home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Bácskossuthfalva: egy ambiciózus közösség
Tóth Péter
2012.10.03.
LXVII. évf. 40. szám

Az egyik legfontosabb feladat most országos szinten is a munkahelyteremtés, ez azonban meghaladja a kisebbségi politizálás lehetőségeit

Az egyik legfontosabb feladat most országos szinten is a munkahelyteremtés, ez azonban meghaladja a kisebbségi politizálás lehetőségeit — mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke szeptember 27-én tett bácskossuthfalvi látogatása alkalmával. Hozzáfűzte, hogy a VMSZ feladata erre folyamatosan rámutatni, a lehetőségek szerint pedig befektetőket, tőkét idevonzani azokra a területekre, ahol mi élünk. A Tartományi Képviselőház elnöke részt vett a helyi közösség tanácsának ülésén, majd megtekintette a központi sétány és a Kossuth park melletti Emlékháznak, közösségi épületnek a felújítási munkálatait, s ellátogatott a PIK Moravica mezőgazdasági birtokra és a nagy hagyományú Sila láncgyárba is.
Kókai Menyák Melinda, Topolya Község polgármestere kiemelte: „Szerettük volna megmutatni, hogyan fejlődik az önkormányzat egyik legdinamikusabb települése, hogyan próbálnak egyensúlyt teremteni a közösségépítő és munkahelyteremtő befektetések között”.
Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácselnöke elmondta: nem lehetnek teljesen elégedettek, de nagyon fontosnak tartja, hogy vannak olyan befektetők, akik munkahelyeket tudtak teremteni. A PIK Moravica az elmúlt időszakban 40-ről 90-re, a Sila pedig a 130-ról több mint 200-ra tudta növelni a foglalkoztatottak létszámát. Az előbbi mintegy 40 idénymunkást is foglalkoztat még. A két legnagyobb cégen kívül vannak kisebbek, amelyek gondokkal küszködnek ugyan, mégis van jövőjük. A látogatás másik célja a helyi közösség és az önkormányzat befektetéseinek bemutatása volt. Az épülő sétány és a tájház szép példái annak, hogy együttes erővel sok minden megvalósítható. Ezenkívül a tóparton a vízvezeték és a turistaút kiépítése is megtörtént, a jövőben a Népegyetem épületében vendégszobákat szeretnének kialakítani, két park kialakítását tervezik, valamint a bácskossuthfalvi helyi közösség küzdeni fog az egykori fürdő megvételéért is. Ez újabb perspektívákat nyit a falu szempontjából.
Kuruc Tibor, a PIK Moravica igazgatója és Kispál Huba tulajdonos elmondták: felújítottak egy húsz éve üresen álló farmot, s most 500 növendékmarhájuk van, a következő évben még további 1000 jószág számára teremtenek helyet. Terveik szerint a farmon biogázt is előállítanak majd, s ezzel 150-200 új munkahelyet teremtenek a falunak. Egy 2000 tonna befogadóképességű siló építése is folyik, ez a jövőben elegendő lesz a termelt gabona megfelelő tárolására. 5500 hektáron gazdálkodnak, ebből 500-at öntözni is tudnak.
Méhes Béla, a Sila láncgyár vezérigazgatója elmondta: megpróbáltak „előre menekülni” a gazdasági váláság kitörésekor. 2010-ben a német partnerrel közösen sikerült a kötélgyártást is beindítani, ma már 400 fajta kötelet gyártanak, évi 200 tonnát.
A tartományi parlament elnöke látogatása végén kijelentette: a Bácskossuthfalván látottak az előrehaladásról, az ambíciókról és a fejlődésről szólnak, s mindenképpen támogatni kell ezeket az elképzeléseket.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..