home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az őszre elkészül a bocsári oktatóközpont
Zséli Ágnes
2020.06.08.
LXXV. évf. 22. szám
Az őszre elkészül a bocsári oktatóközpont

Jó ütemben haladnak a Törökbecse községhez tartozó, bocsári Hertelendy-kastély tavaly szeptemberben megkezdett építési munkálatai. Ezt erősítette meg a legutóbbi helyszíni látogatása során Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, valamint Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár. A tervek szerint az új intézmény az őszre készül el.

Az épületben 2005-ig elmegyógyintézetet működtettek, majd megkezdődtek, de nem fejeződtek be a tatarozási munkálatok. A kastélyt 2011-ig teljesen elhanyagolták, szinte romos állapotba került. Az objektum renoválását az önkormányzat indítványozta, a beruházáshoz szükséges összeget pedig a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság folyósítja.


A szerző felvétele  

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke beszámolt arról, hogy a felújítási munkálatok mellett új objektumok is épülnek, melyek az óvodások, valamint az alsós tanulók oktatóközpontjának szerepét töltik majd be.

— Látható, hogy lassan kirajzolódnak a gyermekközpont épületei itt, Bocsáron, a Hertelendy-kastélyban. A komplexumban az ősztől már meglesznek a feltételek az óvodások, alsós diákok fogadására. Az új intézmény kitűnő lehetőséget kínál a természetben való tartózkodáshoz, a törökbecsei önkormányzat által szervezett kulturális eseményekhez, a helyi múzeumok látogatásához és ahhoz, hogy az emberek jobban megismerjék Vajdaságnak ezt a vidékét. A gyerekek számára mindez egy tanulási lehetőség lesz majd, melynek során betekinthetnek a falusi életvitelbe, a környék nevezetességeibe.

— A komplexum mintegy száz gyermek befogadására lesz alkalmas, egyúttal pedig új munkalehetőséget is nyújt a helyieknek. A főépület mellett lakhatásra, száz gyermek elhelyezésére megfelelő objektum is készül, lesznek sportpályák, egy kisebb tornaterem és több melléképület. Mindez nagyon fontos ennek a kis falunak, ahol az elmúlt években nem számolhatunk be nagyobb gazdasági fejlődésről. Reméljük, hogy mindez a jövőben akár a helyiek vállalkozó szellemét is ösztönzi. A községhez tartozó települések mindegyike fontos számunkra. Bocsár viszonylag kicsi, 1200 lakost számláló település, de az önkormányzatunk mindenkire figyel és senkiről sem feledkezik el — emelte ki Saša Maksimović, Törökbecse Község elnöke.

— A bocsári oktatási és rekreációs központ a gyermeküdültetési turizmust célozza meg — hangsúlyozta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár. — A komplexum kiépítését a tartomány továbbra is támogatja, hiszen az épületeket fel kell szerelni, be kell bútorozni. A felsoroltak mellett egy 6 hektár területű park is születik, és hisszük azt, hogy mindez, ha nem is a tanév kezdetére, de az őszre megvalósul.

A bocsári Hertelendy-kastély kiépítési munkálatainak beruházási összköltsége 361 millió dinár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..