home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az ősszel ismét szavazunk
Kartali Róbert
2018.08.29.
LXXIII. évf. 34. szám
Az ősszel ismét szavazunk

​​​​​​​November 4-ére írták ki a szerbiai nemzeti tanácsi választásokat — Brnabić: Az IT-szektor hozza Szerbiának a gazdasági fellendülést — öbbórás várakozás a magyarországi és a horvátországi határátkelőkön

November 4-ére írták ki a szerbiai nemzeti tanácsi választásokat

Szerbia államigazgatási és helyi önkormányzati minisztere, Branko Ružić november 4-ére írta ki a szerbiai nemzeti tanácsi választásokat. 22 nemzeti kisebbség szavazhat nemzeti tanácsának tagjairól. 18 kisebbség teljesítette a feltételt a közvetlen választásokhoz, a többi 4-et pedig elektorok útján nevezik ki. Ružić a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Szerbiában augusztus 15-éig mintegy 475 000 ember iratkozott fel a külön választói névjegyzékbe, tehát az ország lakosságának csaknem 13 százaléka. Hozzátette: a közvetlen választás esetében 15 nap a határidő, az elektorinál pedig 30 nappal a voksolás előtt kell leadni a listákat. Az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter kiemelte, ahhoz, hogy a nemzeti közösségek képviselői részt vehessenek a szavazáson, fel kell iratkozniuk a választói névjegyzékbe. A tárcavezető felkérte a polgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, és iratkozzanak fel a névjegyzékbe. Hozzátette: ez egy állandóan rendelkezésre álló lehetőség, mely a választások után is él. (Beta)

 

Brnabić: Az IT-szektor hozza Szerbiának a gazdasági fellendülést

Az országban rejlő tudás és kreativitás Szerbia legnagyobb esélye arra, hogy gazdaságilag szoros összeköttetésbe kerüljön a fejlett országokkal — jelentette ki Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke reagálva a Reuters ügynökség írására, mely Szerbia informatikai iparával kapcsolatban jelent meg a New York Times című napilapban. Twitter-bejegyzésében kiemelte: Szerbia gazdasága és az ország kereskedelmi átalakulása az IT-szektoron és az innovatív vállalkozói szellemen alapszik. Az informatikával, illetve infokommunikációs technológiával foglalkozó cégek exportja az év első 6 hónapjában elérte az 1 milliárd eurót, illetve a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát. (Tanjug)

 

Többórás várakozás a magyarországi és a horvátországi határátkelőkön

Az idegenforgalmi idény miatt többórás várakozással számolhatnak azok, akik Magyarországra vagy Horvátországba szeretnének utazni — közölte a Szerbiai Motoros Szövetség (AMSS). Leginkább Horgoson, az autópályán, valamint a batrovci átkelőn kell néhány kilométeres torlódásra felkészülni. A határrendészek azt tanácsolják, hogy a Magyarországra utazók inkább az egész nap nyitva tartó kelebiai vagy béregi átkelőt válasszák, esetleg a 7 és 19 óra között igénybe vehető bajmoki, gyálai, bácsszőlősi és horgosi kishatárátkelőt, viszont még itt is előfordulhat, hogy a hétvégéken hosszú sorok alakulhatnak ki. Az AMSS szerint a Montenegróval határos utakon is erős a forgalom, akár 40 perc is lehet a várakozási idő, illetve az ország többi átkelőjén is nagyjából 30 percig kell vesztegelniük az utazóknak. A Szerbiai Utak Közvállalat tájékoztatása szerint az autópályán található fizetőkapukon a megnövekedett forgalom ellenére sem jellemző a várakozás, viszont az AMSS közleményben tájékoztatja a polgárokat, hogy az autópálya Topolya és Feketics közötti szakaszán, a Szabadkától Újvidékre tartó oldalon a hét végéig felújítási munkálatokat végeznek, ezért a forgalmat a külső, haladó sávból a belső, előző sávba irányítják át. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..