home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az ürgefütty védelmében
2015.03.28.
LXX. évf. 12. szám
Az ürgefütty védelmében

Az idei év emlőse, az ürge megmentése érdekében több népszerűsítő, szemléletformáló, ismeretterjesztő rendezvényt szervez Magyarország-szerte a Földművelésügyi Minisztérium a Vadonleső program keretében.

Az ürgék száma — elsősorban élőhelyük pusztulása miatt — ijesztő mértékben fogy. Magyarországon él Európában a legjelentősebb ürgeállomány. „Ez nagy felelősséggel is jár, hiszen ha mi nem teszünk meg mindent a több mint tízezres hazai állomány védelméért, akkor ez az európai, sőt a világállományra is hatással lesz” — emelte ki Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár a programsorozat pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Mint elmondta, a faj megmentése érdekében az év során több népszerűsítő, szemléletformáló és ismeretterjesztő programot rendeznek, valamint diákok számára két pályázatot is hirdetnek.

„Felkértünk tizenkét kortárs magyar költőt, hogy írjanak verset, gazdagítsák a magyar irodalmat Petőfi Sándor után újabb ürge versekkel. Eddig tíz ilyen alkotás készült el, a 6-12 korosztálynak ezekhez a versekhez kell majd illusztrációkat készíteni" — fejtette ki a helyettes államtitkár. Hozzátette: a 12 évnél idősebb diákoknak Ürgefüttyök címmel hirdettek esszéíró pályázatot, amelyre Örkény egyperceseihez hasonló munkákat várnak. „Az ürgefütty az állat jellegzetes hangja, amellyel egymást figyelmeztetik veszély esetén a rágcsálók” — fűzte hozzá.

Fidlóczky József a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársaként a kapcsolódó európai uniós LIFE+ program vezetőjeként elmondta, hogy az ürgék védelme azért is fontos, mert más rágcsáló fajokkal egyetemben ezek az emlősök kiemelt szerepet játszanak táplálék szempontjából a kerecsensólyomnak és a parlagi sasnak, amelyek állományát az utóbbi években sikerült Magyarországon is megnövelni.

Mint azt kiemelte, bár korábban sok ürgét telepítettek át a Nemzeti Parkok által gondozott területekre, ennek ellenére mégis veszélyeztetett helyzetben van az ürgepopuláció. A Fertő-Hanság Nemzeti Park irányítása alatt zajló projekt során megvizsgálják azokat az okokat, amelyek a szétdarabolódott ürgeállományt veszélyeztetik, így a programban elvégzik egyebek mellett a magyarországi állomány átfogó genetikai, állapot és stresszhelyzet felmérését is, hogy segítsék az állomány fejlődését.

Bakó Botond viselkedésökológus, a Vadonleső Központ képviseletében elmondta, hogy áprilisban, a Föld napjához kapcsolódva a tihanyi Levendula Házban meghirdetik az országos terepi ürgefelmérő programot, a Magyar Tudomány Napján november 3-án pedig tudományos ürge-konferenciát rendeznek a faj megőrzési lehetőségeiről, ökológiai szerepéről a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A program zárásaként a Magyar Természettudományi Múzeumban november harmadik hetében megrendezik az „Ürge gálát”, amelyen az új ürgeversek, a gyerekek által írt, legjobban tartott Ürgefüttyök kerülnek színpadra Für Anikó, Rutkai Bori, Galkó Balázs, Kálloy Molnár Péter, Róka Szabolcs és Navratil Andrea tolmácsolásában. A legszebb vers illusztrációkból készült festmények novembertől országos vándorkiállításra indulnak.


Egy ürge a Hajdúsámson közelében lévő Martinkai-legelőn. A Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programja 2015 emlősének az ürgét jelölte (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Forrás: MTI

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..