home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Back to the basics — kategorizálás
Salvai Ramona
2017.01.12.
LXXII. évf. 1. szám
Back to the basics — kategorizálás

Haute couture, prêt-à-porter, demi-couture — a divatszótár alapkifejezései.

Keletkezésük lényegében egy időpontra nyúlik vissza az első divattervezők megjelenésével és az első divatbemutatók megrendezésével. Első hallásra természetesen mindenki azt mondaná, hogy tökéletesen tisztában van a jelentésükkel. Ez vajon valóban így van? Rövid összefoglalónkban tekintsünk együtt a szavak mögé, hátha találunk valami olyasmit, ami eddig elkerülte a figyelmünket!

Haute couture

Az haute couture francia kifejezés, melynek magyar megfelelője a magas szabászat volna, viszont gyakran magyar szövegkörnyezetben is az haute couture-t használjuk vagy esetleg angol megfelelőjét, a high fashiont. A megnevezés egy olyan különleges öltözékre vonatkozik, amely teljesen egyedi, tökéletesen követi a megrendelője méreteit, testalkatát, rendkívül jó minőségű anyagokból készül, minden részletében aprólékosan ki van dolgozva. A legkiválóbb varrónők, kézművesek dolgoznak rajta, időt és energiát nem sajnálva a legtökéletesebb végeredmény érdekében.

Eredeti és hivatalos jelentése csak szigorú követelmények beteljesülésével tud érvényesülni. Franciaországban törvény védi ezt a minősítést, alapkövetelményeit pedig a Chambre Syndicale de la Haute Couture határozza meg, valamint itt bírálják el, hogy mely divatházak felelnek meg az elvárásoknak. Ez a szövetség ellenőrzi a stílusok eredetiségét, határozza meg a kollekciók bemutatásának időpontját, a bemutatandó modellek számát, jogi és az adózással kapcsolatos kérdésekben rendelkezik, valamint a sajtómegjelenést is felügyeli.

Az haute couture alapkövetelményeit 1945-ben határozták meg, majd 1992-ben módosították. Ahhoz, hogy egy divatház elnyerje a couture, haute couture rangot, az alábbiaknak kell megfelelnie:

— a tervező magánmegrendelők kérésére tervez, egy vagy szükség esetén több ruhapróbával;

— van egy párizsi műhelye (ún. atelier), ahol legalább tizenöten dolgoznak teljes munkaidőben;

— minden szezonban egy-egy teljesen egyedi tervezésű kollekciót mutat be.

Az haute couture manapság tágabb értelemben használatos kifejezés, olyan személyre szabott, egyedi, kézzel készített, kiváló minőségű darabokra vonatkoztatva, amelyek nem kizárólag Párizsban készülnek. A szervezet 1930-ban egy couture-re szakosodott iskolát is alapított. Ez a L’Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture, melynek az a célja, hogy a couture hagyományát ápolni kívánó fiatalabb generációt támogassa.

Prêt-à-porter (Ready-to-wear)

A prêt-à-porter (ready-to-wear) kifejezés azokra az öltözékekre vonatkozik, amelyekből többet gyártanak, sorozatszerűen, és amelyeket kész állapotban, illetve standard méretekben árulnak. Ugyanazt a mintát méretezik egy meghatározott rendszer szerint, a gyorsabb kivitelezéshez pedig gyári felszerelést és eljárásokat vesznek igénybe. Ennélfogva egy ready-to-wear öltözék mintájának megszerkesztésekor egészen más szempontokat (is) figyelembe kell venni, mint az egyediként elkészülő haute couture darabok esetében. Így jóval kevésbé költséges a kivitelezés, mint ugyanannak a ruhának a kézzel varrott változata.

Bizonyos divatházak és tervezők ipari módszerekkel gyártanak ready-to-wear kollekciókat, mások viszont nem egészen egyedi darabokat ugyan, de limitált számban készülő ruhákat kínálnak. Azok a divatházak, amelyek haute couture kollekciókat is bemutatnak, főként a ready-to-wear vonalból nyerik a profitjukat.

A tervezők általában évente kétszer, tavasszal és ősszel, divatheteken mutatják be a következő szezonra készült darabjaikat. Emellett év közben, a két fő szezon között tetszés szerint kisebb, kevesebb ruhából álló kollekciókkal is előállhatnak. A ready-to-wear darabok bemutatói teljesen függetlenek az haute couture bemutatóktól. Rendszerint az utóbbira kerül sor előbb.

Demi-couture

A kifejezés viszonylag új, és bizonyos mértékig az előző kettő ötvözetét feltételezi. A demi szó jelentése: fél. A demi-couture a legegyszerűbben talán úgy írható le, hogy nem más, mint egy prêt-à-porter darab, melynek bizonyos elemei — például a kivitelezést, anyaghasználatot tekintve — az haute couture-re emlékeztetnek.

A demi-couture lehetőséget ad a tervezőknek arra, hogy egy-egy darabon hangsúlyosabbá válhassanak a művészi, illetve kézművesjellegek. A különlegességeket kedvelő vásárlóknak pedig egy remek lehetőség arra, hogy könnyebben hozzájussanak egy részleteiben couture-i minőségre emlékeztető kreációhoz.


Képek forrása: Pinterest

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..