home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bácsfeketehegyi készülődés
Tóth Lívia
2017.03.20.
LXXII. évf. 11. szám
Bácsfeketehegyi készülődés

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Feketics Művelődési Egyesület a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai partnerségével az idei évben két hosszú hétvégén, 2017. március 23-ától 26-áig, illetve március 30-a és április 2-a között rendezi meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozóját. A Magyar Nemzeti Tanács országos szintű kiemelt rendezvényének házigazdája Bácsfeketehegy lesz. 

A Feketics Művelődési Egyesület tagjai már hetek óta szorgoskodnak, hogy méltó környezetet teremtsenek a szemle népes részvevői táborának. Az esemény harmadszor tér vissza Bácsfeketehegyre, hiszen a VMMSZ 2000-ben és 2006-ban is ezt a települést kérte fel, hogy adjon otthont a szakmai találkozónak. A helybelieket rendkívül jó érzéssel tölti el, hogy ismét elvállalhatják ezt a fontos szerepet.

— Remek alkalom ez arra, hogy pályázati pénzekből megújítsuk a színházterem és a kultúrotthon épületét, hiszen ezeknek a munkálatoknak a többsége már évek óta várat magára — mesélte Sárközi István, az egyesület elnöke. — A szemle kapcsán folytatott első megbeszélésen megtekintettük a színház épületét, és akkor vettük észre, hogy az objektum mennyire leamortizálódott. Mállik a homlokzat, kopottak az ajtók és az ablakok, a lépcsők töredeznek, nincs akadálymentesített feljáró… Amikor mindent összeírtunk, egy kicsit meg is ijedtünk, de aztán fő támogatónkkal, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel, valamint Kishegyes község önkormányzatával és a szokásosnál is nagyobb segítséget nyújtó helyi közösséggel hozzákezdtünk a munkálatokhoz. Az elektromos vezetékeket átvizsgáltuk és részben felújítottuk, a kőművesek jó munkát végeztek, kijavítottuk az ajtókat, ablakokat, és a meszelést is bevállaljuk. Úgy érezzük, az összhatás akkor lesz teljes, ha a több mint ezer négyzetméteres felület új festést kap. Az eddigi műanyag zsalugátereket faspalettákra cseréltük, a nézőtér utolsó sora helyén pedig állandó helyiséget alakítottunk ki a hang- és a fénytechnikának. Eddig inkább a kultúrotthont fényképeztük, hiszen annak a külseje volt méltó arra, hogy bemutassuk a hozzánk érkezőknek, de ha mindennel elkészülünk, úgy érzem, a színház épületével is dicsekedhetünk. Annál is inkább, mert sikerült egy „cégtáblát” is elhelyeznünk a homlokzaton. Tettük ezt a „Miénk itt a tér” gondolat jegyében, hiszen nemcsak önmagunkkal, hanem a többségi nemzettel is vetélkedünk abban, hogy ki tartja karban és ki érzi magáénak a színháztermet. A táblának sokan örülnek, de bizonyára vannak olyanok is, akik nem nézik jó szemmel. Szerintünk aki leginkább gondját viseli az épületnek, azé kellene hogy legyen.    

Sárközi István elmondta, a színház jelenleg állami tulajdon, a mezőgazdasági minisztérium birtokolja. Kishegyes község önkormányzata nevében kérelmet adtak át a vagyonkezelő ügynökségnek és a minisztériumnak, és remélik, hogy a jogi procedúra befejeztével az objektum bérmentes önkormányzati tulajdonná válik. Mivel az elmúlt évtizedekben tartományi, községi és anyaországi forrásokból fordítottak rá eszközöket, szeretnék, ha a papírforma és a valóság végre fedné egymást.

— Szintén a Bethlen Gábor Alapnál pályáztunk sikeresen a régi, szénnel működő fűtési rendszer cseréjére és korszerűsítésére, melyet több fokozatban, három-négy év alatt tudunk megvalósítani. Az első fázisban két gázkazánt vásároltunk és építettünk be. A kultúrotthonon elvégzett felújítás is a színjátszó szemléhez kapcsolódik. Az emeleti részben hét szoba van, melyeknek köszönhetően olyan tartományi rendezvényeket is fogadhatunk, amelyeket más községek a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt nem vállalhatnak. A találkozóra készülődve nemcsak a szobákat, hanem a teljes emeletet újrameszeltük. Az a célunk, hogy a ránk jellemző helyi rendezvényeken túl olyan nagyobb megmozdulásoknak is házigazdái legyünk a jövőben, mint amilyen a Podolszki József Irodalmi Emléknap vagy a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó. Régóta pártfogoljuk a szórványt, ezt a tevékenységet is folytatnánk, és bízunk benne, hogy újabb megvalósításra váró ötleteink is lesznek. Volt egy IPA-pályázat, melynek keretében a kultúrotthon udvarában felépült a nagyapám nevét viselő Sárközi Ferenc Tájmúzeum. A padlástere még nem lett beépítve, nincs rá pénzünk, és egyelőre a projektum sem folytatható.

Örvendetes hír, hogy a szemle apropójából a Feketics Művelődési Egyesületben újjáélesztették a színjátszók csoportját. A több mint húsz éve működő Soma színtársulatba fiatal tagokat toboroztak, és már javában folynak annak a darabnak a próbái, amelyet a találkozón mutatnak be.  


Kattintson az alábbi plakátra, és olvassa el a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozójának programját: 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..