home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az otthontalanságban keresgélve
Szerda Zsófia
2023.05.28.
LXXVIII. évf. 21. szám
Az otthontalanságban keresgélve

Szalma Zsóka Excursio című kiállítása Törökkanizsán látható a Kulturális Zóna kiállítótermében. Az embert egyfajta otthonosságérzés tölti el, amikor a képei között bóklászik. Talán a viasz teszi, talán a színek, eldönthetetlen. Kísérletezés jellemzi munkásságát, mégis van valami erőteljesen összekötő erő alkotásaiban. Expresszionista vonalak, ösztönből érkező ecsetvonások, karcolás, gondolat és érzés testet öltése.

Szalma Zsóka elmondta, olyankor szeret alkotni, amikor el tudja engedni a gondolatait, és nincs benne olyan frusztráció, hogy mit szeretne majd látni, csak hagyja, hogy kommunikációba lépjen a képpel, s irányítson ő is, és a kép is. A lényeg a kommunikáció létrejötte. 

— Az új képeim mind Szabadkán készültek. Amikor Robival (Szabó Benke Róbert — a szerző megj.) megbeszéltük, hogy legyen egy kiállításom, ráfeküdtem, és elkezdtem aktívan alkotni. Előtte nem sok lehetőségem volt, és műtermem sem akadt, így most egy rövidebb időszak alatt készítettem el ezeket a munkákat. A képeket kiszakítottam a műtermi környezetből, gyorsan kerültek egy kiállítótérbe, nem hagytam időt gondolkozni rajtuk, rögtön láthattam mindet a térben. Ezért is kapta a kiállítás az Excursio címet. A képek „kikirándulnak” a műteremből, s itt azt gondolom, nem egy strukturált, átgondolt dologról van szó. Ahogy összeálltak az alkotásaim a falon, megláttam, mennyi közös motívum van bennük. Ez nem volt tudatos, tudat alatt történt. Az alkotó minden kiállításon egy picit elemzi is a képeit, hiszen ott látja először összességében, egységként őket.

Szalma Zsóka több technikát is alkalmaz, a viasz mellett vannak olyan festményei, amelyek olajjal készültek — ez, mint mondja, másként fejez ki dolgokat.

Sagmeister Laura festő nyitotta meg a kiállítást. Először is felsorolta az excursio szó jelentéseit: eszmefuttatás, kirándulás, kirohanás, kitérés, illetve a folyamatos előadásba beiktatott hosszabb, viszonylag önálló szakasz. A képek szinte Laura szeme előtt születtek, hiszen egy ideig műteremtársak voltak Zsókával.

— A ház, a sátor, a védett kuckó, a menedék, oltalom vagy váróhely motívuma, melyet nyugodtan mindenki saját megközelítéséből szemlélhet, központi helyet foglal el Zsóka világában. Megjelenhetnek úgy, mint geometriai formák, mint például az Excursio out vagy az Excursio in című festmények, letisztulva, kitörést, kiszabadulást, illetve védettséget, teljes belső megtisztulást szimbolizálva, vagy akár mint egy Testetlen ház, mely az egyiptomi piramisokat idézve a szellemi felemelkedésünk otthonára utal. A zarándoklat című kisképek a hontalanság, illetve a belső út keresésének állomásai. Központi helyet foglal el a kiállításon a Tűz a tűzhelyben című monumentális festmény is, mely nem a külső határokat, hanem inkább a belső világunk éltető tüzét jelképezheti. De egy nagyobb kitérővel eljuthatunk az elszigeteltségtől (Izolació) az illúzión keresztül (Azt gondoltam, egy fehér dobozban élek) egészen a kozmikus lét érzéséig (Csillaghálóban hánykolódunk). A piros kör jelenléte az ősiség erejével nyomatékot ad az egész térnek, mind a kiállítás egészének, mind az egyes terek, házak belsejének. Tűzpiros golyó, a felkelő vagy a lenyugvó nap melege, mely áthatja mindennapjainkat. Japán. A felkelő nap országa. A fehéren a piros. Alkímia az egész. Amióta ember él a földön, mindenkit megérint a téma, mert mindannyian egész életünkön át keressük szívünkben a menedéket, az otthont és a meleget, mely a tűz által áthatja lényünket — hangzott el a megnyitón.

A kiállítás záróeseménye egy performance és egy tárlatvezetés formájában várható.

A kiállítás finissage-a, azaz záróaktusa június 17-én, 19 órakor kezdődik, ahol Székely Zsófi kultúrmenedzser tart tárlatvezetést, illetve a Streamlet Art Association tagjai bemutatnak egy performance-ot. Az esemény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak.





Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..