home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az újság, amely kétszer született meg
Tóth Lívia
2008.04.30.
LXIII. évf. 18. szám
Az újság, amely kétszer született meg

Körmöczi Károly polgármester ajándékát Tornai Erika felelős szerkesztő vette át - Szabó Attila fotójaÜnnepséget tartottak a magyarkanizsai Városháza dísztermében abból az alkalomból, hogy száz évvel ezelőtt jelent meg először a Kanizsai Újság. A műsort a Cantilena kamarakórus nyitotta meg Lo...

Körmöczi Károly polgármester ajándékát Tornai Erika felelős szerkesztő vette át - Szabó Attila fotója

Ünnepséget tartottak a magyarkanizsai Városháza dísztermében abból az alkalomból, hogy száz évvel ezelőtt jelent meg először a Kanizsai Újság. A műsort a Cantilena kamarakórus nyitotta meg Losoncz Piroska vezetésével, majd Körmöczi Károly polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Azt kívánta, hogy ugyanebben az épületben a következő évszázadot is méltassa majd valaki, hiszen az újság, különösen akkor, ha belopta magát az olvasók lelkébe, sokkal tovább élhet, mint egy ember. Az önkormányzat nevében a szerkesztőség részére ajándékot adott át Tornai Erika felelős szerkesztőnek.
Hegedűs László, a laptanács elnöke örömmel állapította meg: száz évvel ezelőtt is volt, és jelenleg is van Magyarkanizsának helyi lapja, habár az újság létezése búvópatakhoz hasonlítható, hiszen nem jelent meg folyamatosan. A Kanizsai Újság első száma társadalmi és közgazdasági hetilapként 1908-ban került az olvasókhoz. Hogy pontosan mikor, azt nem tudják, mert a birtokukban lévő legrégebbi példány 1909. január 3-ai keltezésű, de a fejléc szerint az már a második évfolyam első száma. A felelős szerkesztő Tóth Zoltán, a kiadó tulajdonos Bruck P. Pál volt, ára 16 fillér. Ebben a formában 1915-ig tájékoztatta a polgárokat, majd hosszú, több évtizedes szünet után 1994-ben Új Kanizsai Újság címen élesztették fel. Ennek a következő év áprilisában lesz tizenöt éve. Annak viszont, hogy ismét hetilappá váltak, most jegyzik az első évfordulóját.
Sajnos, dr. Papp György alapító-főszerkesztő a betegsége miatt nem lehetett jelen, ezért az üzenetét, amely egyben az elmúlt időszak összefoglalója is volt, Aranyos Á. Klára tanárnő, az Irka rovat szerkesztője tolmácsolta. Ft. Utasi Jenő atya szintén az Új Kanizsai Újság megálmodói közé tartozott. Elmondta, akkoriban éleződött ki a vita az értelmiség körében a szellemi központ és a vidékiesség fogalma körül. Úgy érezték, a lap indításával bebizonyíthatják, hogy a ,,provinciá”-ban is van megfelelő szellemi kapacitás. Hatalmas kihívás volt ez számukra, amit az embargó, az áramkorlátozás, az üzemanyaghiány, a nyomdaipari kellékek nehézkes áramlása még csak tetézett. Utasi atya tréfás történeteket elevenített fel a magyarországi beszerzőkörutakról, amelyekre égető szükség volt ahhoz, hogy az anyagi termék szellemivé alakulhasson.
2005-től az Új Kanizsai Újság - független polgári hetilap alapítója és kiadója a tóthfalusi LOGOS-print. Jelenleg a lapot, amely nemcsak műszaki és tartalmi szempontból javult, hanem az újságírói gárdája is megfiatalodott, a magyarkanizsai önkormányzat megfelelő támogatásban részesíti.
Az ünnepi műsorban Bognár Irma, valamint az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület színjátszó szakosztálya tagjainak segítségével fellapozták a Kanizsai Újság régi számait. Az Irka gyermekrovat kis munkatársai is ott szorongtak a padsorokban. Gojkov Sára második és Vörös Krisztián negyedik osztályos tanuló egy-egy írását olvasta fel, Dobó Zsuzsanna tanító néni pedig arról számolt be, hogyan sikerült diákjaival megszerettetnie az újságot. A programot Baráth Gyöngyi fuvolajátéka (zongorán közreműködött Rankov Mónika tanárnő), Sziveri Balázs gitárszáma és Mrkov Stes Mirna kíséretében Tomišić Sanja szólóénekes tette színvonalasabbá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..