárgyalunk Antal Barna román ifjúsági válogatott Topolyára való szerződtetéséről. Megtekintettem az egyik mérkőzését, beszéltem is vele. Egy nagyon gyors szélsőről van szó, aki szívesen folytatná karrierjét a mi csapatunkban. Több játékost figyelünk, más klubokkal is kapcsolatban állunk, de olyan focisták is vannak, akik maguktól kínálkoznak. Elsősorban azok közül válogatnánk, akiket mi nézünk ki magunknak.

* A magyarországi vagy a szerbiai átigazolási piacot figyelik inkább?

— Elsősorban a szerbiai piacra összpontosítunk, a magyarországiról nincs módunk igazolni, hiszen ott a labdarúgók sokkal több pénzért játszanak. Amíg a magyarországi és a szerbiai játékosfizetések között ekkora a különbség, addig nem tudunk onnan igazolni, viszont idővel szeretnénk. Egyébként évről évre itt is emelkedik a focisták fizetése. Magyarországról majd egy-két játékost építenénk be a csapatba, őket próbálnánk az itteni mentalitáshoz szoktatni, ebbe a rendszerbe beilleszteni. Elképzelhető, hogy a jövőben érkezik labdarúgó például a Puskás Akadémiától, de most elsősorban a szerbiai piacot figyeljük.

* A Szuperligában mennyivel magasabbak a költségek az I. Ligához viszonyítva?

— A következő liga általában duplája az előzőnek. Ha például az I. Liga félmillió euróba került, akkor a Szuperliga 1 millióba fog, de ez elég szerény dolgokra ad lehetőséget. Milliós költségvetéssel kalkulálunk, mely Szerbiában egy jó közepes büdzsének felel meg. A bajnok Crvena zvezda nagyon kimagaslik a mezőnyből, hiszen költségvetése 25-30 millió euró körül mozog, a Partizané 10 és 15 millió között van, a Napredak, a Čukarički és a Vojvodina büdzséje 2-3 milliós, az összes többi klubé pedig 1 milliónál is kevesebb. Úgy gondoljuk, hogy 1 milliós költségvetéssel jó csapatot tudunk összeállítani. Már az első évben szeretnénk a legjobb nyolc közé, azaz a felsőházi rájátszásba jutni. Ha ez nem sikerül, akkor sincs dráma, a lényeg, hogy bennmaradjunk a ligában. Támogatókat várunk, ígéreteket már kaptunk. A sikerhez megfelelő szaktudás és anyagi támogatás kell, egyik a másik nélkül nem sokat ér.

* Mikor kezdi a csapat a felkészülést a Szuperligára?

— Június 3-án. A programban ausztriai edzőtábor szerepel, melyen rajtunk kívül a Dunaszerdahely, a Sepsiszentgyörgy, a Puskás Akadémia és az Osijek is részt vesz. Az edzőtábor után a Dunaszerdahellyel, a Videotonnal és a Sepsivel együtt pályára lépünk a székesfehérvári MOL-tornán, melyet az M4 Sport közvetít. A Szuperligában július 20-án indul útjára a labda. Előzetesen egy héttel korábbi időpont volt kiírva, de sok helyen pályafelújítások vannak folyamatban. A szerb kormány jelentős összeget fektetett be a stadionok helyrehozásába, a labdarúgó-szövetség pedig a pályák, a gyepszőnyeg felújítását és cseréjét pénzeli. Valahol ennek is mi vagyunk a kezdeményezői. Amikor látták, hogy mit csinálunk, akkor jöttek rá, hogy a stadionok és a pályák állapotával mekkora a baj, ezért döntöttek úgy, hogy fejleszteni kell az infrastruktúrát. A jó eredményeknek köszönhetően a szövetségben végre van pénz, ami nem mindig volt így.

* 2018 szeptembere óta működik a labdarúgó-akadémia Topolyán. Milyen időközönként kerülhet fel egy-egy saját nevelésű játékos a felnőttcsapatba?

— Minden téren sikereket halmozunk, hiszen az ificsapatunk feljutott a Szuperligába, a női együttesünk pedig minden bizonnyal második helyezettként kerül a legerősebbek társaságába. Az ifiktől néhány játékost elviszünk előkészületekre az első csapattal, de el kell mondani, hogy ezek a labdarúgók még nem mentek át a teljes akadémiai rendszeren. Tehetségesek, viszont nem biztos, hogy az első szuperligás idényünkben sok játéklehetőséghez jutnak. Amikor majd a serdülők is bekerülnek a legmagasabb rangfokozatba, és a szuperligás tapasztalatot szerzett gyerekek elérik a 18 éves kort, akkor évente két-három játékost beépíthetünk a felnőttek közé. Ez három-négy év múlva történhet meg. Az első év teljesen más, hiszen gyökeret kell eresztenünk a ligában. Szerbiában egy ilyen kis közösség számára elképzelhetetlen, hogy egyszer bajnoki címet ünnepelhessen, viszont néhány éven belül az Európa-ligás helyezést el lehetne érni. Ez a lučani Mladostnak és az ivanjicai Javornak megadatott, miért ne sikerülhetne egyszer nekünk is…

* A csapat továbbra is Zentán játssza a mérkőzéseit. A stadion már alkalmas a Szuperligára?

— Új kerítést kell építenünk, a vendégszurkolók számára háromszáz férőhelyes lelátót kell létesítenünk, dopping- és elsősegélyszobát szükséges kialakítanunk, valamint fel kell állítanunk a reflektorokat. A topolyai központi pályán az alapozás folyik, a jövő nyárra szeretnénk befejezni a stadiont.

* Hogyan érzi, a délvidéki magyarság mennyire sorakozott fel a TSC mögé?

— Mindinkább. Valahogy az lenne a logikus, ha az itteni magyarság a magáénak érezne bennünket. Próbálunk minél több magyar nemzetiségű játékost találni, noha a csapat gerincét nem magyar ajkú focisták alkotják. Minden klubnak szüksége van egy olyan szurkolótáborra, mint amilyen a Blue Betyarsz, mely mellettünk áll, buzdít bennünket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..