Az újságírás felelősségvállalás is

Az újságírás felelősségvállalás is

Befejeződött a Bánáti Újság XV. nyári újságíró-iskolája — Tizenötödik alkalommal gyűltek össze Tiszaszentmiklóson a sajtó és a tollforgatás iránt érdeklődő fiatalok. A részvevők Vajdaság több településéről, Csókáról, Hódegyházáról, Zentáról, Tornyosról, Adáról, Szenttamásról, Gombosról és a romániai Brassóból érkeztek.

A tanfolyam kezdetén dr. Csermák Zoltán, az MTVA kommunikációs főmunkatársa Az újságírók felelőssége az anyanyelvápolásban címmel tartott előadást, majd stílusgyakorlatok következtek. A folytatásban a kulturális hír, ajánló, beszámoló, interjú került napirendre. A diákok megnézték Antala Zsuzsa Ikonok és patkányok című dokumentumfilmjét, amelyről műsorajánlót vagy kritikát kellett írniuk. Mindhárom csoport a nehezebb feladatot választotta, és több-kevesebb sikerrel meg is birkózott vele.

A hír felépítéséről és fontosságáról Bencsik István, a Szabadkai Rádió szerkesztője, a jó tudósítás összeállításáról pedig Tőke János, a Magyar Szó sportújságírója beszélt. Az elhangzottakat a tanulók azonnal megpróbálták a gyakorlatban is hasznosítani.

Az interjú készítéséhez Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, Tóth Lívia, a Bánáti Újság szerkesztője és Tomek Viktor, a Hét Nap főszerkesztője adott hasznos tanácsokat.

Miután a jegyzet fogalmával is megismerkedtek, a hallgatók nekiveselkedtek a választott témák feldolgozásának, és az utolsó nap reggelére megszülettek az interjúk és a jegyzetek. A zömében aktuális történésekkel foglalkozó munkákat nyelvhelyességi szempontból Kaszás Angéla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet lektora nézte át. A legsikeresebb írások a következő hetekben helyet kapnak a Bánáti Újság oldalain.

Az újságíró-iskolát, amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt ifjúsági rendezvénye, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete és a Bánáti Újság szervezte.

Tekintse meg képriportjainkat is:
1. Nyári újságíró-iskola Tiszaszentmiklóson
2. A Sövényházi-tanyán

 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az újságírás felelősségvállalás is
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.08.03.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Az újságírás felelősségvállalás is
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.27.
  • LXXV. évfolyam 30. szám
Facebook

Támogatóink