home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Az összekapaszkodás ideje
Fehér Márta
2023.10.19.
LXXVIII. évf. 42. szám
Az összekapaszkodás ideje

Letette a beiktatási esküt Harangozó László, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház új püspöke. Az ünnepélyes püspökszentelési istentiszteletnek a bácsfeketehegyi református templom adott otthont.

Harangozó László 1977-ben született, teológiai tanulmányait Kolozsváron végezte. Tíz évig Csete Szemesi István korábbi püspök mellett Bácsfeketehegyen szolgált, ahol a Református Központi Otthon vezetője is volt. 2013-ban Verbászra került, 2017 februárja óta a Szabadkai Református Egyházközség lelkipásztora. A nyáron választotta püspökké a Szerbiai Református Keresztyén Egyház zsinata a következő hatéves ciklusra.

Az ünnepi püspökszentelési istentiszteleten apostoli köszöntést Orosz Attila, a Bácsfeketehegyi Református Egyházközség lelkipásztora mondott, felszentelő igehirdetést pedig Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Generális Konvent ügyvezető elnöke. „Fakassz nekik vizet a sziklából, és adj inni a közösségnek…” (4Móz 20,8).

— Isten igéje mindig időszerű — nekem szól, neked szól, nekünk szól, mindannyiunknak. Ezért olvassuk, ezért olvassuk együtt. Micsoda ajándék, próbáljuk ki egyszer, úgy olvasva a napi igét, hogy közben arra gondolunk, hogy ma éppen — ki tudja, hányan, remélhetőleg minél többen — ezt olvassák Bácsfeketehegyen meg Budapesten, Kolozsváron, Beregszászon, Rimaszombatban, Kórógyon meg Torontóban és Melbourne-ben, Ausztráliában. Isten élő igéje — ez kössön össze bennünket, református keresztény magyarokat mindennap. Nekünk a vallás, a hitvallás bár legszemélyesebb ügyünk, de nem magánügy. Nem privát, hanem közösségi ügy.

Az imádság és a 89. zsoltár eléneklése után következett Harangozó László beiktatási eskütétele Csányi Erzsébet, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház főjegyzője közreműködésével, majd Balog Zoltán püspök adta az új püspöknek a felszentelő áldást, melyet az egész Kárpát-medencéből és távolabbról érkezett püspökök és lelkészek áldásai követtek. Az áldó éneket pedig a püspöki igehirdetés. „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott” (Róm 8,28). Emlékeztetett arra, hogy Istenhez akkor a legnehezebb közel állni, amikor az ember bajban van, amikor sok negatív tapasztalatot él át.

— Isten azt akarja, hogy hozzá hasonlatos legyek, lelkének hordozója — fogalmazott székfoglaló igehirdetésében Harangozó László, miután személyes küzdelméről beszélt. — Isten megalkotott, megváltott, és terve van velem, minden emberrel. Isten elhívott a szolgálatra, de formálni akart. Isten azt akarja, hogy az ő lelkének a hordozói legyünk, hozzá hasonlóak legyünk. Arra hívattunk el ebben az Európában, ebben az országban, ebben a környezetben, hogy Krisztus hordozói legyünk, hogy már ne én, ne te látszódjunk, hanem Jézus Krisztus.

A püspök arra kérte a közösséget, hogy imádkozzon azért, hogy az istentiszteleten elhangzott jókívánságok valósággá váljanak, és ez a közösség, amely élni akar, valóban élni tudjon.

A Generális Konvent nevében Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke mondott köszöntőt, a lelkészi kar nevében pedig Csányi Erzsébet, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház főjegyzője, majd Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök köszöntőlevelét, aki azt üzente: „aki hisz, az erején felül képes tenni és harcolni”.

— A világ kevés pontján értik ezt úgy, mint önöknél, a Vajdaságban, ahol a református templomok száz év óta nemcsak a hit házai, de egyúttal a magyarság mentsvárai is. Annak a rengeteg próbát kiállt magyar közösségnek mutatnak irányt, nyújtanak lelki támogatást és menedéket, amely ma már egy szebb és reményteljesebb jövő fundamentuma lett a Vajdaságban — fogalmazott levelében Orbán Viktor, majd jelzésértékűnek nevezte, hogy egy olyan elhivatott pásztort, tapasztalt kormányost választottak meg erre a feladatra, aki kamaszkorában misszionáriusnak készült, lelkészként pedig a gyülekezeti munkától az intézményvezetésig számos feladatkörben megállta a helyét.

Magyarország képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök szólt az ünneplő közösséghez.

— Hálatelt szívvel vagyok ma itt önök között. Önmagában az együttlét is öröm, és ok lenne a hálára, azonban nemcsak együtt vagyunk itt, magyarok, hanem ünnepelhetjük azt, hogy a magyar református közösség gazdagodott egy vezetővel, akit az Úristen és a saját közössége is alkalmasnak talált a feladatra, ő pedig merte, tudta és tudja vállalni az elhívást, a felelősséget. Jó együtt lenni, jó hitvalló, református keresztyén magyar emberek között együtt ünnepelni — fogalmazott a bácsfeketehegyi református templomban a püspököt köszöntő beszédében Novák Katalin, hangsúlyozva, ebben a forrongó világban most az összekapaszkodás ideje jött el. — Már nem elég összefogni, össze is kell kapaszkodnunk. Össze kell kapaszkodnunk, és erősen kell tartanunk egymást. Azok a közösségek lesznek képesek túlélni, sőt, azok a közösségek lesznek képesek a túlélésen túl még élni is, és azok a közösségek lesznek képesek a túlélésen és az életen túl még erősödni is, amelyek képesek az összekapaszkodásra. Ahogy egy édesanya képes a gyermekével összekapaszkodni, úgy kapaszkodik össze az anyaország a határon túli magyarokkal, mert most a magyarok összekapaszkodásának az ideje jött el. És erről az összekapaszkodásról szól az is, amikor számontartjuk a magyarokat. Nemcsak Magyarország területén belül, hanem Magyarország területén kívül is, mintegy köldökzsinórként összekötve a határainkon belül és a határainkon kívül élő magyarokat egymással. S hogyha a magyaroknak még olyan lehetősége is van, hogy olyan baráti kapcsolatot ápolhat a másik országgal, hogy az is hozzájárul a mi összekapaszkodásunkhoz, akkor annál jobb. Örüljünk annak, amikor ilyen vezetése van a szomszédos országoknak, örüljünk a mostani időknek — üzente a magyar államfő.

Nemcsak a magyar református egyházak, gyülekezetek, hanem a hagyományos egyházak képviselői is részt vettek a ceremónián, továbbá az eseményen jelen volt Maja Gojković, Szerbia miniszterelnök-helyettese Aleksandar Vučić államfő megbízásából, Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, illetve a vajdasági magyar politikum és közélet tisztségviselői, köztük Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői. A püspökszentelési istentisztelet a szerb és a magyar himnusszal ért véget, majd az ünnepi esemény szeretetvendégséggel zárult Bácsfeketehegyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..