home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Az utánpótlásban a jövő
Tóth Tibor
2023.08.08.
LXXVIII. évf. 31. szám
Az utánpótlásban a jövő

Az adai Halász József Női Kézilabdaklub felnőttcsapatának nem sikerült megkapaszkodnia a másodosztályban, azaz a Szuper B Ligában, az utánpótlás viszont sikeresen szerepelt, hiszen a 14 éven aluli csapat megnyerte a tartományi bajnokságot, a 12 év alatti lányokból álló együttes pedig a vajdasági mellé az országos bajnoki címet is begyűjtötte.

— Tudtuk, hogy nehéz idényünk lesz, mivel az előző szezon végén több, a felnőttcsapatban játszó játékos jelezte, hogy családalapítás vagy egyetemi tanulmányai miatt befejezi pályafutását, de olyanok is voltak, akik a továbbiakban edzőként maradtak a sportágban. Mindez nagy érvágás volt számunkra, és vidékről kellett játékosokat igazolnunk, hogy méltóképp végigjátsszuk a ligát. A saját nevelésű lányaink még nagyon fiatalok voltak az országos másodosztályhoz, próbáltak beilleszkedni a csapatba, de még nem volt kellő tapasztalatuk. Annak ellenére, hogy sok vereséget szenvedtek, több alkalommal megdicsértem őket, mivel egyénenként fejlődést láttam a játékukban, ami a vezetőség célja is volt, hogy az egyéni képességeket és a fejlődést próbáljuk kibontakoztatni. Fiatal csapatunkat Božić Boglárka veszi át, és az I. liga vajdasági csoportjában fogunk játszani. Céljaink között nem szerepel a Szuper B Ligába való azonnali visszajutás. A lányok néhány évet pallérozódjanak ebben a rangfokozatban, ahol próbálunk csapatot kovácsolni az elkövetkező évekre. Jó lenne az első négy-öt csapat között végezni, de a helyezéssel szemben elsősorban az egyéni képzés és a csapattá formálódás kerül előtérbe. Szeretnénk, ha a fiatal lányok kézilabda iránti szeretete és a csapatszellem együtt győzedelmeskedne, és így nyernének sok mérkőzést — mondta Urbán Mónika, a Halász József Női Kézilabdaklub elnöke.


A felnőttegyüttes az idényzárón (Fotók forrása: Facebook)

A csapat magját továbbra is adai és községbeli játékosok alkotják. A hiányposztokra szükség szerint vidékieket igazolnak, és a csapatba beilleszkedett lányokra hosszabb távon is számítanak.

A 14 éven aluli csapat megnyerte a Vajdasági Szuperligát, és kijutott az országos bajnokság zárótornájára, az idény vége felé azonban a csapat két húzóembere megsérült. A hiányzókat fiatalabbakkal pótolták, és az országban a 7. helyet szerezték meg, mely a körülményeket figyelembe véve jó eredménynek számít.

Az U12-es korosztály a vajdasági bajnoki cím után a Svilajnacon megtartott országos bajnokságon sem talált legyőzőre. A lányok a csoportban a belgrádi Junior és az aranđelovaci Bekament csapatát megelőzve szerezték meg az 1. helyet, az elődöntőben a Novi Beograd csapatát győzték le, a döntőben pedig a muzslyai Lehelnél bizonyultak jobbnak.


Az országos bajnok 12 éven aluli csapat

— Különösen büszkék vagyunk a 12 éven aluli korosztályos csapatunkra, hiszen végigmenetelt a mezőnyön, és megérdemelten nyerte meg az országos bajnokságot. A csapatban többen fiatalabbak a korosztálynál, tehát valóban fiatal gárdával értük el ezt a nagyszerű eredményt. Király Kata nemhiába kapott a polgármestertől Ada község napja alkalmából köszönőlevelet, mivel nemcsak az U12-es, hanem az U14-es korosztályban is nagyon szépen megállta a helyét, sőt, gyakran játszott a középiskolások alkotta második számú felnőttcsapatunkban is. Annak külön örülünk, hogy a szerbiai városban a muzslyai Lehellel vívtuk a döntőt, hiszen ez is azt mutatja, hogy a környékbeli csapatokkal való együttműködésnek és egymás segítésének van eredménye, és így tudunk mindannyian előre haladni. Ezúton is gratulálok saját csapatunk mellett a Lehel együttesének is, valamint szakmai stábunknak, Király Ágnes vezetőedzőnek, a munkáját segítő Božić Boglárkának, Manojlović Boris kapusedzőnek, Tóbiás Vivien koordinációs edzőnek és Goór Róbert szakmai vezetőnek — mondta az elnök.

