home 2023. március 26., Emánuel napja
Az utolsó vacsora
FODOR Gábor
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
Az utolsó vacsora

Az utolsó vacsora a nagyböjti ciklus utolsó hetének legjelentősebb eseménye, mellyel a nagyhét „nyitánya” kezdődik, és mely a liturgiában is megjelenik. Jézus csütörtökön akarta megülni tanítványaival a pászkát.

A zsidók ezt az ünnepet niszán hónap 14-én, az első tavaszi holdtölte napján ülték. Niszán 15-étől el kellett tüntetni a házakból minden kovászos kenyeret, és egy héten át csak kovásztalan kerülhetett az asztalra. Az ünnep középpontjában a húsvéti pászkabárány elfogyasztása állt. Ez az Egyiptomból való kivonulásnak az emléknapja. A zsidók Egyiptomban ülték meg az első pászkát, mely egybeesett a „tizedik csapással”. A helyi viszonyok ismerete alapján Kr. u. 63-ban kb. 18 000-re tehető a lemészárolt bárányok száma. Az ünnep törvénye szerint egy bárány elfogyasztásához tíz-húsz fő alkothatott asztalközösséget. Jeruzsálem lakosságát is hozzászámolva úgy számítják, hogy a pászka ünnepén kb. 150 000 ember lehetett jelen. Jézus is maga köré gyűjtötte az asztalközösségét, és csütörtök délelőtt két tanítványát azzal bízta meg, hogy készítsék elő a húsvéti vacsorát. A pontos helyszínt nem adta meg. Történetkritikusok szerint azért nem, mert akkor már ismeretes volt előtte az árulója kiléte, és legalább az utolsó vacsorát szerette volna nyugalomban elkölteni a tanítványaival. A két megbízottnak azonban félreismerhetetlen jelet adott a helyet illetőleg.

„A városba menve találkoztok egy vizeskorsót vivő emberrel. Menjetek utána abba a házba, ahová bemegy” (Lk. 22,10). A vizet vivő férfi akkoriban furcsa jelenség volt, mivel a vízhordás az asszonyok dolga volt. Mindmáig hiába keresünk támpontot az evangéliumokból a terem pontos helyét illetően. Egy nemrég feltárt nagyon régi kőlépcső a Siloe tava mellől a Felsőváros nyugati részébe vezet, ahol jelenleg az utolsó vacsora termét tiszteljük. Ez a kőlépcső lehet az út, ahol a tanítványok a vizeskorsót vivő embert követték. De sajnos ezt a legrégebbi hagyomány adatai nem támasztják alá. A pontos helynek az úgynevezett Sion-templomot tekintik.

Lukács evangélista említi a „nagy emeleti termet”, amiből némelyek arra következtettek, hogy egy római házról volt szó, római fekvőszékekkel és felszereléssel. Csütörtök estére Jézus a tanítványaival együtt megérkezett erre a számunkra ismeretlen helyre. Köztük volt az áruló is. A vacsora kezdetekor a házigazda elmondta az első kehelyáldást, majd az asztalra került a kovásztalan kenyér és a zöldsaláta. A házigazda, miután kezet mosott, hálaimát mondott, megkóstolta az ételt, majd szétosztotta az asztalnál ülők között. Ezután következett a sült bárány, közben megtöltötték a második kelyhet, és a ház ura röviden elmagyarázta az ünnep jelentését.

Zsoltárokat énekeltek, ismét kezet mostak, majd elfogyasztották a bárányt. A harmadik kehelynél adtak hálát a lakomáért. A negyedik kehellyel ért véget a vacsora. Jézus is pontosan ezek alapján ülte meg tanítványaival az utolsó vacsorát. Az evangélisták ezt nem írták le részletesen, hiszen akkoriban mindez köztudomású volt. A szokatlan dolgokat azonban lejegyezték: Jézus halálának emlékezetére a kenyeret és a bort testévé és vérévé változtatta, majd átadta a tanítványainak — az eucharisztia megünneplése ezért több puszta „testvéri lakománál”.

A vacsora után levette a ruhája felső részét, és maga elé kötött egy vászonkendőt. Aztán vizet öntött egy mosdótálba, majd sorra megmosta és a derekára kötött kendővel megtörölte a tanítványai lábát. A lábmosás közben mondta el, hogy valaki az asztaltársaságból hamarosan el fogja árulni. Miután Júdás megbizonyosodott, hogy Jézus hol fogja tölteni az éjszakát, elhagyta a társaságot. Árulása abban állt, hogy megmutatta a zsidó hatóságoknak a helyet, ahol a legkisebb feltűnéssel és csődülettel foghatják el a Mestert. Az apostol árulása érthetetlen titok marad, még a vérdíj sem ad rá magyarázatot. Ha csak a pénz vezérelte volna, már előbb is megszökhetett volna a nála lévő erszénnyel. Talán csalódott Jézusban, mert más messiási elképzelései voltak. Esetleg egy úgynevezett harcos messiást várt, aki karddal és erőszakkal űzte volna ki a rómaiakat.

Az utolsó vacsora fontos történése még a szeretetparancs is, mely mint Jézus végren jelenik meg: „Szeressétek egymást! Amint én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást. Arról tudják majd meg rólatok, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretettel lesztek egymás iránt” (Jn. 13,34—35.).

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..