home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az ösztöndíjasok építik tovább a biztos vajdasági magyar jövőt
Kartali Róbert
2022.10.14.
LXXVII. évf. 41. szám
Az ösztöndíjasok építik tovább a biztos vajdasági magyar jövőt

Rekordszámú hallgató kap az idén ösztöndíjat a Magyar Nemzeti Tanácstól. Egy részük ma írhatta alá a támogatási szerződését a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán megszervezett ünnepségen, ahol egyúttal az eddigi ösztöndíjasokból lett friss diplomások és a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanárok is elismerésben részesültek.

 A Magyar Nemzeti Tanács, hála a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének, immáron tizenkettedik éve hirdette meg felsőoktatási ösztöndíjpályázatait, amelyek célja a vajdasági magyar fiatalok szülőföldön való továbbtanulásának ösztönzése. A MNT úgy tartja, hogy a közösség megmaradásának záloga a képzett, a tudás, a tudomány és a kultúra iránt elkötelezett értelmiség.

— A jövő nemzedékét, a holnap értelmiségét ünnepeljük ma, amikor a Magyar Nemzeti Tanács 2011-ben útjára indított ösztöndíjprogramja keretében az elsőéves hallgatóink, illetve a demonstrátorok kézjegyükkel látják el a szerződéseket — emelte ki az ünnepségen Jerasz Anikó. Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke szerint e szerződések anyagi és erkölcsi támogatást nyújtanak a fiataloknak tanulmányaik folytatásához, befejezéséhez, a szakmai kiteljesedéshez, az emberi értékeik és értékrendszerük gyarapodásához. — Örömre és bizakodásra van oka a vajdasági magyarságnak, hiszen a korábbi években az elsőéves ösztöndíjas hallgatók létszáma alig érte el a 250 főt, az elmúlt két évben viszont kiugróan több, szinte rekordszámú elsős egyetemistával köthetünk ösztöndíjszerződést. Ma és hétfőn Újvidéken összesen 312 elsőéves egyetemista és szakfőiskolai hallgató írja alá a felsőoktatási ösztöndíjszerződését azzal, hogy számuk csak növekedni fog, hiszen a második körben október 20-áig további pályázatokat vár a Magyar Nemzeti Tanács hivatala. Túlzás nélkül kijelenthetjük, mérhetetlenül büszkének kell lennünk, hiszen ezek a tanulók, ez az ifjú nemzedék az itthoni továbbtanulást, az itthon maradást, a szülőföld iránti elkötelezettséget, a vajdasági közösség létének és jövőjének segítését választotta.

Az ünnepségen mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elismerést és ajándékcsomagot adott át az eddigi ösztöndíjasokból lett friss diplomásoknak, továbbá tanári munkájukért jutalomban részesítette Simon Jánost és Novák Anikót, valamint dr. Sörös Lászlót és dr. Halupka-Rešetar Szabinát, akik nem tudtak megjelenni az ünnepségen.

Az idén az első körben a legtöbb ösztöndíjas elsőéves hallgató Szabadka város területéről jelentkezett, összesen 70-en. Zenta községből 36-an, Óbecse községből 33-an, Topolya község területéről 29-en, Magyarkanizsa községből pedig 27-en. 20 hallgatót támogatnak Adáról, további 12-t Újvidék város területéről, de ösztöndíjban részesülnek hallgatók Alibunárról, Antalfalváról, Begaszentgyörgyről, Csókáról, Fehértemplomról, Kishegyesről, Kúláról, Magyarcsernyéről, Mitrovicáról, Nagybecskerekről, Nagykikindáról, Szenttamásról, Temerinből, Törökbecséről, Törökkanizsáról, Verbászról és Zomborból is. A hallgatók körében a legnépszerűbb az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, illetve a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola.

 

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..