home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az újságírás felelősségvállalás is
(Tha)
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám
Az újságírás felelősségvállalás is

Befejeződött a Bánáti Újság XV. nyári újságíró-iskolája — Tizenötödik alkalommal gyűltek össze Tiszaszentmiklóson a sajtó és a tollforgatás iránt érdeklődő fiatalok. A részvevők Vajdaság több településéről, Csókáról, Hódegyházáról, Zentáról, Tornyosról, Adáról, Szenttamásról, Gombosról és a romániai Brassóból érkeztek.

A tanfolyam kezdetén dr. Csermák Zoltán, az MTVA kommunikációs főmunkatársa Az újságírók felelőssége az anyanyelvápolásban címmel tartott előadást, majd stílusgyakorlatok következtek. A folytatásban a kulturális hír, ajánló, beszámoló, interjú került napirendre. A diákok megnézték Antala Zsuzsa Ikonok és patkányok című dokumentumfilmjét, amelyről műsorajánlót vagy kritikát kellett írniuk. Mindhárom csoport a nehezebb feladatot választotta, és több-kevesebb sikerrel meg is birkózott vele.

A hír felépítéséről és fontosságáról Bencsik István, a Szabadkai Rádió szerkesztője, a jó tudósítás összeállításáról pedig Tőke János, a Magyar Szó sportújságírója beszélt. Az elhangzottakat a tanulók azonnal megpróbálták a gyakorlatban is hasznosítani.

Az interjú készítéséhez Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, Tóth Lívia, a Bánáti Újság szerkesztője és Tomek Viktor, a Hét Nap főszerkesztője adott hasznos tanácsokat.

Miután a jegyzet fogalmával is megismerkedtek, a hallgatók nekiveselkedtek a választott témák feldolgozásának, és az utolsó nap reggelére megszülettek az interjúk és a jegyzetek. A zömében aktuális történésekkel foglalkozó munkákat nyelvhelyességi szempontból Kaszás Angéla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet lektora nézte át. A legsikeresebb írások a következő hetekben helyet kapnak a Bánáti Újság oldalain.

Az újságíró-iskolát, amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt ifjúsági rendezvénye, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete és a Bánáti Újság szervezte.

Tekintse meg képriportjainkat is:
1. Nyári újságíró-iskola Tiszaszentmiklóson
2. A Sövényházi-tanyán

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..