home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének közleménye
2020.08.19.
LXXV. évf. 34. szám
Az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének közleménye

A tervezett elbocsájtások ellen tiltakoznak az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének tagjai

A fiatal újságírók tervezett elbocsájtása ellen tiltakoznak az Újvidéki Rádió dolgozói. Mint az igazgatóbizottságnak és a Vajdasági RTV vezérigazgatójának megküldött levelükben írják, a szerkesztőség az utóbbi négy hónapban négy munkatársát veszítette el és az újabb 6-8 fős elbocsájtás gyakorlatilag a közszolgálati feladatok ellátásának ellehetetlenítését jelentené.

A szerkesztőség munkatársai levelükben emlékeztetnek arra is, hogy a nemzeti kisebbségeknek alkotmányos joga az anyanyelven való tájékoztatás, ráadásul adófizető polgárokként ezt fizetik is. Felhívták a figyelmet arra is, hogy miközben az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt az RTV foglalkoztatottainak száma, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségében (és a többi kisebbségi szerkesztőségben is) a kellő számú munkatárs híján a helyzet tarthatatlan lett, a vezetőség ezzel kapcsolatos ígéretéből pedig nem lett semmi. Ráadásul az RTV vezetősége folyamatosan a létszámstopra hivatkozik, ami azonban, minden jel szerint, nem vonatkozik mindenkire és minden munkaegységre egyformán.

Miután az RTV vezetősége semmiféle párbeszédet nem folytat a szerkesztőség dolgozóival, a magyar szerkesztőség tagjai levelükben vázolták fel azokat a kérdéseket, amelyekre – kommunikáció híján – nem kapnak választ.

 

A válaszra váró kérdések pedig:

— Vajon az RTV vezetősége tudatában van-e annak, hogy az elmúlt 2-3 évben folytatott káderpolitikája de facto a kisebbségi szerkesztőségek szétverését jelenti?

— Vajon az RTV vezetősége tisztában van-e azzal, hogy ilyen kis számú foglalkoztatottal nem tartható fenn a közszolgálatiság kritériumainak eleget tevő 24 órás program?

— Az RTV miért foglalkoztat jelentős számú nyugdíjas munkatársat, amikor folyamatosan anyagi gondokkal küzd és pénzhiányra hivatkozva 200, ügynökségen keresztül foglalkoztatott munkatárs elbocsájtását tervezi?

— Vajon az RTV vezetősége megpróbálta-e más forrásokból származó pénzeszközeit átütemezni az ügynökségen keresztül foglalkoztatottak számára?

— Ha két héten belül tervezik az elbocsájtásokat, akkor arról miért nem értesítik azokat, akik érintettek az ügyben, vagy miért nem cáfolják az ilyen jellegű eddigi információkat?

— Ha az RTV vezetősége nem képes biztosítani az anyagi és egyéb feltételeket a munkához, miért nem nyújtja be a lemondását?

— Ha már a vezetőség és az RTV alapítója olyan gyakran és oly szívesen hivatkozik a kisebbségi médiumok fontosságára és az RTV többnyelvűségére, akkor miért járulnak hozzá hallgatólagosan annak megsemmisítéséhez?

Miután rádió dolgozói elfogadhatatlannak tartják a szerkesztőségben, de az RTV más munkaegységeiben is a dolgozók számának csökkentését, az illetékesektől azt várják, hogy haladéktalanul tegyenek ez ellen, illetve, hogy válaszoljanak a feltett kérdésekre. Ellenkező esetben, írják, kénytelenek lesznek a tiltakozás más formáit választani, amiben számítanak az újságíró-egyesületek, a nemzetközi médiaszervezetek és a szakszervezetek támogatására és együttműködésére is. (Vajdaság Ma)

 

Mi lesz az ügynökségen keresztül foglalkoztatottak sorsa?

A médiaház mintegy 200 alkalmazottja maradhat munka nélkül a hónap végén, tudta meg a Cenzolovka. A lap írása szerint ugyanis augusztus 30-án lejár a Vajdasági Rádió és Televízió szerződése azzal az ügynökséggel, amelyen keresztül mintegy 260 embert foglalkoztat.

Miodrag Koprivica, a Vajdasági RTV vezérigazgatója megerősítette, lejár a két intézmény közötti szerződés, és már másnap munka nélkül maradnak az így alkalmazott emberek. Ez az állapot azonban nem tart sokáig, néhány hónapon belül rendeződnek a dolgok – tette hozzá Koprivica. A vezérigazgató szerint ugyanis a médiaháznak a költségvetés átütemezésével sikerül majd visszakapnia azt a 201 millió dinárt, amelyet megvontak tőle, és így már az év végéig rendezni tudná az alkalmazottak helyzetét.

Sinkovics Norbert, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének elnöke: Azt gondoljuk, hogy a médiaírásokból értesíteni a dolgozókat arról, hogy nagy valószínűséggel munka nélkül maradnak augusztus végén, ezt pedig úgy tenni, hogy mindenféle világos, professzionális kritériumot mellőznek, illetve nem mutatnak be a közösség számára, a munkások számára, egész egyszerűen elfogadhatatlan.

Koprivica elmondta azt is, engedélyt kaptak arra, hogy az ügynökségen keresztül alkalmazott 257 dolgozóból ötvennel állandó munkaviszonyt létesítsen a VRTV. A Függetlenség ágazati szakszervezet szerint ez a leépítés hatalmas károkat okozhat a kisebbségi szerkesztőségek munkájában.

Sinkovics Norbert, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének elnöke: Az újságíró-egyesületünk szerint különösen nagy problémát jelent ez majd a kisebbségi tájékoztatásnak, amelyre annyira büszke mind a Vajdasági RTV, mind pedig több nemzetközi intézmény is kiemelte ennek a fontosságát. Én azt gondolom, hogy az RTV nem engedheti meg magának azt, hogy elsősorban a kisebbségi szerkesztőségek további munkaerőt veszítsenek. Ezzel gyakorlatilag mind a minőséget, mind pedig a mennyiséget csökkenteni fogják. Kapcsolatban vagyunk a kollégákkal különböző szerkesztőségekből, mind a rádiós, mind pedig a tévés egységekből, és teljesen világos, hogy így is túlterheltek az újságírók. Nincs elég ember, nincs elég lehetőség a minőségi újságírásra.

Sinkovics azt mondta, amennyiben nem sikerül megoldást találni a munkahelyek megőrzésére, az egy újabb bizonyítéka lenne a vezetőség alkalmatlanságának, ezért az igazgatóbizottságnak le kellene mondania. (Vajdasági Rádió és Televízió)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..