home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Az utóbbi 15 évben először...
2007.01.10.
LXII. évf. 2. szám

Az utóbbi 15 évben először nőtt a foglalkoztatottság, a mezőgazdasági termelőket konkrétan segítik, nőnek a külföldi befektetések, javulóban a vállalatok. Vajdaság megbecsült partner a regionális integrációkban és együttműködésben. A vajdaságiak békében és szabadságban élnek, úgy, ahogyan örök időkt...

Az utóbbi 15 évben először nőtt a foglalkoztatottság, a mezőgazdasági termelőket konkrétan segítik, nőnek a külföldi befektetések, javulóban a vállalatok. Vajdaság megbecsült partner a regionális integrációkban és együttműködésben. A vajdaságiak békében és szabadságban élnek, úgy, ahogyan örök időktől megszokták: mindenki becsülettel végzi a munkáját
A mindennapi életfeltételek javítása, több munka, magasabb bérek, a termelés felélénkítése, a mezőgazdaság feljavítása és megerősítése, olyan környezet megteremtése, amelyben nyugodtan lehet dolgozni, és jól lehet élni - ezek Vajdaság Végrehajtó Tanácsának fő céljai, a tartományi kormány tagjai pedig kétévi munkájukat e célok elérésének szentelték.
Fejlődés mindenekelőtt
Új munkahelyek nyíltak. A Vajdasági Fejlesztési Alapon keresztül a gazdaságba összesen több mint 120 millió eurót fektettek be, és több mint 8500 munkahely nyílt. Vajdaságban végre csökkenőben a munkanélküliség. Az új munkahelyeknek köszönhetően nagyszámú vajdasági családban könnyebbültek meg.
A tartományi kormány politikája arra a szándékra épült, hogy az üzleti tevékenység hitelezéséhez a legkedvezőbb feltételeket teremtsék meg, minél kisebb kamatokkal és kedvező törlesztési feltételekkel. Az összes pénzt, amely a privatizáció során a vajdasági vállalatok értékesítéséből folyt be, a Vajdasági Fejlesztési Alap hitelein keresztül a vajdasági gazdaságba és mezőgazdaságba helyezték ki. A fejlesztési alap hiteleivel a munkahelyteremtő, a munkanélküliséget csökkentő gazdasági programok megvalósítását ösztönözték.
Azok a vállalatok kaptak pénzt a beruházásokra, amelyek a pályázatokon bebizonyították, hogy a legnagyobb bizalmat élvezhetik. A beérkezett pályamunkák elbírálásában új hozzáállást alkalmaztak a gazdasági mutatóknak, illetve a jövedelmezőségnek, az üzleti elképzeléseknek, az újonnan munkába állók várható számának és az új befektetések községfejlesztő hatásának feldolgozásakor. Ezeknek az elemzéseknek a kidolgozására az újvidéki Mezőgazdasági, Technológiai, Természettudományi és Matematikai, illetve Műszaki Kar szakembereit kérték fel. A tartományi kormány igyekezett előmozdítani a tudomány és a gazdaság kölcsönösen hasznos közvetlen kapcsolatainak kialakulását, mivel az alap ugyanakkor pénzügyi támogatásban részesítette az Újvidéki Egyetemet.
Vajdaság Végrehajtó Tanácsa mindig gondot viselt a parasztok rövid- és hosszú távú érdekeire, még akkor is, ha az adott konkrét intézkedés nem tartozik a hatáskörébe. Vajdaság Végrehajtó Tanácsának elnöke és tagjai kitartó, érvekkel alátámasztott igyekezetükkel elérték Szerbia kormányánál, hogy a mezőgazdasági magántermelőknek folyósítson 5000 dináros ártámogatást a búzára a mezőgazdasági földterület hektárja után. Mindig, amikor szükség volt rá, a vajdasági kormány kezdeményezte, hogy az illetékes köztársasági szervek oldják meg a vajdasági mezőgazdasági termelők gondjait.

