home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Az új tanévben
Kónya-Kovács Otília
2008.09.17.
LXIII. évf. 38. szám
Az új tanévben

Hallai Zoltán igazgató üdvözlő beszédét mondjaA nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában az idén a tartományi oktatásügyi titkárság négy kisdiákkal engedélyezte a magyar tannyelvű osztály megnyitását. A kihelyezett tagozatokon, mármint Szentmihályon 13 elsős, Lukácsfalván pe...

Hallai Zoltán igazgató üdvözlő beszédét mondja

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában az idén a tartományi oktatásügyi titkárság négy kisdiákkal engedélyezte a magyar tannyelvű osztály megnyitását. A kihelyezett tagozatokon, mármint Szentmihályon 13 elsős, Lukácsfalván pedig két gyerek lesz az összevont tagozaton. Az új tanévben is működik a napközi, ahol teljes ellátásban részesülnek a diákok. Karl Jenő iskolaigazgatótól megtudtuk azt is, hogy a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület kombija a 2008/2009-es tanévben is az otthonuktól az iskoláig viszi a gyerekeket, az órák után pedig vissza.
Az iskola keretében, a Sárga Házban, egy helyiséget adtak a Kölyök Clubnak. Az elképzelés szerint szombaton délelőttönként az iskolába szeretnék csalogatni a magyar ajkú gyerekeket a város területéről. Különféle aktivitásokat kínálnak fel nekik magyar kulturális hagyományokra építkezve. Lesz játék, ének, színészet, képzőművészet, kézműves foglalkozás, sport, film, zene, tánc és még sok minden más. A Sonja Marinković Általános Iskola várja az óvodás és kisiskolás magyar ajkú gyerekek jelentkezését a Teplička 7. alatt, vagy az 530-420-as telefonszámon, illetve az ossonjam@localnet.co.yu e-mail címen.
A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában a központi épületben és az intézmény Szervó Mihály utcai épületében fogadták az elsősöket. Hallai Zoltán igazgató üdvözölte a kisiskolásokat és a szülőket, reményét fejezve ki, hogy sok szép élményben lesz részük az elkövetkező néhány évben. Az új kisdiákoknak, akik ezúttal 43-an vannak, egy szép kis műsorral kedveskedtek a másodikosok.
A 2008/2009. tanévben az iskola élt azzal a lehetőséggel, hogy a családban a harmadik gyerek számára ajándékozott ingyenes tankönyveket, mintegy 80 gyerek kapta meg ily módon a könyveket. Ugyanakkor a szociális helyzetben élők számára is beszerezték a könyvcsomagokat. Nagybecskerek város önkormányzata az idén is megajándékozta a kis elsősöket egy-egy iskolatáskával és tanszerekkel.
Gyerekzsivajtól hangos a muzslyai Hófehérke Óvoda is. Az új tanévben eddig 205 gyereket írattak be ebbe az intézménybe, de az iratkozás egész szeptemberben tart. Általában nagy csoportok alakultak ki, és mindegyikkel két-két nevelőnő foglalkozik. A bölcsődés csoport vegyes, összesen 19-en alkotják. A kis csoportba 18, a középső csoportba pedig 23 gyerek jár. Van egy 3-tól 5 éves korú vegyes csoportjuk 33 taggal, valamint két idősebb csoport 27-27 gyerekkel. Az iskolára előkészítő magyar nyelvű csoportba eddig 35-en iratkoztak be, a szerb nyelvű csoportba pedig 25-en.
Vajdaság több településéről - Tiszaszentmiklóstól Székelykevéig - megérkeztek a fiúk a muzslyai Emmausz kollégiumba. A szülők a gyerekekkel együtt szentmisén vettek részt, majd a nevelők szülői értekezletet tartottak. Kalapis Sztoján atya, a kollégium vezetője elmondta: az idén 61 fiút és 15 lányt helyeztek el az intézményben, tehát összesen 76-an lakják majd ebben a tanévben az Emmauszt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..