home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bácsföldvári és szabadkai diadal
Tóth Tibor
2015.09.07.
LXX. évf. 35. szám
Bácsföldvári és szabadkai diadal

Szombaton benépesült a csókai Jovan Popović Általános Iskola tornaterme, a Csóka Asztaliteniszklub szervezésében ugyanis, a Művelődési és Oktatási Központ, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, valamint a csókai önkormányzat védnökségével 5. alkalommal tartották meg a Szabó István nemzetközi asztalitenisz-emlékversenyt az újoncok és a serdülők részére.

Az idei megmérettetésen kilencvenen álltak asztalhoz, a serdülő fiúk mezőnyében heten, a lányok kategóriájában tizennégyen, az újonc fiúknál negyvenhárman, a lányoknál pedig huszonöten ragadtak ütőt. A torna az újoncok számára egyúttal ranglistaverseny is volt.

A megjelenteket — többek között Csíkos János tartományi sporttitkárhelyettest — elsőként Kormányos László, a verseny fő szervezője, a Csóka Asztaliteniszklub edzője köszöntötte, a tornát pedig Balázs Ferenc, Csóka község elnöke nyitotta meg. Kiemelte, Csóka a lehetőségeihez képest mindent megtesz, hogy a versenyt a jövőben is tudja támogatni. A köszöntő után a küldöttség a csókai temetőben megkoszorúzta a klub alapítójának, az egykori kiváló játékosnak, edzőnek és szövetségi kapitánynak, a 2008-ban elhunyt Szabó Istvánnak és a Csóka Asztaliteniszklub két évvel később elhalálozott kitűnő játékosának, majd edzőjének, Király Ilonának a sírját.


Barátai, sporttársai és tisztelői megkoszorúzták Szabó István sírját

A sok kiváló mérkőzés közül a legnagyobb harcot az újonc fiúk mezőnyében láthatta a közönség. A végső győzelmet a papírformának megfelelően az első kiemelt, a szabadkai Spartacus tagja, Aleksandar Čokić szerezte meg. A döntőig vezető úton magabiztos győzelmeket aratott, a fináléban azonban három játszma után Jovan Jockov, a Lav Jevremovci versenyzője 2 : 1 arányú előnyre tett szert. Ekkor Čokić megrázta magát, kiegyenlített, majd az ötödik szettben 7 : 7-nél utolérte ellenfelét, és ekkor már nem volt megállás, pazar játékkal megszerezte a tornagyőzelmet. A dobogó harmadik fokára Zvezdan Grujić (Lav Jevremovac) és — kellemes meglepetésként — a topolyai Kovács Zsolt állhatott, akitől edzői a legjobb nyolcba jutást remélték, a tehetséges versenyző azonban felülmúlta az elvárásokat.

A Topolyai Asztaliteniszklub öt versenyzővel (egy serdülő lánnyal, három újonc lánnyal és egy újonc fiúval) képviseltette magát. Czini Gábor, a klub edzője elmondta, hogy jöttek volna többen is, de a játékosaik nagy része még nyaralását tölti, a legjobb újonc lány sem tudott részt venni a versenyen.

— Nagy elvárásokkal nézünk a 2015/2016-os idény elé. Először fordult elő, hogy a községnek is tervei vannak velünk. Azt szeretné, ha visszajutnánk a Szuperligába. Az évek folyamán rengeteg topolyai lányt más klubba igazoltak. Ki ne emlékezne Fenyvesi Anna Zsófiára, Truzsinszki Viktóriára, Tóth Klaudiára, Dávidházi Zitára, Márkus Katalinra, Barna Blankára. Tavaly kiestünk a legjobbak társaságából, de a község most támogatást nyújt, hogy visszajussunk, így a bajnok újvidéki Radnički csapatától tíz év után visszahoztuk egykori játékosunkat, Barna Blankát. Mellette leigazoltuk még a horgosi, de az elmúlt két idényt a Csókában töltő Halász Ellát. Remélem, hogy ezzel a két játékossal, plusz még két topolyai lánnyal, Pelle Orsolyával és Brindza Ágnessel megnyerjük az I. ligát, és visszajutunk a legjobbak közé. A Dudás Kata, Bakos Lilla, Kovács Katona Lilla alkotta második számú együttesünk a II. szövetségi ligában szerepel. Tavaly bronzérmes lett, az idén azonban nagyon megerősödött a liga, így középhelyezést várok. Legfiatalabb játékosaink, Mernyák Ramóna, Hegedűs Hédi, Zsiga Réka, valamint a kishegyesi, kettős igazolású Katarina Gvozdenović alkotják a harmadik számú csapatunkat, mely Vajdasági Ligában játszik. Vele kapcsolatban is a középhelyezés az elvárás. Ami a többi versenyt illeti, az újoncok kategóriájában egy-két játékost a ranglista alapján a Top 12-be várunk, a csapatot a tartományi bajnokságon a dobogón szeretném látni. A serdülő lányoknál a bajnoki cím megvédése a cél, egyéniben pedig a Top 12-ben való szereplés. Az ifjúsági korosztályú Halász Ellától érmeket várok egyéniben és párosban, mind a tartományi, mind az országos bajnokságon. Számításaim szerint tizenöt éremre van esélyünk, és ha valóban ennyit nyerünk, az csúcs lesz a klub történetében — mondta Czini.