Érkeznek a befektetések

Sokat fáradoztunk azért, hogy idevonzzuk a külföldi befektetéseket. Vajdaság Végrehajtó Tanácsának küldöttsége több nemzetközi rendezvényen és számos hazai, illetve külföldi összejövetelen mutatta be Vajdaság gazdaságfejlesztési programját.
2005 májusában Párizsban megnyílt a Vajdasági Üzleti Központ, amelyben 2006 szeptemberében megtartották a Vajdasági gazdasági napok Párizsban elnevezésű rendezvényt. A francia Auto Logistic Internacionallal szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy Vajdaságban gyárat építenek a friss zöldségfélék feldolgozására.
A befektetés-támogatási alap elkészítette a Szabad vajdasági lokációk katalógusát, amelyet a befektetések egyik legrangosabb nemzetközi vásárán, a müncheni Expo Realon mutattak be.
Az ausztriai Stájerország tartományával kialakított együttműködés gyümölcseként 2005 novemberében Újvidéken megnyílt a Vajdasági-Stájer Üzleti Központ, amely több mint 20 osztrák céget képvisel. A Duna menti városok fesztiválján a németországi Ulmban, 2006 júliusában bemutatkozott Vajdaság művészete, kultúrája és gazdasága.
2005 decemberében a szerbiai gazdaság moszkvai vásárán bemutatták Vajdaság gazdasági és idegenforgalmi lehetőségeit. 2006 februárjában Ukrajnában kereskedelmi, gazdasági, műszaki-tudományos és kulturális együttműködési megállapodást írtak alá a kijevi kerülettel.

Tekintély az eurorégióban

A Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégió elnöklőjeként, mgr. Bojan Pajtić, a TVT elnöke javasolta az elfogadott stratégiai terv megvalósításának részletezését. Elfogadták azt a javaslatot, hogy a kis- és közepes vállalatok, az inkubátorházak, innovációs központok fejlődésének támogatása közös feladat legyen, s hogy a termelés, a mezőgazdaság és a közlekedési infrastruktúra jobbításában új technológiákat alkalmazzanak.
Támogatták azokat a projekteket, amelyek elősegítik a gazdaság fejlődését és új munkahelyek megnyitását, valamint a DKMT eurorégió területén élő, mintegy 6 millió lakos életszínvonalának javítását. Az összehangolt projektekkel az eurorégiós partnerek együttesen pályáznak az Európai Unió pénzalapjainál. Most áll kidolgozás alatt az újvidéki, a szabadkai és a zombori ipari parkok megvalósíthatósági tanulmánya, valamint a partnerség kialakítása egy hasonló parkkal, a kecskeméti Heliporttal.
2006 áprilisában alakult meg Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának önálló szolgálataként az Európai Ügyek Irodája (EÜI). Az Iroda egyesíti a tartományi intézmények eurointegrációs tevékenységét, és a köztársasági Európai Uniós Csatlakozási Irodával koordinálja a tevékenységeket. Az újonnan létrehozott szolgálat előmozdította a tartományi kormány kapcsolatait és együttműködését a nemzetközi és az európai szervezetekkel, illetve intézményekkel. Az iroda a sajtón keresztül népszerűsíti az európai értékeket és elképzeléseket, tanfolyamokat és előadásokat tart az európai intézményekkel való hatékony kapcsolattartásról.

Tiszta, jó minőségű, takarékoskodó

Elfogadásra került a Bácskai nagycsatorna revitalizációs terve. A Végrehajtó Tanács támogatta a Vajdasági Vizek Vízgazdasági Közvállalat akciótervét, amely a bácskai nagycsatorna tisztítását irányozza elő annak legveszélyeztetettebb 20 kilométeres szakaszán, Cservenkától Szenttamásig, Kúlán és Verbászon keresztül. Különböző ösztönző intézkedéseket harangoztak be a csatorna azon szennyezői számára, akik készek lennének megépíteni szennyvíztisztítójukat. A tartományi adminisztráció igyekezett szolgálatai és felügyelőségei révén bekapcsolódni a törvények végrehajtásába, csak hogy megelőzze a lakosság egészségével és az egészséges életkörnyezettel kapcsolatos drámai következményeket.
A vajdasági vállalatok szervezettségének és működőképességének megőrzése motiválta a tartományi kormány lépéseit. A meggyőző érveknek köszönhetően a köztársasági kormány megváltoztatta korábbi határozatát, így a Transnafta székhelye - ez a Szerbiai Kőolajipar, a NIS átalakulása után létrejött három vállalat egyike - Vajdaságban, Pancsován maradt. A Tartományi Végrehajtó Tanács úgy vélte, hogy a NIS részei székhelyének kihelyezésével csökkennek az új vállalat fejlődési lehetőségei és lényegese sérülnek a vajdasági polgárok érdekei.
2006-ban objektív mércék alapján először nyújtották át a Legjobb Vajdaságból tanúsítványokat. Odaítélésüket a közvélemény olyan kísérletként helyeselte, amelynek célja a hazai termékek helyzetének megerősítése a hazai piacon és a minőség bizonyítása a külföldi piacon. A tanúsítványokat olyan vállalatoknak ítélték oda, amelyeknek a termékeiről, illetve szolgáltatásairól felismerhető Vajdaság. A Legjobb Vajdaságban tanúsítvány használatára jogot szerzett az újvidéki Mezőgazdasági és Kertészeti Kutatóintézet Rimi napraforgójának vetőmagja, a nagybecskereki Dijamant Étolajgyár Dijamant étolaja, valamint az EXIT Fesztivál.
A vajdasági adminisztráció takarékoskodik legjobban az országban. Az elmúlt két évben a tartományi szervek alkalmazottainak bére reálisan nem nőtt. Meg lett szüntetve a reprezentáció, a tartományi tisztségviselőktől pedig megvonták a jogot, hogy lakáskölcsönt igényelhessenek. A tartományi hatalom lépéseit a polgárok elvárásaival összhangban alakították, mivel a polgárok követelik, hogy szüntessék meg azokat az előnyöket, amelyek a politikával való foglalkozásból adódnak.

Az egészség a legfontosabb

Sokéves lemaradás után a vajdasági költségvetésből származó eszközök döntő hozzájárulásának köszönhetően 2006-ban befejeződött az újvidéki Szülőotthon építése. A megnyílt létesítmény Európában a legkorszerűbb szülőotthonok egyike.
Az újvidéki Klinikai Központ gazdagabb lett egy utolsógenerációs angio-teremmel, valamint a Balkán legkorszerűbb CT-szkennerével. Ilyen berendezésből Európában csupán ötven létezik. Üzembe helyezték a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetében is az új angio-termet. Az új teremmel csökkenteni lehet az egészségügyi beavatkozásra való várakozási időt. Az új, számítógépes felszerelés lehetővé teszi a színvonalasabb leletek elkészítését és új műtéti eljárások bevezetését.
Az újvidéki Klinikai Központban megnyílt az új elkülönítő osztály a Klinikai Központ Fertőzőbetegségek Klinikájának új osztályaként. Az elkülönítő osztály rendelkezik a madárinfluenza diagnosztizálásához, a fertőzött vagy beteg páciensek elhelyezéséhez és ápolásához szükséges felszereléssel. Ilyen rendeltetésű osztályok nyíltak Szabadkán, Zomborban, Mitrovicán, Nagykikindán és Pancsován, vagyis Vajdaság tartomány területén az egészségügy felkészült az embereket fenyegető fertőző betegség esetleges megjelenésére.

Együtt minden polgár érdekében

A Végrehajtó Tanács népesedési politikája lendületesebbé vált, amelyet a Kevés a baba elnevezésű kampánnyal is segítenek. Az aggasztó vajdasági demográfiai adatok miatt, miszerint a lakosság száma évente nyolcezerrel csökken, 2005. október 1-je óta minden elsőszülött gyermek szülei Vajdaságban 30 000 dinár egyszeri pénzsegélyben részesülnek. A támogatásra szolgáló pénzt a tartományi költségvetésből biztosítják.
A vajdasági nemzeti közösségek egyenrangú helyzetének megteremtésére nagy figyelmet fordítanak, mivel a nemzeti és a kulturális sokszínűséget az együttélés előnyének tekintik. 2006-ban megalakult a Nemzeti Kisebbségek Tartományi Tanácsa. A vajdasági nemzeti tanácsok képviselőivel kialakított folyamatos és rendkívül eredményes együttműködés intézményes kereteket kapott, ezáltal pedig lehetőséget is a lendületesebb előrehaladásra. A Tanács megalakításával megteremtődtek a feltételek a hatalom és a kisebbségek képviselőinek partneri viszonyához és közös munkájához helyzetük javítása és sajátosságaik megőrzése érdekében.
A vajdaságiak szolidaritása beépült a tartományi kormány politikájába. A Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke, Bojan Pajtić magiszter, valamint Belgrád polgármestere, Nenad Bogdanović együtt adták át a 18 újonnan épült módosi ház tulajdonosának a kulcsokat, amelyeket a helybeliek egyszerűen csak Beograđankának neveztek el. A Tartományi Végrehajtó Tanács az elmúlt két ében több mint 150 millió dinárt fordított Szécsány községben az újjáépítésre, amelynek lakossága jelentős károkat szenvedett a 2005. évi árvizekben, amikor kiáradt a Temes folyó. A belgrádi lakótelep építésébe a Tartományi Tanács hárommillió dinárt fektetett be, de segítséget nyújtott építőanyag formájában is. Az árvíz sújtotta terület lakosságának megsegítésére a Vajdasági Fejlesztési Alap Szécsány, Párdány és Módos vállalkozóinak kamatmentes kölcsönöket biztosított.
A Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke, Bojan Pajtić magiszter valamint a köztársasági elnök Népi Irodájának az igazgatója, Dragan Đilas a nemrégiben megtartott ünnepségen elhelyezték a štrpci óvoda alapkövét. Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsa az óvoda építését 1,5 millió dinárral támogatja, de segíti majd a Visoki Dečani kolostorok felújítási munkálatait, mint ahogyan korábban támogatta számos vajdasági egyházi létesítmény javítási munkálatait is.

Munkálkodás az európai értékeken

A Tartományi Végrehajtó Tanács kezdeményezte a budapesti Tökölianum felújítását. Az újjáépítési munkálatok 2006 áprilisában kezdődtek. A tartományi kormány tagjai úgy döntöttek, hogy a tartomány fordítson eszközöket ennek a kulturális intézménynek a felújítására, azzal a szándékkal, hogy a Tökölianum ismét a vajdasági és a szerbiai fiatalok gyülekezésének a központjává váljon. A terv előirányozza az internátus és a díszterem felújítását, ami arra ösztönzi majd a vajdasági és a szerbiai fiatalokat, hogy a régmúlthoz hasonlóan ismét Budapestre járjanak. A következő év folyamán várják országunkból az első vendégeket. A Tökölianumban minden vendéget szívesen látnak, nyelvére, vallására vagy nemzetiségére való tekintet nélkül, ami megfelelő környezetet teremt majd a más nemzetiségű kortársakkal való barátkozáshoz, ismerkedéshez. Az európai értékek elfogadásában látja a tartományi kormány Vajdaság és Szerbia jövőjét.
Megbízatásának elmúlt két évében a vajdasági Végrehajtó Tanács tagjai rendszeres és tartalmas kapcsolatokat alakítottak ki a községekben és helyi közösségekben. Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának elnöke munkatársaival több mint 400 látogatást tett a vajdasági intézményekben, vállalatokban, szervezetekben és helyi önkormányzatokban. Minden tartományi titkár ugyancsak gyakran látogatott Vajdaság különböző vidékeire, megoldva a hatáskörébe tartozó kérdéseket.
Szebb napok virradnak az éveken át elhanyagolt vajdasági egészségügyi létesítményekre
Milliárdok az egészségügy újjáépítésére
Megkezdődött a Klinikai Központ Sürgősségi Központjának az építése, továbbá az újvidéki Gyermek- és Ifjúsági Egészségvédelmi Intézet Gyermek-habilitációs és Rehabilitációs Központjának az építése és felszerelése
Mivel sok éven át korlátozták Vajdaság Autonóm Tartomány egészségüggyel kapcsolatos jogkörét, a Tartományi Végrehajtó Tanács felújítja a rendkívül rossz állapotban levő egészségügyi intézményeket és felszerelésüket. A további hanyatlás megfékezése érdekében, valamint, hogy az itteni egészségügy lépést tarthasson a korszerű orvoslási gyakorlattal, jelentős eszközöket fordítanak a kapitális egészségügyi berendezések megvásárlására, illetve a vajdasági egészségügyi intézmények infrastruktúrájának a felújítására. 2004 és 2006 között összesen 3,54 milliárd dinárt különítettek el erre a célra, a legtöbb pénz befektetését pedig 2006-ra tervezték.
Kilenc egészségügyi intézményben megkezdték az informatikai rendszer fejlesztésének és telepítésének a pénzelését. Két angio-termet szereztek be, alacsony energiájú akcelerátort a megfelelő felszereléssel együtt a konform sugárterápiához, valamint egy 64 rétegű CT-szkennert. 2006-ban elkezdték építeni az újvidéki Klinikai Központ Sürgősségi Központját.
Folyamatban van öt CT-készülék, valamint egészségügyi járművek beszerzése a vajdasági egészségügyi intézmények számára. Megkezdődött az újvidéki Gyermek- és Ifjúsági Egészségvédelmi Intézet Gyermek-habilitációs és Rehabilitációs Központjának az építése és felszerelése.
2006-ban több mint 10 millió dinárt különítettek el a koraszülött gyermekek veleszületett hyphothyreosisszal és fenilketonúriával kapcsolatos betegségének a megelőzésére. Az új, ,,Sleep medicin” osztály felszerelésére a kamenicai Tüdőgondozó Intézetnek 25,17 millió dinárt folyósítottak.
A mikroszatelit markerok és a DNS-mitohondria genetikai változatai a vajdasági népességben elnevezésű projektre 8,76 millió dinárt biztosítottak. Az újvidéki Klinikai Központ A születés előtt diagnosztizált embrionális anomáliák vajdasági regisztere elnevezésű projektjét 32,73 millió dinárral támogatták. Vajdaság AT lakossága legveszélyeztetettebb rétegeinek a tüdőszűrésére, amelyet a kamenicai Tüdőgondozó Intézet bonyolított le, 45 millió dinárt biztosítottak.
A Tartományi Végrehajtó Tanács 2006 szeptemberében úgy döntött, hogy 11 egészségügyi intézményt alapít. A vajdasági településeken 2005 májusa óta rendezik meg az Egészség bazárjait, amelyeken eddig 820 egészségügyi dolgozó vett részt. Megmérték a polgárok vérnyomását, testsúlyát, ellenőrizték vércukorszintjüket, megvizsgálták a szívüket, és népszerűsítették az egészséges életmódot. 2006 júniusáig az Egészség bazárjait további 13 vajdasági városban szervezték meg, mintegy 15 ezer polgárt felölelve. 2006 júniusától októberig Vajdaság-szerte 18 bazárt rendeztek, amelyeken további 9957 polgár vett részt.

Mert az élet nem várhat:
Ezer kölcsön a kecsegtető vállalkozásoknak
A befektetőknek 45,5 millió euró kölcsönt folyósítottak, további négymillió eurót pedig a korábbi pályázati kiírások alapján jóváhagyott kölcsönökre fizettek ki

Csak az utóbbi két évben a Fejlesztési Alap tizenhárom pályázatot írt ki a kecsegtető vállalkozások számára: 9 pályázaton hosszú lejáratú, négyen pedig rövid futamidejű kölcsönöket ítéltek oda. A 13 pályázati eljárás lebonyolítását követően összesen 1258 igénylő kapott pénzt az alaptól. Hosszú lejáratú hitelt 1029 igénylő kapott, 229-en pedig rövid futamidejű hitelben részesültek.
Összesen 45 592 717 eurót helyeztek ki. Ehhez az összeghez kell még további 4 040 000 eurót hozzáadni, amit az előző pályázati kiírások során ítéltek oda. A 2006. évi pályázati kiírás eredményei szerint további 230 kölcsönt folyósítanak 19 888 302 euró összegben.
A Vajdasági Fejlesztési Alap eszközeit kizárólag hitelek formájában lehet használni. Hitelre a vajdasági magántulajdonban levő jogi személyek, a vállalkozók és a polgárok jogosultak. A hitelkérelmek elbírálásakor mérlegelték a beruházó pénzügyi helyzetét és hitelképességét, valamint az üzleti tervet. A jóváhagyott hiteleket az ügyviteli bankok garanciájával, illetve váltókezességével, az ingatlanokra, épületekre vagy mezőgazdasági földterületre bejegyzett jelzáloggal lehet biztosítani.
A hosszú lejáratú kölcsönöket hároméves futamidővel hagyták jóvá, amely tartalmazza a kölcsöntörlesztés 12 hónapos nyugalmi idejét is, illetve öt évre folyósítottak hitelt a többéves ültetvények telepítésére, illetve a jószág-alapállomány beszerzésére, amelyek esetében a törlesztés nyugalmi ideje 24 hónap. Rövid futamidejű célhiteleket hagytak jóvá a mezőgazdaságnak vegyes összetételű műtrágya, valamint vetőmag beszerzésére, továbbá kiviteli programok pénzelésére. A kihelyezett eszközök utáni kamat éves szinten 2,8 és 4,2 % között mozgott.
A másik mozgatórugó, amelynek segítségével a Tartományi Végrehajtó Tanács igyekszik felrázni a vajdasági gazdaságot, az a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap, amely 2001-ben jött létre, hogy támogassa a vajdasági mezőgazdaság egyes ágazatainak a fejlesztési terveit.
Az alap nonprofit szervezet, amelynek pénzügyi kerete Vajdaság AT költségvetési eszközeiből, a hazai és külföldi pénzügyi szervezetek, jogi és magánszemélyek adományaiból, a nemzetközi pénzügyi szervezetek eszközeiből, illetve a mezőgazdaság regionális fejlesztési programját támogató országok eszközeiből tevődik össze.
Az alap 2002 óta vesz részt a szerbiai öntözőrendszerek újjáépítési programjában, amelyet a Norvég Királyság Kormányának donációja tesz lehetővé. Hat hitelciklus keretében lehetett öntözőrendszereket vásárolni. Erre a célra 500 hitelt hagytak jóvá kétmillió eurós összegben.
Az alap 2005 végén indította be az üvegházas és fóliás termelés hitelezési programját. A zárt térben történő termesztésre 47 hitelt hagytak jóvá 116 420 eurós összegben. 2006-ban két hitelciklusban 88 eszközfelhasználó kapott kölcsönt. Az így kihelyezett pénz összege 293 140 euró volt.
Az elkövetkező időszakra az alapban úgy tervezik, hogy hiteleszközöket biztosítanak az őshonos szőlőfajták telepítésére. Az alapban azért döntöttek az ilyen jellegű hitelezés mellett, mivel úgy ítélték meg, hogy magasabb szintre kell emelni a szőlőtermesztést, különösen pedig a Bermet bor termelését, amely igazi vajdasági márkának számít. Az alap finanszírozza a felszerelés és a mezőgazdasági gépek beszerzését.

A tartomány jó gazda módjára gazdálkodik
Költségvetési pénzek a fejlesztésre és a szociális juttatásokra
A tartományi kasszából a pénzt mindenekelőtt a gazdaság és az infrastruktúra fejlesztésének előmozdítására, az oktatásban, a művelődésben és az egészségügyben szükséges beruházásokra, az árvízvédelemre, valamint a Vajdaság AT számára regionális és stratégiai jelentőségű projektekre költötték

2004 decemberének elején fogadták el a tartomány 2004. évi költségvetésének a módosítását. A tervezett bevételeket 580,6 millió dinárral csökkentették és a keretet 15,75 milliárd dinárban állapították meg, mivel úgy ítélték meg, hogy csökkennek a Vajdaság AT területén folyó magánosításból eredő bevételek, valamint nőnek az oktatási intézményekben kifizetésre kerülő bérek.
Vajdaság AT 2005. évi költségvetési határozata szerint a tervezett költségvetés 19,76 milliárd dinár, ami a 2004. évi költségvetéshez képest 26,12 százalékos növekedést jelent. A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztésére, az oktatásban és az egészségügyben szükséges beruházásokra, valamint a Vajdaság AT számára regionális és stratégiai jelentőségű programokra 2,76 milliárd dinárt, a szociális politikára pedig 237,5 millió dinárt terveztek.
Bebizonyosodott, hogy szükséges a tartomány 2005. évi költségvetésének a módosítása. A keretet 1,4 milliárd dinárral növelték meg, mivel a becslések arról szóltak, hogy a költségvetési eszközök nagyobb mértékben valósulnak meg az előző évi zárszámadásból áthozott eszközök felosztása folytán. A módosítással több költségvetési eszközt irányoztak elő a kapitális jellegű kiadásokra: a Vajdasági Fejlesztési Alap támogatására egymilliárd dinárt, valamint a vajdasági egészségügyi intézmények számára új egészségügyi felszerelés beszerzésére és az elhasználódott berendezések cseréjére 505 millió dinárt. Póteszközöket terveztek a szociális juttatásokra 144,7 millió dináros összegben, mindenekelőtt a tartomány demográfiai fejlesztését szolgáló intézkedésekre (100,5 millió dinárt). A közép-bánáti körzetben keletkezett árvízkárok szanálására 115 millió dinárt irányoztak elő.
2005 közepén kezdődött meg az állami közigazgatás ésszerűsítésének első szakasza. A költségvetési módosítással stimuláló végkielégítést biztosítottak a nyugdíjba vonuláshoz, hogy csökkentsék a közigazgatás általános költségeit.
A tartomány 2006. évi költségvetését 23,78 milliárd dinárra tervezték. Az előző évekhez hasonlóan jelentős eszközöket terveznek a tartomány gazdasági fejlődésének támogatására, a szociális védelemre és a demográfiai fejlődésre. A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztésének a támogatására, az oktatási, művelődési és egészségügyi beruházásokra, a Vajdaság AT számára regionális és stratégiai jelentőségű projektek támogatására 3,17 milliárd dinárt irányoztak elő. Egymilliárd dinárt terveztek a szociális juttatásokra, valamint a demokratikus értékeknek a tájékoztatásba való beépítésére, illetve a multikulturalizmusra.
Már 2006 májusában bizonyossá vált, hogy ismét szükség van a tartományi költségvetés módosítására. A költségvetést először is megnövelték 2,35 milliárd dinárral. Ennek a pénznek a legnagyobb hányadát az egészségügy, a gazdaság, a mezőgazdaság, az oktatás, a sport, a környezetvédelem és a lokális közösségek fejlesztésére és fellendítésére szánták. A pénz legnagyobb részét az egészségügybe történő nagyberuházásokra (egymilliárd dinárt), valamint az árvízvédelmi műtárgyak szanálására (150 millió dinár) tervezték.
Vajdaság AT 2006. évi költségvetési határozatának újabb módosítására és kiegészítésére 2006 szeptemberében került sor. A költségvetést további 1,63 milliárd dinárral, vagyis összesen 27,8 milliárd dinárra növelték. A tartományi költségvetés sorrendben második módosításának jelentős okai voltak. Mindenekelőtt 830,53 millió dinárral megnövelték a transzfer-eszközöket, amelyeket a köztársasági költségvetésből utalnak át a tartományi költségvetésbe az oktatásban dolgozók bérére. További 750 millió dinárral növelték meg azokat a bevételeket, amelyek a tartomány területén privatizált cégek eladásából származnak, valamint megállapították, hogy a tartománynak 150 millió dinárt kell biztosítania a mezőgazdaság számára megbeszélt pénzügyi támogatás teljesítésére, vagyis a földműves-gazdaságok üzemanyag- és műtrágyavásárlásának támogatására a megművelt terület hektárja után fizetendő ötezer dinár formájában.
A megnőtt privatizációs bevételeket Vajdaság AT Fejlesztési Alapjába, valamint Vajdaság AT Garanciaalapjába utalták át, valamint arra, hogy Vajdaság AT az őszi vetés során pénzügyi támogatásban részesítse a bejegyzett földművesgazdaságokat az üzemanyag és a műtrágya beszerzésében, továbbá a gazdaságfejlesztési programokra, új technológiák bevezetésére és a városrendezési programokra. Ezzel egyidejűleg az általános kiadások ésszerűsítésével csökkentek a foglalkoztatottakkal, illetve a lakáshitelekkel kapcsolatos kiadások.

