home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az utolsó ülés
(tv.)
2010.06.09.
LXV. évf. 23. szám

A múlt héten Szabadkán, a Magyar Házban megtartotta sorrendben a 26., a régi összetételében pedig az utolsó ülését a Magyar Nemzeti Tanács. Elfogadta a média- és közoktatási stratégiatervezetet, emellett a civiltársadalmi és ifjúsági, valamint a mezőgazdasági bizottság vezetői beszámoltak az elmúlt...

A múlt héten Szabadkán, a Magyar Házban megtartotta sorrendben a 26., a régi összetételében pedig az utolsó ülését a Magyar Nemzeti Tanács. Elfogadta a média- és közoktatási stratégiatervezetet, emellett a civiltársadalmi és ifjúsági, valamint a mezőgazdasági bizottság vezetői beszámoltak az elmúlt évek tevékenységéről, eredményeiről.
Józsa László, az MNT elnöke bevezetőjében a média- és közoktatási stratégiatervezetről elmondta, hogy azok mintegy támpontot adhatnak az új felállású MNT-nek.
- Az új összetételű MNT-re hárul az a feladat, hogy saját szempontjait is beleépítve ezekbe a stratégiai dokumentumokba véglegesítse a működési tervet - fogalmazott Józsa.
Dr. Lepeš Josip, az MNT közoktatási kérdésekkel megbízott tagja beszámolt a közoktatási stratégiatervezetről. A tervezet megalapozásának első lépései egy helyzetelemzésben merültek ki.
- Hat helyen tartottunk közvitát, szakemberekkel, szülőkkel, pedagógusokkal tárgyaltunk. Az elhangzottak alapján tudtunk újabb adalékot adni a majdani stratégiához. A vajdasági magyarság megmaradásának záloga a magyar oktatás fönntartása és minőségének fejlesztése - mondta Lepeš Josip. Az oktatási stratégiatervezet többek között közvetlen feladatának tartja a tantárgyak tartalmának és anyagának elrendezését az oktatás különböző szintjein a magyar nyelvű oktatásban, ezenkívül tankönyvek kiadását, hiányszakok indítását, a külföldön szerzett oklevelek honosítását. A rövid távú célok között szerepel a jelenleginél több gyermek bevonása a magyar nyelvű oktatási intézményekbe, valamint a magyarság képzettségi szintjének az emelése. A szórványközpontok működéséhez a főbb szereplőket is érdekeltté szeretnék tenni, és ezt úgy érnék el, hogy egyrészt a tanárok számára utazási vagy lakástámogatást adnának, másrészt a szülőket is motiválni kell.
Fehér István, az MNT tájékoztatási bizottságának elnöke és Kókai Péter, az intézőbizottság tájékoztatással megbízott tagja számoltak be a médiára vonatkozó stratégiatervezetről. A tervezet mintegy 3 hónap alatt készült el, s a Tájékoztatási Bizottság több, a vajdasági magyar médiával kapcsolatos megállapítást hozott. A tervezet megállapítja, hogy köztársasági, tartományi és regionális szinten nincs szükség újabb médiumok, sajtóházak, tájékoztatási intézmények létrehozására. Sokkal fontosabb lenne a már meglevő intézményrendszer belső tartalékainak ésszerűsítése, átszervezése, egymás közti együttműködésnek a fejlesztése.
- Azt az ambíciót tűzte maga elé ez a projektum, hogy problémaleltárt készítsen, és esetleges alternatív megoldásokat fogalmazzon meg. Azt gondolom, hogy ebből a szempontból sikeresnek mondható ez a dokumentum - tette hozzá Kókai Péter.
Hajnal Jenő, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke a vajdasági magyarság időszerű művelődéspolitikai kérdéseiről beszélt, Majláth Béla pedig a Mezőgazdasági Bizottság jövőbeni szerepkörére vonatkozó elképzeléseiről. Dr. Papp Árpád, a civiltársadalmi és ifjúsági bizottság elnöke köszönetet mondott mindazoknak a tagoknak, akik segítették a bizottság munkáját.
Józsa László az ülés végén elmondta, hogy az MNT nyolcéves munkájáról nem kíván részletes értékelést adni, mivel szerinte néhány nappal a választások előtt minden értékelés provokatív lenne, majd leszögezte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács első megválasztott összetétele megállta a helyét, és számos olyan eredményt ért el, amelyek úttörő jellegűnek bizonyultak Szerbiában, ebben a politikai közegben. Az MNT leköszönő elnöke végül megköszönte az intézmény összes testülete tagjának a munkát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..