home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az ünnep valódi jelentősége
Dienes Brigitta
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
Az ünnep valódi jelentősége

A mai rohanó világban sok közösségben egy kissé háttérbe szorul a hittan. Nagy Éva hitoktató a tiszaszentmiklósi gyermekek nevelésével foglalkozik.

• Ön vallásos családban nevelkedett, így pályaválasztáskor valószínűleg nem volt nehéz eldöntenie, hogy hol folytassa a tanulmányait.

— Igen, neveltetésem az alapja a hitemnek. Hálás vagyok érte, ez ugyanis hatalmas ajándék. A pályaválasztás nem döntés, inkább meghívás volt. A Mindenható több alkalommal is megkért erre a feladatra — megtisztelt azzal, hogy munkás lehetek a szőlőskertjében.

Több településen hallható, hogy a gyermekek az iskolai hittanóra mellett elhanyagolják a plébániai hittanoktatást. Tiszaszentmiklóson is ilyen a helyzet?

— Örömmel mondhatom, hogy hála Istennek — dicsőség érte! — az általános iskolások közül szinte mindenki részt vesz a hittanórán. Aktívan dolgozunk. Keddenként körbeüljük a plébánia hatalmas asztalát, és addig ismerkedünk az Atyával és a Fiával, amíg el nem jutunk a legmagasabb szintre.

Úgy tartják, hogy a családból indul minden. Hisz ebben?

— Fontosnak tartom, hogy a szülő a gyermekét kiskorától hitre nevelje. A fiataloknak ismerniük kell a templomot, az ott található szobrokat, a vallási énekeket, és át kell érezniük a szentmisén hallottakat. Ezáltal felnőttkorukban  teljes szívvel tudják megismerni a legnemesebbet. Természetesen vannak felnőtt megtérők is, mégis az a „legigazibb”, amikor valaki gyerekkorától ismeri Krisztust.

Hogyan tudja meg- és összetartani tanítványait?

— Mint említettem, szívesen jönnek hittanórákra. Sőt új tagokkal is bővült a csoportom. Nekik is sikerült bekapcsolódniuk a munkába, szívvel-lélekkel dolgoznak az órákon, és ezt jó látni. Örömmel mondhatom, hogy már táblánk is van, és idővel újabb felszerelésekkel bővül majd a hittanterem.

Tapasztalatai szerint a gyermekek ismerik hagyományaikat? Megtartják vallási ünnepeiket?

— Azt mondhatom, hogy igen. Minden alkalommal felhívom a figyelmüket arra, hogy ne csak a néphagyományokra összpontosítsanak egy-egy ünnep alkalmával, hanem annak valódi jelentőségére is.

Tiszaszentmiklós többnemzetiségű közösség, magától értetődő tehát, hogy itt vegyes házasságok is gyakrabban köttetnek. Milyen arányban őrzik meg ezek a családok a katolikus vallást?

— Nálunk valóban sok a vegyes házasság, és szomorúan kell megállapítanom, hogy a katolikus fél általában lemond a saját vallásáról. Persze akadnak kivételek is. Már most igyekszem megértetni a kis hittanosaimmal és a felsőseimmel, hogy tisztelni kell mások vallását, ám a sajátjuk a legelső, a legszentebb és a legigazibb.

Mire hívná fel a szülők figyelmét a gyermekek vallásos nevelésével kapcsolatban?

— A szülőknek nagy a felelősségük. A gyermeket nem küldeni kell, hanem el kell vezetni a szentmisére. A felnőttek így mutathatnak példát, és azzal, ha a kicsikkel együtt imádkoznak. Aki kiskorától fohászkodik, magabiztos személlyé válik, tudja ugyanis, hogy sosem marad egyedül a nagyvilágban.

Az advent időszakában mire készülnek a hittanórákon?

— Én nem a díszeket, a kézimunkát vagy az adventi koszorút, hanem a mi Urunkat, Jézus Krisztust helyezem előtérbe. Ilyenkor a megváltó születésére kell felhívni a figyelmet. Az adventet imádságos várakozással töltjük, hogy Urunkat méltón fogadjuk. Gyakran tapasztalom, hogy a mai világban a különféle jelképek készítése elvonja a figyelmet a valódi szimbólumról, Jézusról.                    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..