home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Azok a fáradhatatlan nők
Bíró Tímea
2023.06.08.
LXXVIII. évf. 23. szám
Azok a fáradhatatlan nők

Ünneplőbe öltözött, izgatott fellépők, kiállítók és a művészet iránt érdeklődő emberek töltötték meg június 1-jén este a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárat. Az esemény méltó példája volt annak, hogy sok jó kis helyen is elfér, hiszen sokan voltak kíváncsiak az idei Nők tárlatára. A Vajdasági Képzőművészeti Kör és a magyarkanizsai Panda Rádió szervezésében létrejött rendezvény a nőkről mesél, és mindenkinek szól.


Kenyeres Ivanka és Kiss Zenóbia

Amíg a Vajdasági Képzőművészeti Kör Egyesület évekkel ezelőtti kiállításain festményeket láthattunk, addig az utóbbi években jelentősen bővült a tárlat anyaga, hiszen szalmaképek, párnák, rongybabák, kézimunkák, falvédők, takarók, kerámiatárgyak, női táskák, dísztárgyak és még sokféle alkotás került a látogatók elé.

— Kereken 100 személy állított ki az idei Nők tárlatán. 16 településről és 17 egyesületből érkeztek a munkák, melyek között a szalmaképektől kezdve a kézimunkákon át a festményekig minden megtalálható. Az idén kiemelten gazdag az amatőr és a nem amatőr művészek repertoárja, nagyon sokszínűek a munkák, akár a témaválasztást, akár a technikát illetően, és visszatükrözik, hogy mennyire szerteágazó az alkotók érdeklődése. Ez a kiállítás egy bizonyítéka annak, hogy mi mindenre képes egy nő amellett, hogy dolgozik, gyermeket nevel, háztartást vezet, és mindenben megállja a helyét. Többször megfogalmazódott már bennem a kérdés, vajon mikor jut idejük az alkotásra, hiszen a munkahely és a család is egy egész embert igényel. Ezeknek az embereknek valódi, istenadta tehetségük van, ugyanis autodidakta módon kezdték el tanulni a kézműveskedést, kitartóan kísérleteztek, próbálkoztak és rengeteget fejlődtek. Mindenképp kiemelendő a saját magukba vetett hit, hogy megvalósították azt, amit az ihlet, a fantáziájuk súgott nekik. Szeretnénk, ha ezeket a nőket a közeljövőben még erősebb barátság, összetartozás és megértés kapcsolná össze, hogy együtt tudjunk tenni a jó ügyért, a nők tehetségének a bemutatásáért ebben a térségben — mondta el Kiss Zenóbia, a kiállítás fő szervezője, aki a Panda Rádió nevében köszönőlevelekkel és ajándékokkal fejezte ki háláját a Nők tárlata közreműködőinek.


A magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület Cifraszűr vegyes kórusa

Az esemény műsorvezetői Körmendi Gyöngyi és Nagy Sándor voltak, akik elmondták, mivel az idén ünnepeljük Petőfi Sándor 200. születésnapját, a műsorprogram is eköré épült. Az ünnepélyes megnyitó az óvodások műsorával kezdődött, akik Vadász Kornélia vezetésével gyermekjátékokat mutattak be. Őket az oromi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület népdalkórusának fellépése követte. A folytatásban a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület Cifraszűr vegyes kórusa megzenésített Petőfi-verseket adott elő. Kovács Mária, Pekla József és Mirjana Milojković saját verseiket olvasták fel a közönségnek, majd Körmendi Gyöngyi Petőfi Sándor Minek nevezzelek című költeményét szavalta el. A megnyitón a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület Rozmaring népdalköre is fellépett.

A Vajdasági Képzőművészeti Kör Egyesület elnöke, Kenyeres Ivanka, miután átadta a köszönőleveleket és az ajándékokat, köszöntötte a tárlat látogatóit.

— Szeretném megköszönni a kiállítóknak a gyönyörű munkákat, az odaadást, mely kiemelkedő Magyarkanizsa községben. Olyan jó emberek állítottak ki, akik megérdemlik, hogy szerepeljenek, akik szebbé tették ezt a napot. Általuk egy kis időre együtt lehetünk, és elfelejthetjük a világ bajait. Nagy büszkeség számomra, hogy a magyarkanizsai Panda Rádió a kiállítás támogatója, nélküle ugyanis nem jöhetett volna létre ez a tárlat. Annak idején úgy találtam ki, hogy a Nők tárlata március 8-a előtt legyen megrendezve, hogy munkával, szép nagy kiállítással ünnepelhessük a nemzetközi nőnapot, mert megérdemeljük. Nagyon bízom abban, hogy a jövőben visszatér a kiállítás az eredeti időpontjához, mert ilyenkor már sokan elutaznak, és nem tudnak itt lenni ezen a fontos eseményen — emelte ki a kispiaci, nyugalmazott óvónő.

A sokszínű tárlat kicsiknek és nagyoknak is kínál látnivalót, hiszen olyan nők keze munkái kerültek egy helyre, akik édesanyák, nagymamák, nagynénik is, és még alkotás közben is gondoskodnak, kedveskednek.

A Nők tárlata június 17-éig tekinthető meg a Dobó Tihamér Képtárban.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..