home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az ősz a gyerekek szemével
Bíró Tímea
2020.10.04.
LXXV. évf. 40. szám
Az ősz a gyerekek szemével

A Đuro Salaj Általános Iskola alsós diákjai rajzszerrel a kézben érkeztek meg a Török Alkotóházba, és Török István festőművész segítségével az őszt jelenítették meg a papíron. 21-én és 28-án két-két csoport kisiskolás vehetett részt a rendhagyó rajzórán.

Szalma Elvira tanítónő rendszeresen alkot a festőművész szakkörein, ezúttal pedig Soós Hedvig tanítónővel együtt vitték el a diákjaikat a képzőművészeti művekben gazdag alkotóházba. Ottjártunkkor a 2. és a 3. osztályos kisdiákok állhattak ahhoz a hosszú munkaasztalhoz, amelynél már sok művész dolgozott.

Soós Hedvig tanítónőtől megtudtuk, hogy nagyon örültek a festőművész meghívásának.

— Nagyon jólesett, hogy a mi diákjainkra gondolt Török István, örömmel és kíváncsisággal jöttünk el az alkotóházba. Ami itt megszületik, azt a szülők és a barátok is láthatják, hiszen az elkészült munkákból egy kiállítást készítünk a gyermekhétre.

A nyolcéves Szabó Hédi már alig várta, hogy kitehesse a vízfestéket és a rajzlapot, hogy szabadon engedje a fantáziáját.

— Megnyugtat a rajzolás, ezért mindig nagyon várom, hogy ezzel foglalkozhassak. Az őszről a gyümölcsök és a barna táj jut először eszembe, ezeket szeretném lerajzolni.

Török István lapunknak elmondta, hogy már régóta szeretne együttműködni az iskolával, hiszen szeret a fiatalokkal dolgozni.

— Arra gondoltam, hogy talán a gyerekeknek is érdekes lehet itt rajzolni, kijönni a tanteremből. Nem szerettem volna túlzottan beleavatkozni az alkotásukba, főleg a színkeverésben és a technika elsajátításában segítettem, mert fontos, hogy ne öljem ki belőlük a fantáziát. Mindig ámulva nézem a gyerekek tiszta és őszinte munkáit, de ezek a jellemzők az idők során a legtöbb esetben sajnos kikopnak belőlük. Az ősz témán belül bármit lerajzolhattak, és ők döntötték el, hogy milyen technikával dolgoznak, úgyhogy szénnel, vízfestékkel, ceruzával, temperával is készültek rajzok. Csak az volt a fontos, hogy a kétszer 90 perc alatt jól érezzék magukat, kifejezhessék az ősszel kapcsolatos érzéseiket. Úgy vélem, az egyik leggazdagabb színvilágú évszakról beszélünk, melyet sokféleképp meg lehet közelíteni.

A festőművésztől azt is megtudtuk, hogy a két találkozás végeredményeként egy közös alkotás is létrejött, melyet a két csoport a helyszínen készített el.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..