home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Bajban a tokiói olimpia?
Talpai Lóránt
2020.07.30.
LXXV. évf. 31. szám
Bajban a tokiói olimpia?

Előfordulhat, hogy nézők nélkül tartják meg — Átlépte a 16,5 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma — Megalakult az új horvát kormány

Előfordulhat, hogy nézők nélkül tartják meg

A szervezőbizottság elnöke idegenkedik attól a gondolattól, hogy a koronavírus-járvány miatt esetleg nézők nélkül rendezzék meg az elhalasztott tokiói nyári olimpiát. Mori Josiró, Japán korábbi miniszterelnöke szerint ha lehetséges, azt is el kellene kerülni, hogy a helyszíni szurkolók számát csökkentsék, mert létfontosságú, hogy ott legyenek a lelátókon. Ezzel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének kijelentésére reagált, Thomas Bach ugyanis a múlt héten úgy fogalmazott, szükség esetén korlátozhatják a nézők beengedését. Mori szerint szinte az egész országot megmozgatják a sportesemények, az érdeklődőket pedig nem szabad nehéz helyzetbe hozni egy ilyen döntéssel. Hozzátette: bízik benne, hogy Bach kijelentése csak „a legrosszabb forgatókönyvre” vonatkozott.

 

Átlépte a 16,5 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

A világon már több mint 16,5 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma átlépte a 650 000-et. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta COVID—19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol (lapzártánkig) 4 433 410 fertőzött van, 150 444-en haltak meg, 2 136 603-an meggyógyultak. Brazíliában 2 446 397 fertőzöttről, 87 737 halálos áldozatról és 1 667 667 gyógyultról tudni. Indiában 1 484 136 fertőzöttet, 33 461 halálos áldozatot és 954 004 gyógyultat jegyeztek fel. Oroszországban 818 120-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 13 354-re, a gyógyultaké pedig 603 329-re emelkedett.

 

Megalakult az új horvát kormány

Beiktatta hivatalába az Andrej Plenković vezette új, jobbközép kormányt a zágrábi parlament. A kabinetet a horvát törvényhozás 151 képviselőjéből 76 támogatta. Plenković a parlamenti ülés elején megtartott beszédében azt ígérte: a versenyképesség és az életszínvonal növelésére helyezik a hangsúlyt, csökkentik az adókat, fizetés- és nyugdíjemelést terveznek, új munkahelyeket teremtenek, megfelezik az állami tisztségviselők számát, valamint beindítják a gazdasági növekedést. Ami a külpolitikát illeti, stratégiai célként jelölte meg a csatlakozást a schengeni övezethez, az euró bevezetését, valamint Horvátország nemzeti szuverenitásának és befolyásának növelését Európában és a világban. Az új kabinet miniszterelnökének négy helyettese is lesz Davor Božinović belügyminiszter, Zdravko Marić pénzügyminiszter, Tomo Medved veteránügyi miniszter — mindhárman régi-új tárcavezetők — és Boris Milošević szerb kisebbségi képviselő, a Független Szerb Demokratikus Párt (SDSS) tagja, emberi jogokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter személyében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..