home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az utókorra testált hagyaték megőrzése
Martinek Imre
2010.07.07.
LXV. évf. 27. szám
Az utókorra testált hagyaték megőrzése

A vajdahunyadi felvonulás ünnepi pillanata - Pál Zoltán fotójaA hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület dalköre és népi tánccsoportja június 19-e és 21-e között Csernakeresztúron, a Déva és Vajdahunyad között feleúton keresendő faluban vendégszerepelt. Pontosabban az...

A vajdahunyadi felvonulás ünnepi pillanata - Pál Zoltán fotója

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület dalköre és népi tánccsoportja június 19-e és 21-e között Csernakeresztúron, a Déva és Vajdahunyad között feleúton keresendő faluban vendégszerepelt. Pontosabban azon a vándor jellegű, sorrendben a XII. Székely Találkozón vett részt, amit a tagegyesületeikkel karöltve 1990 óta és kétévente szervez meg a bonyhádi székhelyű Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége. A rendezvény részleteiről, amelyen becslések szerint 600 külföldi vendég - magyarországi és vajdasági bukovinai székely - ünnepelt együtt a házigazdákkal, Lőcsei Ilonát, a hertelendyfalvi egyesület titkárát kérdeztük. A ''vojlovitzi székelek” ugyanis, egy-két alkalomtól eltekintve, eddig  szinte mindegyik találkozón ott voltak.
- Ez volt az első alkalom, amikor mind a  hat al-dunai  tagegyesület küldött képviselőket: a székelykevei Szalmaszál IME, a Petőfi Sándor MME és a Tinet Ifjúsági Egyesület, a sándoregyházi Bonnaz Sándor MME, a pancsovai Petőfi Sándor MME, valamint a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME. Nekünk, bukovinai székelyeknek, ezek a találkozások minden alkalommal új erőforrásul szolgálnak a továbblépéshez, a munkához, az őseink által ránk testált hagyaték megőrzéséhez.  Olyan alkalmak ezek, amikor a Bukovinából elszármazott székely-magyarok bemutathatják hagyományaikat, szokásaikat, dalaikat. Egyben pedig felkutatják és meglelik rokonaikat is, akiktől a sors elválasztotta őket a történelem folyamán. A Tamási Áron SZMME vezetőségének indítványozására  hét évvel ezelőtt (2003-ban - a szerző megj.), pontosabban az idetelepítés 120. évfordulója alkalmából itt, a három al-dunai községben - Hertelendyfalván, Sándoregyházán és Székelykevén - tartottuk meg ezt a háromnapos székely találkozót csaknem hatszáz magyarországi, romániai és hazai részvevővel. Azóta a tagegyesületek száma persze gyarapodott. Csernakeresztúron, ahol egyébként az idén ünneplik a bukovinai székelyek odatelepítésének centenáriumát, már huszonhat egyesület tagsága volt jelen.
A rendkívül gazdag és tartalmas ünnepség első napját a szervezők az ifjúsági és hagyományőrző eseményeknek szentelték, a másodikat pedig a szórványközösségek találkozójának. A kétnapos ünnepség nagy sikernek örvendett - olvasható többek között a Nyugati Jelen, vagyis a dél-erdélyi és bánsági megyék Aradon szerkesztett magyar nyelvű polgári napilapjának internetes kiadásában is. Nemcsak a bukovinai székelyek körében, jegyzi meg a lap krónikása, hanem a velük együtt ünneplő többi Hunyad megyei magyar körében, akik az idén példamutató összefogással az I. Hunyad Megyei Magyar Napokat is létrehívták. A csernakeresztúri rendezvényen kiemelt vendégként Kelemen Hunor úr, Románia kulturális és örökségvédelmi minisztere is jelen volt.
- A bukovinai székelyek népviseletbe öltözve, tánccal és zenével vonultak végig Déva és Vajdahunyad főterén, majd a csernakeresztúri templomkertben megejtett koszorúzás és ünnepi szentmise után rövid műsorszámokból összeállított, ám így is mintegy ötórásra duzzadt előadáson mutatkoztak be az összesereglett közönségnek. Érdekes volt megtapasztalni, hogy ez utóbbiak nem maradtak puszta szemlélői az eseményeknek, hanem együtt énekeltek a táncosokkal. A találkozó zárómomentumaiba persze a vajdahunyadi vár bejárása is belefért, újabb felejthetetlen emlékekkel tarisznyázva fel látogatókat - hallhattuk beszélgetőtársunk élménybeszámolóját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..