home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Bácsfeketehegyiek Kunhegyesen
(tv.)
2011.10.05.
LXVI. évf. 40. szám
Bácsfeketehegyiek Kunhegyesen

A kunhegyesi református templomot Hild József tervezte1785-ben 217 család hagyta el szülőhelyét, Kunhegyest. A kiköltözködni akaró kunok az ígéret földjét a tőlük mintegy 270 kilométerre fekvő Bácsfeketehegyen vélték megtalálni. A magyarországi rendszerváltás óta a két település közötti kap...

A kunhegyesi református templomot Hild József tervezte

1785-ben 217 család hagyta el szülőhelyét, Kunhegyest. A kiköltözködni akaró kunok az ígéret földjét a tőlük mintegy 270 kilométerre fekvő Bácsfeketehegyen vélték megtalálni. A magyarországi rendszerváltás óta a két település közötti kapcsolatok kiteljesedtek. Kunhegyes és Bácsfeketehegy általános iskolái és művelődési intézményei között szoros a kötelék, annál inkább, mert testvértelepülés is ez a két helység.

A Csík Zenekar

Kunhegyesen szeptemberben megemlékeznek Szent Mihály napjáról. Az idén a Mihály-napi sokadalmat szeptember 23-án és 24-én tartották meg, a népünnepély keretében különféle gasztronómiai, kulturális és szabadidős programokat szerveztek, és mint az előző években, a bácsfeketehegyiek most is részt vettek a rendezvényen. A település önkormányzata évek óta rendszeres vendége ennek az ünnepségnek. A kétnapos népünnepély egyik legérdekesebb műsorszáma Angyal Zoltán Stuntriding világbajnok motorosbemutatója volt, de a művelődési rendezvények is igen népes tömeget vonzottak. Az alkalmi színpadon a helyi együttesek mellett a többi között fellépett a bácsfeketehegyi Kónya Néptáncegyüttes és az Árvalányhaj Tamburazenekar, illetve a nagy népszerűségnek örvendő kunhegyesi Borgia együttes is. Emellett a város vezetősége köszöntötte az 50. házassági évfordulójukat ünneplőket. Az idén a településen egy újabb szökőkutat adtak át, Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész Hidrák című alkotását Prokai Gábor, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus osztályvezetője méltatta. Az alkotást Szabó András polgármester és Vincze László alpolgármester leplezték le. A kunhegyesi neoklasszicista stílusban épült református templom az Alföld legnagyobb kéttornyú temploma, amely 3000 hívő befogadására alkalmas, a Mihály-napi sokadalom keretében a műemlékként számon tartott épületben a Székely Miklós Városi Kórus adott hangversenyt. A koncert előtt Nagy Kálmán helyi lelkész köszöntötte az ünneplőket, az istentiszteleten átadták a Kunhegyes Város Díszpolgára Címet Fabó Zsigmondé nyugalmazott pedagógusnak, hagyományteremtő szándékkal pedig városi polgárrá avatták az előző évben született gyermekeket. Az ünnepségen állampolgársági esküre is sor került, Pál Károly, a bácsfeketehegyi kulturális élet meghatározó alakja, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke átvette a honosítási okiratot. Az állampolgársági eskü után Pál Károly lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ősei, mint ahogy más bácsfeketehegyiek felmenői is, 1785-ben hagyták el Kunhegyest.
- Tavaly a város külhoni díszpolgárává avatott, kötelességemnek éreztem, hogy magyarországi testvértelepülésünkön tegyem le az állampolgársági esküt. Egyébként eredetileg azt terveztem, hogy Kunhegyesen adom át a honosítási kérelmemet is, de nem volt rá lehetőségem. Az esemény számomra szimbolikus értékű, és úgy hiszem, hogy ezzel is erősítem a két település közötti kapcsolatot - mondta Pál.
Az istentisztelet után az ünnepség a közelmúltban megépült sportcsarnokban folytatódott, a Csík zenekar koncertjét élvezhette a közönség. A kétnapos ünnepségsorozat záró rendezvénye a szemkápráztató tűzijáték és az utána következő utcabál volt, a talpalávalót az Androméda együttes húzta. A legkitartóbbak hajnalig ropták a táncot.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..