Az újonc lányok legjobbjai

Az újonc lányok kategóriájában megismétlődött a tavalyi döntő, hiszen ezúttal is Radmila Tominjak és Danijela Karkušova találkozott. A színvonalas mérkőzést ismét a bácsföldvári lány nyerte meg 3 : 1-re, tavaly egyébként 3 : 2-re győzte le antalfalvi riválisát. A két harmadik helyet Irena Dujmović (Dobanovci) és Dobó Laura (székelykevei Dózsa) szerezte meg.

A serdülő fiúk fináléjában a horgosi Pijuković Martin sima, 3 : 0-ás győzelmet aratott a Spartacus tagja, Luka Andrašić felett. A két bronzérem a bácspalánkai Tikvara játékosaihoz, Siniša Nikolićhoz és Marko Ponjevićhez került.

A serdülő lányoknál a tornagyőzelmet a magyarkanizsai Fejős Anna szerezte meg, aki az elődöntőben nagy csatában 3 : 2 arányban győzte le a topolyai Pelle Orsolyát, a döntőben azonban sokkal könnyebben, 3 : 0-ra verte a szekszárdi Keresztes Kittit. A két bronzérmes a már említett topolyai Pelle Orsolya és a szekszárdi Varga Janka. Sagmeister Antal, a Kanizsa Asztaliteniszklub edzője elmondta, hogy a csókai versenyen mindig részt vesznek, hiszen Szabó István emléke hatalmas tiszteletnek örvend körükben.

— Fejős Anna kétszeres országos bajnok az újoncok kategóriájában. A nagyobb korosztályban, a serdülők között is jó eredményeket várunk tőle. A női csapatunk erős, a célunk a II. liga bajnoki címének megszerzése. A horgosi Csikós Kata személyében egy új játékost igazoltunk — mondta Sagmeister.

A díjátadó ünnepségen kihirdették az újoncok kategóriájában a legjobb edzőket is, e két elismerést Polyák Sándor (bácsföldvári Vojvodina) és Mirko Gavrilović (szabadkai Spartacus) érdemelte ki. Mindketten, akárcsak a verseny dobogósai, a torna szponzorainak köszönhetően értékes ajándékokban részesültek.


Az újonc kategória legjobb edzői: Mirko Gavrilović (balról) és Polyák Sándor

Kormányos László, a verseny fő szervezője azt mondta, örül, hogy ötödik alkalommal is megtartották az emléktornát. Szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség végrehajtó bizottsága kinek ítéli oda a verseny rendezési jogát. A végleges sorsolásra hajnali háromkor került sor, de a verseny kezdetére minden a helyére állt.

— Számomra meglepő, hogy a dél-szerbiai srácok nagy ellenállást tanúsítottak a vajdasági fiatalokkal szemben, ami jót tesz a sportágnak. A mezőny ki van egyenlítve, kiváló mérkőzéseket látni a teremben. Klubunkat hat játékos, három fiú és három lány képviselte. Három fiú játékosunk a serdülők mezőnyéből az ifikébe került, így a 11-12 fős csapatból hatan maradtunk. Az újoncok között Milan Komlušan a negyedik kiemelt volt, de nem sikerült a legjobb nyolcba bekerülnie. Nem nézünk könnyű idény elé, a női szuperligában évről évre egyre nehezebb benn maradni. Halász Ellát Topolyára igazolták át, helyére Szórád Henrietta személyében kettős igazolással egy hasonló képességű lány érkezett Zentáról. Oszlopos tagjaink, Kormányos Zsanett és Sanja Bečejski továbbra is erősítik a csapatot. Mindent megteszünk, hogy ne essünk ki a legjobbak társaságából, hogy a jövő generációinak megőrizzük azt a helyet és szerepet, amely egy tartást adhat a fiataloknak — mondta Kormányos.

Az 5. Szabó István-emléktorna után lassan beindul a nagyüzem: szeptember végén megkezdődnek a ligaküzdelmek, majd az egyéni és a páros bajnokságok következnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..