Az összetartozás jelképe

Az összetartozás jelképe

A magyar forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alakalmából a palicsi Nagyparkban megkoszorúzták a szabadság madarát jelképező ’56-os emlékművet a szabadkai magyar főkonzulátus szervezésében

A koszorúzásra Szabadkára látogatott Dr. Sztáray Péter András, Magyarország biztonságpolitikáért felelős államtitkára is, aki dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövetével és dr. Babity János, szabadkai főkonzullal elhelyezte a kegyelet virágait az emlékműnél.

A koszorúzást követően dr. Sztáray Péter András a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nemzeti karakter egyik legfontosabb építőeleme. Hozzátette: igaz ez a magyar hazában és igaz ez a határokon túl is. Az az összetartás, az a kitartás, az az áldozatvállalás, mely jellemezte az ‘56-os hősöket, mindnyájunk számára mintául szolgál, és a határon túl is különleges minőséget, az összetartozást jelent.

Magyarország biztonságpolitikáért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta a közeledő nemzeti tanácsi választások fontosságát. Kiemelte, hogy Vajdaságban magas szintű kulturális és perszonális autonómiával bír a magyarság, ami nagy érték. Ebből a szempontból rendkívül fontos, hogy a nemzeti tanácsi választásokon minden magyar menjen el szavazni és gondoljon arra, hogy minél nagyobb az összefogás és az egység, annál jobb és erősebb lesz a magyar nemzeti érdekérvényesítés a Délvidéken.

— 1956-ra már országhatár húzódott a mostani Magyarország és a többi, elszakított területrész között, de a magyarságtudat ugyanaz maradt — emelte ki Babity János, szabadkai főkonzul a koszorúzást követően — Bebizonyosodott, hogy az ide érkező magyarországi menekülteket az itteni magyarok a legnagyobb szimpátiával és segítőkészséggel fogadták. Ennek emlékére avattunk két évvel ezelőtt Kishegyesen emléktáblát. Az 1956-os eseményeknek volt egy vajdasági születésű hőse, illetve mártírja is: Rajki Márton zentai születésű jogász, aki a közigazgatásban dolgozott a forradalom idején. Az ő emlékét is már emléktábla örökíti meg a zentai városháza előcsarnokában.

Sztáray Péter András, Magyarország biztonságpolitikáért felelős államtitkára látogatás alkalmával találkozott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével is.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink