home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Az otthont teremtő iskola
Bíró Tímea
2019.11.18.
LXXIV. évf. 46. szám
Az otthont teremtő iskola

Nem túlzás azt állítani, hogy ódákat zengenek a diákok, a tanárok és a szülők is, hogy milyen jó a hangulat, illetve mennyire minőségi oktatás folyik a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában.

Nemcsak a Vasutastelepülés és a Makkhetes Helyi Közösség diákjai tanulnak az intézményben, hanem a város más részeiről is sokan ezt az iskolát választották. Bognár Beátával, az intézmény igazgatónőjével beszélgettünk.

* Jelenleg hány dolgozója és diákja van az intézménynek?

— Az idei tanévet 644 tanuló kezdte meg, és összesen 83 dolgozónk van, ebből 59-en a tanügyben tevékenykednek. Az iskolának 31 tagozata van, és nagyon örülünk neki, hogy az idén szeptemberben ismét négy elsős osztályt nyithattunk meg, kettőt szerb, illetve kettőt magyar nyelven.


Bognár Beáta (a szerző felvételei)

* Minek köszönhető az, hogy az iskola egyre népszerűbb a szabadkai polgárok körében?

— Ez nagyon sok tényezőtől függ, és mi sokat dolgozunk annak érdekében, hogy az iskolát minél vonzóbbá tegyük mind a gyerekek, mind pedig a szülők számára. Az intézmény legnagyobb erénye az, hogy rendkívül jól képzett tanári karral büszkélkedhet. Nagy hangsúlyt helyezünk a minőségi oktatásra, hiszen az a legfontosabb, hogy a tanulók egy biztos, alapos tudást kapjanak. Büszkék vagyunk arra, hogy az iskolánk kiérdemelte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont rangot, ami a kitartó munka eredménye, hiszen évek óta aktív tehetséggondozással foglalkozunk az iskolában. Meggyőződésünk, hogy minden gyerek tehetséges valamiben, csak meg kell találni ezt a pontot. A tehetségek kibontakoztatása mellett szintén nagyon fontos számunkra a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztése, méghozzá úgy, hogy a pedagógusaink a szakszolgálattal együttműködve egyénre szabott nevelés útján dolgoznak a diákok felzárkóztatásán. A minőségi oktatás mellett lényegesnek tartjuk, hogy a tanulók jól érezzék magukat az iskolánkban, hogy örömmel járjanak ide. Ezt a célt szolgálja a számtalan program, melyet megszervezünk. Az is egy nagy pozitívuma az iskolának, hogy korszerű tantermei vannak. Követem a kollégáim igényeit, és lehetőség szerint megvásároljuk azokat az eszközöket, amelyekre szükség van a tanórákon. Van könyvtárunk, dísztermünk, konyhánk és ebédlőnk, fogorvosi rendelőnk, iskolai napközink, egy tágas, parkosított udvarunk, tornatermünk, kültéri sportpályánk, és a tanulóink biztonságára is nagyon figyelünk. Utóbbiról az itt dolgozók ügyeletével, illetve a térfigyelő kamerákkal gondoskodunk.

* Hogyan tudják képezni magukat a pedagógusok, kapnak-e ezen a téren valamilyen segítséget?

— Mindenféleképp támogatjuk a pedagógusaink szakmai fejlődését és módszertani megújulását. A jobb eredmények elérése érdekében igyekszünk mindig új módszerekkel dolgozni, és ebben a tanévben is több továbbképzés várható. A következő ebben a hónapban lesz, és az informatika az oktatásban, valamint az interaktív tábla használata lesz a téma, amit azért tartottam fontosnak, mert az oktatásügyi minisztériumnál sikeresen pályáztunk, és hat interaktív tábla, valamint hat laptop gazdagítja a felszerelésünket. A gyakorlat azt mutatja, hogy a hagyományos eszközök már kevésbé kötik le a tanulók figyelmét, és a korszerű eszközök színesebbé, eredményesebbé tehetik az oktatást.


