home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Azok a munkahelyek
2016.06.27.
LXXI. évf. 25. szám

A közszférából való elbocsátásokon kívül a FIAT kragujevaci gyárában kezdődő létszámleépítés is felébresztette a közvélemény érdeklődését. Folytatódott a Savamala-ügy is, miközben a kínai elnök Belgrádban tárgyalt.

Elbocsátások a FIAT-nál

A FIAT kragujevaci gyárában az értékesítés visszaesése miatt meg fogják szüntetni a harmadik műszakot. Ennek következtében a munkások egyharmadától válik meg a gyár. Mindez ezer embert érint. A szakszervezet képviselői megerősítették az információkat, s azt is hozzátették, hogy a racionalizáció júliusig be fog fejeződni. (Večernje novosti)

Háromezer embert rúgnak ki

Zorana Mihajlović szerb kormányfőhelyettes az IMF delegációjával való találkozó után bejelentette, hogy az év végéig mintegy 2500-3000 embert bocsátanak majd el a Szerbiai Vasutaktól. Mihajlović szerint senki sem kerül az utcára megfelelő szociális program nélkül. (FoNet)

14 500 alkalmazottal kevesebb

Az IMF-fel való megegyezéseknek eleget téve a szerbiai közigazgatásból eddig 14 500 embert bocsátottak el. A köztársasági intézményekből 8511-en, a tartományi szervekből 250-en, az önkormányzatokból pedig 5751-en távoztak. Jelenleg félmillió ember dolgozik a közszférában. (Večernje novosti)

Okulni a hibákból

Kori Udovički államigazgatási miniszter azt nyilatkozta, hogy a végéhez közeledik az ország pénzügyi helyzetének konszolidálása és az átszervezések első szakasza. A miniszter asszony szerint a továbbiakban el kell kerülni az olyan hibákat, mint amilyenekre most is volt példa, vagyis hogy az intézmények olyan önfinanszírozó részlegeket zárjanak be, amelyek egyébként önellátóak. Udovički azokat a fogászati rendelőket hozta fel, amelyeket az elbocsátások miatt bezártak annak ellenére, hogy profitot termeltek. „A munkavállalók számának növelése bizonyos esetekben csökkentheti a költségeket, ha azzal jelentősen csökkenthető a túlóra” — mondta a miniszter. (Tanjug)

Leváltások a rendőrségnél

A B92 értesülése szerint leváltották a belgrádi bűnügyi rendőrség osztályvezetőjét, Dragan Kecmant. A fővárosi televíziócsatorna úgy tudja, hogy a leváltás oka a savamalai rombolás volt. Kecman helyére Ratko Kostić kerül majd. (B92)

A kínai elnök Belgrádban

Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos látogatáson járt Szerbiában. A kínai elnök tartózkodása alatt a két ország vezetői összesen 22 szerződést írtak alá. A legjelentősebb projektum az úgynevezett 11-es korridorhoz tartozó Surčin—Obrenovac autópálya megépítése, melynek összege 233,6 millió dollárt tesz ki. (Tanjug)

Egy lépés a kapcsolatok javítása felé

Aleksandar Vučić miniszterelnök kijelentette, hogy hétfői találkozása Kolinda Grabar Kitarović horvát köztársasági elnökkel fontos lépés a két ország közötti kapcsolatok javítása és a nyitott kérdések megoldása tekintetében. A szerb—horvát államközi találkozón olyan kérdések szerepeltek napirenden, mint a kisebbségek helyzete, a két ország közötti határviták és a migránskérdés. (Fonet)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..