A vajdaságiak ezt másként csinálják
A Tolerancia Kupa

A Tartományi Végrehajtó Tanács többszintű tevékenységet kezdett A multikulturalizmus és a tolerancia népszerűsítése a Vajdaságban elnevezéssel. Egy komplex program, amely hét különböző alprojektből áll, célja pedig fejleszteni a nemzetek közötti megbecsülés hangulatát, erősíteni a Vajdaság polgárai, különösen pedig a fiatalok közötti bizalmat. 2005 februárjában megrendezésre került a Tolerancia Kupa, amelyen Vajdaság 98 általános és középiskolájának több mint 4000 tanulója vett részt. Körzeti sportversenyek zajlottak le Nagybecskereken, Zomborban, Mitrovicán, Topolyán, Zomborban és Szabadkán.
Ezután más érdekes történések is lezajlottak, amelyeknek a tartalmára elnevezésük is utal: Kvíz - mennyire ismerjük egymást?, Kiállítás - Együtt élni, A vajdasági multikulturalizmus sajtókampánya, Interetnikus kommunikáció a sajtó útján, Zipa csapat, Visszatérés a jó üzleti szokásokhoz. A rendezvényekbe több mint 100 000 fiatal vajdasági kapcsolódott be. Együttműködés jött létre a tartományi és a községi művelődési és tudományos intézmények, iskolák, civil szervezetek, sajtóházak, gazdasági cégek között Vajdaság egész területén. A projekt második szakaszában (2006/2007.) több mint 200 000 vajdasági polgár részvételére lehet számítani.

A tartományi kormány a sajtóban
Elismerés az újságírók részéről

A munka nyilvánossága szavatolva van.
A tartományi kormány által az elmúlt két évben elvégzett nagy munkáról közvetve tanúskodik a Tartományi Tájékoztatási Titkárság teljesítménye. Sajtóirodája több mint 1000 eseményt jelentett be, a Tanács tagjainak a munkájáról 2609 jelentést és közleményt írtak meg. 135 sajtótájékoztatót szerveztek. A Tartományi Végrehajtó Tanács üléseiről 130 közlemény készült a legfontosabb határozatokkal kapcsolatos tudnivalókról, záradékokról, projektekről. A vajdasági regionális tévé- és rádióállomásokhoz 1218 felvételt juttattak el a tartományi szervek különféle tevékenységéről.
A Szerb Köztársaság területén működő tévéközpontokhoz további 396 felvételt juttattak el.
A tartományi hatalom tevékenységéről 29 lap és 9 tévéház tudósított. Csak az elmúlt egy év alatt az összegzés szerint a tartományi szervek munkájáról az írott sajtóban 9388 cikk jelent meg, amelyek közül 9055 kedvező kicsengésű volt. Ez alatt az idő alatt az elektronikus sajtó 6957 tévés összefoglalót sugárzott 262 óra 16 perc 5 másodperces terjedelemben, és mind a 6781 kedvező hangnemben készült.
A tartományi kormány munkája iránti bíráló hangnem hiánya a tájékoztatási eszközökben ugyancsak egyfajta kitűnő osztályzat a tartományi kormány kétévi munkájáról.

Jön a jövő
Tizenegy szupergyár

2005-ben a tartományi kormány a tudományra 110,385 millió dinárt biztosított, vagyis Vajdaság AT költségvetésének 2,02 százalékát. 2,55-ször annyit, mint 2004-ben. A 2006. évi költségvetésben erre a célra 6,04 százalékot, vagyis 375 millió dinárt különítettek el, azaz 8,66-szor annyit, mint 2004-ben. Számos projekten keresztül igyekszik majd a Végrehajtó Tanács megváltoztatni a tudomány és az új technológiák iránti viszonyulást, amiről számos példa tanúskodik.
Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsa 2006. június 7-én elfogadott záradékával nyilvános felhívást intézett Vajdaság AT területén az új technológiákat alkalmazó részlegek építésének társpénzelésére. Kiemelték, hogy új technológiák nélkül nem valósulhat meg Vajdaság AT lendületesebb gazdasági fejlődése és új termelőkapacitások beindítása. A nyilvános felhívás után úgy döntöttek, hogy 179,7 millió dinárral vesznek részt 11 vajdasági próbaüzem megnyitásának társfinanszírozásában. Minden vajdasági községben rövidesen megkezdi a termelést legalább egy gyár, amelyben a legújabb technológiát alkalmazzák.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..