home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az utolsó hét
2016.01.10.
LXXI. évf. 1. szám
Az utolsó hét

Az év utolsó hetében a megszokott politikai üresjáratok és retorika mellett leginkább az idei adóemelések, valamint a költségvetési megszorítások álltak a szerb sajtó fókuszában.

Növekedett a jövedéki adó

Január 1-jétől növekedett a jövedéki adó. Elsősorban az üzemanyag, az alkoholos és az üdítőitalok tekintetében módosult az adó mértéke, átlagban 2 és 8 dinár között. A szakértők szerint az üzemanyagok esetében egyelőre nem kell drágulással számolni. Az új esztendő kezdetén egyébként számos, adózással kapcsolatos szabály is módosult, ezért nem árt a munkaadóknak is résen lenniük.     (Blic)

Betiltják a dohányzást

A szerb vendéglátóipari egységekben az idén teljesen betiltják a dohányzást. A kávézókban és az éttermekben ezentúl csak a nyári kertekben lehet majd hódolni ennek a káros szenvedélynek. Ugyancsak betiltják Szerbiában a mentolos dohánytermékek árusítását, és szigorodik az elektronikus cigaretták ellenőrzése is.     (Blic)

„Sokat dolgozom...”

„A 2015. évet a kemény munkáról és a jó eredményekről fogom megjegyezni” — mondta Aleksandar Vučić miniszterelnök a TV Prvának adott interjújában. A kormányfő szerint az elért eredmények azonban nem olyan jók, hogy a nép boldog legyen, de ettől függetlenül van egy belső elégedettség az elvégzett munka után. Vučić szerint ő sokat dolgozik, s erre nagyon büszke. Azt is tudja, hogy ez némelyeknek nem tetszik, és magától értetődő, hogy minderről sokan beszélnek. „Azt gondolom, hogy az mégiscsak fontos hír, ha egy gyárat nyitunk meg, vagy átadunk a forgalomnak 20 kilométernyi utat” — állítja a szerb kormányfő.     (TV Prva)

Szerbia a Balkán kulcstényezője

Ezt Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök nyilatkozta a szerb állami televíziónak. A kormányfő szerint Belgrád hozzájárulása nélkül nehéz lenne a térségben a béke fenntartása. A török kormány támogatja Belgrád és Priština párbeszédét, mert meggyőződése, hogy a régióban lévő feszültséget csak tárgyalással lehet megoldani, s ez egyúttal arra is lehetőség, hogy Szerbia számára megnyíljon az EU kapuja.     (RTS)

Negyven százalékkal kisebb a tartományi költségvetés

Miroslav Vasin, a tartományi kormány miniszterelnök-helyettese kijelentette, hogy Vajdaság költségvetése 2016-ban negyven százalékkal lesz kisebb, mint a mögöttünk hagyott évben. A tartományi költségvetés 2010 óta most a legalacsonyabb.     (Beta)

A szocialisták nélkül Vajdaság is Koszovó volna

Ivica Dačić, a Szocialista Párt elnöke Újvidéken úgy nyilatkozott, hogy pártja nélkül Vajdaságból is nemzetközi politikai kérdést csináltak volna, akárcsak Koszovóból. A szocialista politikus szerint pártja egyik nagy történelmi sikere éppen az egységes Szerbia létrehozása volt. Vajdaság szerb autonómia, nem pedig Szerbia elleni autonómia, mondta. Dačić szerint egyetlenegy állam sem tolerálná a területe megcsonkítását.     (Beta)

Nem tudás haladó módra

Elárasztotta az internetet az az interjú, amelyet Miloš Milišić, a kraljevói haladók frakcióvezető-helyettese adott a helyi televíziónak. Az újságírónő egyszerű kérdéseket tett fel a haladó párti politikusnak az önkormányzat költségvetésével kapcsolatban, viszont az interjúalany egyikre sem tudott válaszolni. Jogosan merül fel sokakban a kérdés, hogy az illető mégis hogyan tölthet be a helyi képviselő-testületben ilyen magas funkciót.     (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..