home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az utóbbi tíz év legnagyobb sikere
Tóth Tibor
2022.06.10.
LXXVII. évf. 23. szám
Az utóbbi tíz év legnagyobb sikere

A topolyai TSC Asztaliteniszklub az elmúlt évtized legeredményesebb idényét zárta, hiszen a női csapat ezüstérmet nyert a Szuperligában, a fiúk pedig az I. Liga megnyerésével feljutottak a legjobbak társaságába, a legerősebb szerbiai rangfokozatba. A csapatsikerek mellett egyéniben is több kiváló eredmény fémjelzi a TSC 2021/22-es szezonját.

Az idény megkezdése előtt a női csapattól az első négybe kerülést várta a klub vezetősége, a fiúktól pedig a bajnokság megnyerését, amit a csapatok maradéktalanul teljesítettek, sőt, a lányok az ezüstéremmel túl is szárnyalták az előzetes elvárásokat.


Juhász Antal

— Nem várhattunk 1. helyet csapatunktól, mivel a Novi Sad nagyon erős együttest rakott össze, leigazolta Erdélyi Annamáriát és egy szingapúri hölgyet, akik Tijana Jokićtyal, Radmila Tominjakkal és Makszuti Anettával megnyerték a hazai pontvadászatot, az Európa-kupában pedig bejutottak a legjobb négy közé. Ez utóbbi reális elvárás volt részünkről, mivel Rekecki Blanka újra játékba állt, a Josip Kolumbo együttesétől pedig fél évre leigazoltuk Ivana Vejnovićot, akik Mijatov Dávidházi Zitával, Kovács Katona Lillával és Recskó Emmával alkottak egy csapatot. Az őszi idény végén, amikor tornarendszerben folyt a bajnokság, már megvolt a 4. hely, ahonnan a tavasz folyamán, a ligarendszer alatt, még előrébb léptünk. A tavasszal mindössze három vereséget szenvedtünk el, kétszer a Novi Sad, egyszer pedig a szerb válogatott játékos Marija Galonjával, valamint a román és bolgár sportolókkal felálló Flip győzött le bennünket, viszont a niši Josip Kolumbót, a Csókát és a kishegyesi Dombost kétszer vertük, Topolyán pedig a Flipet is sikerült legyőznünk. A lányok remek teljesítményt nyújtottak, csak az elismerés hangján tudok szólni róluk. Mijatov Dávidházi csapatkapitányként és legtapasztaltabb játékosként küzdötte végig a szezont, Recskó a betegségek és sérülések ellenére maximálisan odatette magát, Vejnović a magyar ligában is játszott, de nálunk is teljesítette az elvárásokat, Rekecki az őszi idényben járult hozzá a sikerhez, majd kiderült, hogy anyai örömök elé néz, így a tavasszal már nem tudta vállalni a játékot, Kovács Katona pedig legfiatalabb játékosként kitűnően helytállt azokon a mérkőzéseken, amelyeken lehetőséget kapott. Nem szabad kihagyni Mellik Zoltán vezetőedző munkáját sem, akinek irányításával a csapat az ezüstéremig jutott — mondta Juhász Antal, a TSC Asztaliteniszklub elnöke.

A következő idényben a küzdelmek minden bizonnyal más rendszerben folynak. Az elképzelések szerint a bajnokság őszi részét továbbra is tornarendszerben szervezik meg, a tavasszal ligarendszerre térnek át, majd a rájátszás következik, ahol a két csoport első két-két helyezettje a bajnoki címért, a két utolsó pedig a bennmaradásért játszik. A tervezet elfogadásáról a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség a napokban dönt.

— A következő szezonban jóval nagyobb játékerőre lesz szükség a jó eredmény eléréséhez. Három emberrel nem lehet végigjátszani az idényt. Mi is erősíteni szeretnénk csapatunkat. Rekecki anyai örömök elé néz, és a következő idényben nem áll asztalhoz, Kovács Katona pedig Magyarországon folytatja tanulmányait, így kérdés, mely mérkőzéseken tud csapatunkban szerepelni. Mijatov Dávidházi, Recskó és Vejnović továbbra is sorainkban marad, de melléjük egy-két játékost igazolnánk. Magyarországi és hazai asztaliteniszezőkkel is tárgyalunk, neveket még nem szeretnék mondani. A játékosok ezen a szinten már szép fizetést kapnak, így alaposan át kell gondolnunk, mit csinálunk. Célunk a 2. vagy a 3. hely megszerzése.