A már említett második számú felnőttegyüttes a II. liga vajdasági csoportjában Božić Boglárka vezetésével az előkelő 4. helyet szerezte meg, ami szintén elégedettségre adhat okot, hiszen a lányok ebben a csapatban szerzik meg azt a szükséges tapasztalatot, amelyet az első csapatban hasznosítani tudnak. Az U12-es korosztályos bajnokságba egy 10 évesekből álló csapatot is benevezett a Halász József. Ezzel a korosztállyal kapcsolatban különösebb elvárásokat nem fogalmaztak meg, hiszen a 10 éves kislányoknak még minikézilabdát kellene játszaniuk, ők azonban már az elmúlt idényben megismerték a nagypályás játékot, megízlelték, milyenek a bajnoki mérkőzések. A minikézilabdás korosztály számára minden hónapban tornát szerveztek, vagy tornára utaztak, de az óvodásokat és az első osztályosokat is megszólították, és őket is a kézilabda szeretetére nevelték.


A tartományi bajnok, országos bajnoki hetedik U14-es csapat

Az adai sportcsarnokban az utóbbi időben jelentős felújítási munkálatok folytak, így ma már az európai szabványoknak megfelelő létesítmény áll a csapatok rendelkezésére.

— Köszönjük Ada Önkormányzatának, a Magyar Kézilabda-szövetségnek és a magyar államnak, hogy a csarnokot felújították, és újra használható állapotba hozták. Korábban is használható volt, viszont egyes mérkőzéseken nem a győzelemért szurkoltunk, hanem azért, hogy a beázott csarnokban be tudjuk fejezni a találkozót. Abban a szerencsében van részünk, hogy az önkormányzat régóta támogatja a sportot, ezáltal a női kézilabdát is. Ez a támogatás azonban nem lenne elég ahhoz, hogy ilyen sok csapatot versenyeztessünk, viszont az MKSZ meghallotta kérésünket, és segíti a munkánkat. Az adai Zaj Klára a közelmúltban a magyar válogatott színeiben nyert U19-es Európa-bajnokságot, emellett a torna legjobb kapusának is megválasztották, a szintén adai Albek Anna pedig ismét meghívót kapott a felnőttválogatottba. A Magyar Kézilabda-szövetségben tisztában vannak azzal, ha bennünket támogatnak, azzal a magyar kézilabdát is támogatják — mondta az elnök.

A következő idényben az I. liga vajdasági csoportjában szereplő felnőttcsapat mellett a 12 éven aluliak mezőnyében két korosztályos csapatot indít a Halász József, emellett a 14 évesek között és a II. liga vajdasági csoportjában egy-egy csapat képviseli az adai színeket. Utóbbi együttes munkájába a környékbeli csapatok (Magyarkanizsa, Zenta, Muzslya) játékosait is bevonnák, és azok a lányok, akik az említett településeken már nem tudnak a korosztályos csapatokban játszani, Adán a középiskolások alkotta második számú felnőttegyüttesben kézilabdázhatnának tovább. Az első csapatot Božić Boglárka vezeti, segítője Savović Aleksandar lesz, az erőnléti edző szerepét Rákos Zsuzsa, a kapusedzőét Manojlović Boris tölti be. A második számú felnőttcsapatot Viktor Felbab irányítja az előttünk álló idényben, az U14-es lányokat Király Ágnes, az U12-es A csapatot Pander Éva, a B együttest Onyecki Zsanett vezeti, a minikézilabdásokkal Öreg Ildikó, az óvodásokkal Hanák Adél foglalkozik. Tóbiás Vivien az utánpótlás-korosztályok koordinációval kapcsolatos feladatait végzi, a stábot pedig Goór Róbert szakmai vezető fogja össze. A bajnokság szeptember elején indul, a sorsolást a napokban ejtik meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..