home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az ötvenezredik kettős magyar állampolgár a Vajdaságban
(T. T.)
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
Az ötvenezredik kettős magyar állampolgár a Vajdaságban

A tiszakálmánfalvi Ignjatić Angéla az ötvenezredik vajdasági magyar, aki jogilag Magyarország állampolgára lett.

A szabadkai magyar főkonzulátuson megtartott állampolgársági eskütétel díszvendége, Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőjében a múlt történelmi pillanatai között említette a szabadkai főkonzulátus 2001. évi megnyitását, az első magyar állampolgársági eskütételt 2011-ben és az idei történelmi megbékélést megerősítő szerb—magyar elnöki főhajtást a csúrogi magyar áldozatok emléke előtt.

— Nagy örömömre szolgál, hogy jelen lehettem az első állampolgársági eskütételen és a mai ötvenezrediken is. A Délvidék újra megmutatta azt a hihetetlen élni akarását, amely a magyar közösség sajátja. Megmutatta továbbá azzal is, hogy elsőként szorgalmazta az autonómiatörekvést, hogy az elsők között hozta létre a Magyar Nemzeti Tanácsot, és ezáltal a kulturális autonómia megvalósításában is élen járt. Ma pedig azzal, hogy a lakosságarányos eredmények tekintetében itt kérelmezik legtöbben az állampolgárságot. Ezzel a nagy nemzeti versenyben a Délvidék vitte el a pálmát, és sok erőt kívánok ennek a közösségnek a megmaradáshoz. Végre Alkotmányba öntve is egységes magyar nemzetről beszélhetünk és egységes magyar állampolgársággal összekötött magyar nemzetről. Tagjai jövő tavasszal szavazhatnak a magyar államvezetés jövőjéről, ennek az államvezetésnek nyugszik a vállán ugyanis a magyarság iránti felelősség. Merjünk bátran magyarok lenni, ez a sorsunk és a jövőnk is — nyilatkozta Németh Zsolt.

Korsós Tamás, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja elmondta, hogy az érdeklődés továbbra is töretlen.

— Az idén húsz százalékkal több kérelmet vett át a szabadkai magyar főkonzulátus, mint tavaly. Úgy gondolom, hogy még 30 000—50 000 fő fogja kérelmezni a délvidéki magyarok köréből az elkövetkezendő egy évben az állampolgárságot. Mintegy 100 000—
150 000 fős az aktívnak mondható vajdasági magyar tömeg, melytől várhatjuk, hogy érdeklődni fog iránta — mondta Korsós.

Ignjatić Angéla két gyermekével együtt fordult a magyar államhoz való tartozás iránti kérelmével a főkonzulátushoz. A tiszakálmánfalvi általános iskolában rajztanárként dolgozó Angéla elmondta, hogy nagy megtiszteltetés és egyúttal meglepetés is számára, hogy ő az ötvenezredik vajdasági, aki magyar állampolgárrá vált.

— Magyar vagyok, természetesnek tartottam tehát, hogy kérvényezzem az állampolgárságot. Nem igazán követem a magyarországi belpolitikai eseményeket, s még nem tudom, hogy elmegyek-e szavazni. Településünkön nagy érdeklődésre tart számot a honosítás kérdése. Útlevelet is igényelünk majd, de nem tervezünk Nyugatra menni, Tiszakálmánfalván szeretnénk maradni — mondta Angéla.

A konzulátus vezetői arra számítanak, hogy a 2014. magyarországi parlamenti választásokon való részvételi arány is magas lesz a vajdasági magyarok körében, s ehhez a főkonzulátus minden segítséget megad azoknak, akik részt szeretnének venni a szavazáson.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..