A férficsapat korábban már játszott a Szuperligában, amire az I. Liga megnyerése után újra lehetősége nyílik. A szezon megkezdése előtt két magyarországi játékost — Szita Mártont és Sabján Gergelyt — igazolt a TSC, akik kiváló befektetésnek bizonyultak.

— Az idény előtt a Szuperligába való visszajutást tűztük zászlónkra. A két magyarországi játékos közül ki kell emelnem Szita teljesítményét, aki veretlenül játszotta végig az idényt, de elégedettek vagyunk Sabjánnal is, aki az első két találkozón még egy kicsit megilletődötten játszott, de utána győzelmekkel bizonyította, milyen nagyszerű asztaliteniszező. Egri Tihamér, Fenyvesi Flórián és Mellik Viktor is hozzátette a magáét a sikerhez, és a Spartacusból igazolt Takarics Róbert is fontos mérkőzéseket nyert. Az idény folyamán mindössze két vereséget szenvedtünk el, az egyiket a Palánkától, a másikat az újvidéki Detelinarától, a többi találkozón győztesként hagytuk el az asztalt. A következő idényben két szuperligás csapata lesz a TSC Asztaliteniszklubnak, és két csapattal vehetjük birtokunkba a hamarosan elkészülő új termünket — mondta Juhász.

A Szuperliga az utóbbi három évben jelentős változáson ment át, hiszen a csapatok alaposan megerősödtek: már nemcsak bolgár és román, hanem portugál és spanyol játékosok is szerbiai klubokba igazolnak. A TSC férficsapatának elsődleges célja a ligában maradás, de azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy egy jó sorozat után akár az első hatban végeznek a fiúk. Több játékos jelentkezett, hogy a TSC-ben folytatná pályafutását. A vezetőség — Benkő Ákos személyében — eddig egy új játékost igazolt, de a tervek szerint egy magyarországi asztaliteniszező is a TSC-t erősítené a következő szezonban. A csapat többi tagja marad, azzal, hogy Mellik nem szeretne ilyen magas szinten játszani, így vagy a második csapatban folytatja tovább, vagy az első csapatban a tartalék szerepét tölti be.

A TSC Asztaliteniszklubban mindig nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlásra. Öt edző és több segédedző foglalkozik a fiatalokkal, akik száma napról napra egyre nő. A korosztályos tartományi bajnokságokról Horváth Teodóra, Kisimre Zója, Agyanszki Karina és Pressburger Blanka is rendszerint érmekkel tért haza egyéniben és párosban egyaránt, Horváth pedig jogot szerzett az országos serdülő Top 12-n való részvételre is.

— A fiúk mezőnyében is többen értek el figyelemreméltó eredményeket, például bronzérmet a tartományi bajnokságon. A fiúk és a lányok is játszanak az utánpótlásligákban. A fiúk a Bácskai Liga északi csoportjában a középmezőnyben zártak, a lányok pedig a Vajdasági Liga 2. helyén, ennek megfelelően a Belcsény csapatával együtt a következő idényt a szerb ligában töltik. Őket Brindza Ágnes vezeti, aki ebben az idényben nem az első csapatunkat erősítette, hanem a másodikat irányította, és játszott is ebben a rangfokozatban. Céljaink között nem szerepel a szerb liga megnyerése, sokkal inkább a tapasztalatszerzés és minél nagyobb számú mérkőzés lejátszása, ami a sportolók számára fontos lesz a későbbiek során — emelte ki.

A TSC csapatai július végén, augusztus elején kezdik az előkészületeket a következő idényre, a bajnokság minden bizonnyal szeptember elején rajtol.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..