Bababarát udvar és kert

Bababarát udvar és kert

A televízió és a számítógép konkurenciája — Egy kisbaba érkezésekor minden kismama bababaráttá alakítja a szobákat és az egyéb belső tereket. Tavasszal, amikor sokat tartózkodunk a szabadban, az udvart és a kertet is biztonságossá kell tenni, hogy a picik és a nagyok is jól érezzék magukat benne. A baba- és gyermekbarát kert tervezésekor két fő szempontot kell figyelembe vennünk: meg kell szüntetnünk a veszélyforrásokat, és izgalmas játékra, tanulásra alkalmas környezetet kell kialakítanunk.

Bármekkora legyen is a család, mindig a legkisebb igényeit kell szem előtt tartani. A jól megtervezett kültér az egész család kedvence lehet, de a totyogók esetében különösen fontos, hogy ne érjék negatív élmények, szeressen kint lenni a szabadban. Vonzónak kell találniuk a kintlétet, hogy a későbbiekben ne csak a televízió és a számítógép kösse le a figyelmüket. Olyan környezetre van szükségük, amely leköti őket, amely segítségével közelebb kerülhet hozzájuk a természet.

A kicsiknek meg kell tanítani, hogyan gondozzák a növényeket, hogyan szeressék az állatokat, és ilyenkor tanítható meg nekik a környezetvédelem is. Készíthetünk gyermekveteményest, egy kis sarkot, melyet közösen művelünk. Ide zöldségpalántát, virágot ültethetünk, így a gyerekek egészen korán szembesülhetnek a kertészkedés örömeivel, és a felelősségérzetük is könnyebben kialakul. A szúrós, tüskés egyedek jelentős veszélyforrások, az aknafedeleket zárni kell, és jól rögzíteni, a kábeleket pedig el kell távolítani a kicsik útjából. A vegyszereket és a kerti szerszámokat zárható helyen kell tárolni, ahol nem kerülhetnek a gyerkőcök kezébe.

Mivel a kicsik mindent a szájukba vesznek, célszerű nem mérgező növényeket ültetni az udvarba, a kertbe. Több növény okoz enyhe mérgezési tüneteket, de vannak erősen mérgező növények is. Az alábbiakban azokat a legkedveltebb növényeket ismertetjük, amelyeket nem ajánlatos tartani.


Mérgező kerti növények:
klemátisz — egész növény
puszpáng — egész növény
madárbirs — termése
aranycserje — virága
kecskerágó — egész növény
borostyán — levele, termése
magyal — levele, termése
boróka — egész növény
aranyeső — egész növény
babérmeggy — egész növény
fagyal — kérge, levele, termése
lonc — termése
mahónia — termése
tűztövis — egész növény
rododendron — levele, virága
tiszafa — egész növény
keleti-nyugati tuja — hajtása, termése
lilaakác — gyökere, hajtása, termése.


A lágyszárúak közül veszélyesek:
sisakvirág — egész növény
szellőrózsa — egész növény
harangvirág — hajtása, magja
gyöngyvirág — egész növény
szarkaláb — gyökere, levele
gyűszűvirág — egész növény
bazsarózsa — gyökere, virága, magja
boglárka — egész növény
kutyatej — egész növény


Mérgező dézsás növények:
leander — egész növény
begónia — hajtása, levele

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Baba-mama rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Bababarát udvar és kert
Baba-mama
  • 2020.01.31.
  • LXXV. évfolyam 4. szám
Facebook

Támogatóink