home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Babaételreceptek
Összeállította: LACKÓ VARJÚ Sára
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
Babaételreceptek

Az alábbi recepteket azoknak a kismamáknak, nagymamáknak ajánljuk, akik megunták a hagyományos babaételek készítését, és valami különlegessel szeretnék meglepni a néhány hónapos, egyéves picit. A tartósítószerek káros hatásai mindenki számára ismertek, ezért törekedjünk rá, hogy a baba egészséges, finom és változatos, házi készítésű ételeket fogyasszon. Egy-egy „fogás” elkészítéséhez akár a felnőtteknek szánt ételt is felhasználhatjuk. Ezzel időt takarítunk meg, ráadásul spórolunk is. Nem utolsósorban az is fontos tényező, hogy — mint minden szakácsnak — nekünk is örömet szerez, ha főztünk ízlik a kicsinek.

Hat hónapos kortól ajánlott

Egyszerű paradicsomleves rizzsel

Hozzávalók: 500 ml víz, 1 kis fej hagyma, 1 közepes méretű sárgarépa, 3-4 nagyobb méretű paradicsom, 1 paprika, 1 ek. rizs, néhány szál petrezselyem.

Elkészítési mód: Jó alaposan megmossuk, meghámozzuk a zöldségeket, és a paradicsom kivételével mindet feltesszük főni. Miután megpuhultak, egészben hozzáadjuk a paradicsomokat is. Ha az összes zöldség puhára főtt, leszűrjük. A paradicsomokat meghámozzuk, kiszedjük a magját, majd pürésítjük. A hagymát eldobjuk, a többi zöldséget pedig szétnyomkodjuk. A kész zöldségpürét visszaöntjük az előző vízbe, majd további tíz-tizenöt percig hagyjuk főni. A keverékhez öntsük hozzá a kiválogatott és alaposan megmosott rizst. Miután levettük a tűzről, adjunk hozzá néhány szál apróra vágott petrezselymet.

Nyolc hónapos kortól

Zöldborsófőzelék májpürével

Hozzávalók: 150 g zsenge borsó, egy kevés petrezselyemzöldje, 1 db közepes méretű burgonya, 1 tk. olaj, 2 db csirkemáj.

Elkészítési mód: Alaposan megmossuk a hozzávalókat. A borsót és a petrezselyemzöldjét egy, a meghámozott burgonyát pedig egy másik lábasban tesszük fel főni. Ha megfőtt a krumpli, hozzáadjuk az olajat. Ha a borsó is megpuhult, külön-külön összeturmixoljuk őket. A májat szintén megfőzzük, majd turmixszal pürésítjük.

Egyéves kortól

Húsleves grízgaluskával

Hozzávalók: 300 g hús, 200 g vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé), 2 db tojás, 5 ek. búzadara, só, petrezselyemlevél.

Elkészítési mód: Alaposan megmossuk a húst, majd feltesszük főni. Amikor már félig megfőtt, hozzáadjuk az előzőleg megtisztított és apróra vágott zöldségeket. Amikor elkészült a leves, leszűrjük. A galuska elkészítéséhez a tojás sárgáját összekeverjük a búzadarával, majd óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A forrásban levő, enyhén sós vízbe kanállal szaggatjuk bele a galuskát. Miután megfőtt, alaposan leszűrjük. Tálaláskor a meleg húslevesbe helyezzük.

Másfél éves kortól

Babakeksz

Hozzávalók: 40 dkg rizsliszt, 8 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 2 ek. gyümölcscukor, 1 ek. vaníliás cukor, 1 tk. sütőpor, egy csipetnyi só, 1 citrom héja, 2 dl tej.

Elkészítési mód: Felforrósítjuk a tejet, és leforrázzuk vele a rizslisztet. Kikeverjük a vajat a többi hozzávalóval, majd a tejes rizzsel tésztává gyúrjuk. Letakarva 1 órát pihentetjük. Egy rizsliszttel meghintett deszkán vagy sütőpapíron kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Vajazott sütőpapírra rakjuk a tésztát, tetejét felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..