Az útmutatás fontossága

Az útmutatás fontossága

Ünnepséggel kezdődött az új tanév a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában, mivel az idén jegyzik az oktatási intézmény megalapításának századik évfordulóját.

Harminccal több elsős, mint tavaly

Ünnepséggel kezdődött az új tanév a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában, mivel az idén jegyzik az oktatási intézmény megalapításának századik évfordulóját. Az egybegyűlteket Tandari Ferenc pedagógiai vezető üdvözölte, majd Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Iskolaközpont igazgatónője mondott ünnepi köszöntőt.
— 1912-ben született meg a döntés arról, hogy Zentán, a városban és a tanyavilágban is iskolaépületeket kell emelni, és az egyiket éppen ide, a szabadka—óbecsei vasútvonal mellé tervezték, öt tanteremmel, tanítói és igazgatói lakással — mondta Sárosi Gabriella, s megemlítette, hogy a kevi iskola épületét is ugyanebben az évben emelték, vagyis Zenta község két százéves iskolával büszkélkedhet. Az igazgatónő beszélt a pedagógusok feladatáról, az útmutatás fontosságáról és kiemelte, a meggyőződések közvetítése helyett sokkal inkább a képességeket kell fölébreszteni a diákokban, vagyis keresőkként a keresők útjára vezetni őket.
Ft. Nagy József főesperes, a zentai Kis Szent Teréz-templom plébánosa ismertette a jelenlévőkkel, hogy száz évvel ezelőtt az iskolával együtt jött létre a Kis Szent Teréz-plébánia is. Hosszú éveken keresztül párhuzamosan folyt a munka a két intézményben, az iskola egyik termében kapott helyet ugyanis a kápolna és a plébánia.
— A mi plébániánk is éppen százéves, nekünk ugyancsak 1913-tól kezdve vannak anyakönyveink. Az a kis ház, ahol most tartjuk az istentiszteleteket, 1926-ban készült el — hangsúlyozta ft. Nagy József, majd megáldotta az iskola épületét, a gyermekeket, a tanárokat és az ott folyó munkát. A rendezvény folytatásában a diákok alkalmi műsort adtak elő.
A zentai önkormányzat láthatósági mellénnyel és sárga kendővel lepte meg az elsősöket, de a kisdiákok a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagját is nagy örömmel fogadták.
Az iskola centenáriumának jegyében az év folyamán műhelyfoglalkozásokat, képzőművészeti és irodalmi vetélkedőket, sportrendezvényeket tartanak, valamint emlékkiadványok megjelentetését tervezik.
Zentán az idén csaknem harminccal több elsős indult iskolába, mint tavaly. A Thurzó Lajos Általános Iskolában normál tagozaton 69 kisdiák kezdte meg a tanévet, hárman a sajátos nevelési igényű gyermekek csoportjába iratkoztak. Az Emlékiskolában 39 magyar és 15 szerb nebuló ült be első alkalommal az iskolapadba, a November 11-e Általános Iskolában pedig 33 magyar és 19 szerb elsős van. A falvak közül Felsőhegyen és Tornyoson 16-16, Keviben 7, Bogarason pedig 4 elsőst jegyeznek. 
(Horváth Zsolt felvétele)

 

Címkék: elsősök
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az útmutatás fontossága
Jó Pajtás
  • MOLNÁR KREKITY Olga
  • 2012.09.12.
  • LXVII. évfolyam 1. szám
Az útmutatás fontossága
Körkép
Facebook

Támogatóink