home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az ötvenedik
Tóth Tibor
2018.10.03.
LXXIII. évf. 39. szám
Az ötvenedik

Péntektől vasárnapig ötvenedik alkalommal tartottak Szüreti Napokat Hajdújáráson.

1968-ban Nosziján Sándor tanító bácsi kezdeményezésére még Hajdukovói Napok néven indult el a rendezvénysorozat, mely a környék egyik leglátogatottabb eseményévé vált. Az 50. Szüreti Napokon többféle program közül választhattak az észak-bácskai faluba látogatók, akik a helyi termelők munkájának eredményeit, a gyönyörű almát, szőlőt, körtét és más gyümölcsöket is megcsodálhattak.

A kultúrotthon nagytermében megtartott megnyitóünnepségen elsőként Szalai Eszter nyugdíjas tanító néni, a Lifka Sándor ME elnöke az eddigi Szüreti Napokról szóló visszaemlékezését olvasta fel. A háromnapos eseményt Horvát Tímea, Szabadka alpolgármester asszonya nyitotta meg. Kiemelte, hogy a hajdújárásiak vendégszerető, dolgos magyar emberek, hiszen a település egyre szebb.

— Szüretkor az egész évi kemény munka gyümölcse érik be. Az idei szüret különös jelentőséggel bír. Ötven év elteltével az ember visszatekint a múltba, emlékezik és ünnepel, értékel a mában, kötelezi magát a hagyomány éltetésére a jövő és az utókor számára. A Szüreti Napok ötletgazdája Nosziján Sándor tanító bácsi volt, ő álmodta meg a termés betakarításának ünnepét. Nagyon örülök, hogy a szüret mindmáig megőrizte hagyományát, ilyenkor a család, a barátok együtt szüretelnek. A közösségépítésben és az összefogásban van a jövőnk, hiszen hagyományaink csak így maradhatnak meg, ahogy ezt a szüreti ünnepség is mutatja — mondta Horvát.


A szerző felvételei

Sövény Rudolf, Hajdújárás helyi közössége közgyűlésének elnöke a büszkeség és a tisztelet köré szőtte mondandóját.

— Tisztelet azoknak, akik megálmodták és létrehozták ezt az eseményt, és azoknak is, akik folytatták ezt a szép hagyományt, a termény betakarításának ünnepét. A felnövekvő generációt meg kell tanítani arra, hogy büszke legyen szülőfalujára, szülőhazájára, a Szüreti Napokra. Legyünk büszkék arra, amink van, és hogy továbbvihetünk egy ilyen gyönyörű rendezvényt — emelte ki Sövény.

A gyümölcsszentelő szentmisét Zsellér Attila helybeli plébános celebrálta, majd Kubicskovity Ákos történész bemutatta a Hajdújárás történelméről szóló kiadványt. A gazdag, színpompás terménykiállítást Horvát Tímea és Sövény Rudolf nyitotta meg. Évről évre nehezebben jön össze a kiállítás anyaga, de a szervezők áldozatos munkájának köszönhetően azért csak megtelnek a polcok a helyi termelők munkájának szebbnél szebb gyümölcseivel. Szokás szerint a Csőregeudvar is kitárult az édesszájúak előtt, hiszen a hajdújárási nyugdíjasszervezet tagjai százhúsz tojásból készítették el ezt az édességet a látogatók számára. A pénteki nap a Crystal táncstúdió mazsorettjeinek előadásával zárult.

Szombaton a sporté volt a főszerep. Az általános iskola tornatermében asztalitenisz- és nőiröplabda-tornát, a labdarúgópályán pedig az öregfiúk számára nemzetközi kispályás labdarúgótornát rendeztek. A gyerekek különféle ügyességi játékokban mérettettek meg, de nem maradt el a hagyományos motoros felvonulás sem. A második napon került sor a Szüreti Napok társrendezvényeként lebonyolított Közös hagyományok, az identitás megőrzése és bemutatása a határtérségben nevű, az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia program támogatásával megvalósuló rendezvényre a Ludaspuszta Térségi Társulás szervezésében. Kétnapos média- és kulturális fesztivált tartottak, melyen az öt elkészült dokumentumfilm közül a hajdújárási Szüreti Napok elmúlt ötven évéről szólót mutatták be a közönségnek, másnap pedig nemzetközi művelődési műsort tekinthettek meg az érdeklődők. A projektum vezető partnere a mórahalmi Egy-másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület, partnere pedig a Ludaspuszta Térségi Társulás.

Vasárnap mezőgép-kiállítást rendeztek, melyen a gyártók és a forgalmazók mutatkoztak be. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője kiemelte, hogy Hajdújáráson 89 nyertes pályázót tartanak nyilván, a támogatás értéke pedig mintegy 63,5 millió dinár. Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta, hogy az organikus termelés elősegítésére mintegy 10 millió dinár keretösszegű pályázatot írtak ki, de több olyan pályázat is létezik, amely a szőlészettel, a gyümölcsészettel kapcsolatos, a hajdújárási rendezvényt pedig 90 000 dinárral támogatták.

A káposztás birkapaprikásból, marhapörköltből vagy pacalból álló családi ebéd elfogyasztása után színvonalas művelődési műsor kezdődött, melyen Szalai Eszter, a Lifka Sándor ME elnöke, Sövény Rudolf, Hajdújárás helyi közössége közgyűlésének elnöke, Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke és Perisity Irma, hetilapunk külmunkatársa, az 1968. évi, akkor még Hajdukovói Napok szervezőbizottságának egyetlen ma is élő tagja szólt a közönséghez. A legutóbbi Szüreti Napok óta huszonhárom újszülött látta meg a napvilágot Hajdújáráson. Ők és szüleik a Magyar Összefogás jelöltjeitől ajándékcsomagban részesültek, majd a folytatásban az illetékesek kihirdették a falu díszpolgárait. A bizottság döntése értelmében posztumusz díszpolgári címben Nosziján Sándor tanító bácsi, a Szüreti Napok ötletgazdája és Lőrincz István sportmunkás részesült, díszpolgári címet pedig a Hajdújáráshoz tartozó Noszán élő Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke, valamint Szalai Eszter nyugdíjas tanító néni, a Lifka Sándor ME elnöke vehetett át Sövény Rudolftól, Hajdújárás helyi közössége közgyűlésének elnökétől. A színvonalas művelődési műsorban a Lifka Sándor ME szakcsoportjain kívül a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesület, az előszállási, a püspökladányi és a mórahalmi művelődési egyesületek tagjai, valamint a Crystal táncstúdió növendékei léptek fel. A magyarországi Bereczki Zoltán koncertje után megszegték a falu tortáját, majd tűzijátékkal ért véget az 50. Szüreti Napok rendezvénysorozat.


Hajdújárás — Szüreti napok, 2018
Hajdújárás — Szüreti napok, 2018 – második nap
Hajdújárás — Szüreti napok, 2018 – harmadik nap

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..