Az iskola bejárata

* Milyen állandó programjai vannak az iskolának?

— Az állandó jellegű programok mellett újítani is igyekszünk, és ha a diákoknak tetszik a kezdeményezés, akkor hagyományt teremtünk belőle. A minden hónapban megrendezendő gyermekprogramokon kívül színházlátogatások, tanulmányutak, kirándulások, nyáron pedig napközis tábor teszi lehetővé, hogy a gyerekek élményekkel gazdagodjanak. A gyermekhét közkedvelt esemény, ez talán az egyik legizgalmasabb hét az intézményben. Ezenkívül állandó jelleggel szervezzük meg a Napsugaras Őszt a nyugdíjasaink számára, továbbá a Tudáskvízt, a Kincskeresést, a karácsonyi és a húsvéti vásárt, valamint a tehetségkutató vetélkedőt, a Majsai’s Got Talentet. Az idén első alkalommal tartjuk meg A tanév legszebb tanterme című teremdekorációs versenyt, mert szeretnénk, ha a gyerekek fejlesztenék a szépérzéküket, és úgy gondoljuk, fontos, hogy tiszta, esztétikus és rendezett környezetben tartózkodjanak. Egy háromtagú zsűri értékeli a tantermeket négy szempont alapján, az első pontozás már megvolt, a következő decemberben, majd márciusban várható, az eredményhirdetés pedig az iskola napján, március 21-én lesz. Biztos vagyok benne, hogy egy kellemes légkörű tanteremben a gyerekek jobban érzik magukat, akiknek ez valójában a második otthonuk.

* November 15-ére pedig multikulturális napot szerveznek, immár második alkalommal.

— Így van, a tartományi oktatási titkárság támogatásával 11 órától 13.30-ig az iskolában multikulturális napot tartunk, melyre nagy szeretettel várunk minden iskolabarátot. Tavaly egy kiállítást rendeztünk, de az idén nagymértékben bővítettük a programot, így a különböző kultúrák népzenéje, népviselete, irodalma, ételei lesznek bemutatva. Az eseménynek az a célja, hogy jobban megismerjük a saját és a környezetünkben élők kultúráját, szokásait, hagyományait, anyanyelvét. Már a rendezvényt megelőző kéthetes, közös készülődésnek is van egy összekovácsoló ereje, mely által még inkább megismerjük egymást. Egy egész napos kiállítás várja az érdeklődőket a díszteremben, ezt teljes egészében a diákok készítik el. A tárlat alatt kézműves-foglalkozások lesznek, és a régi mesterségekkel is meg lehet majd ismerkedni. Szabadkai és környékbeli művelődési egyesületek népdalénekeseit, néptáncosait is meghívtuk, hogy gazdagítsák a műsort. Fontosnak tartjuk az egymás iránti tisztelet megerősítését, elfogadjuk egymást az iskolán belül és kívül is.

* Milyen felújítások történtek a közelmúltban az épületen, és mik a további tervek?

— Szeptemberben beszereltük az új gázkazánt, melyet az energetikai titkárságnak és Szabadka önkormányzatának köszönhetünk. A tartományi oktatási titkárság jóvoltából az elmúlt két évben ki tudtuk cserélni a nyílászárók nagyobb részét, és amint lesz rá lehetőségünk, folytatni fogjuk a munkálatokat. Hamarosan hozzálátunk a kerítés megjavításához, valamint lecseréljük a tanteremajtókat. Tervben van a világítótestek cseréje is, energiatakarékos fényforrásokat szeretnénk beüzemeltetni.

* Ön mint igazgatónő mire a legbüszkébb?

— Arra, hogy egy eredményes iskolának lehetek a vezetője. Egy olyan intézménynek, amely állandóan fejlődik, épül, szépül. Megerősít a munkámban az, hogy a tanulók és a munkatársaim jól érzik itt magukat. Meggyőződésem, hogy egy kiváló közösségről van szó, melyet lelkes tanulók és pedagógusok alkotnak. Valójában egy igazi csapatként dolgozunk pozitív légkörben. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..