home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Az összekapaszkodás ideje
Fehér Márta
2023.10.14.
LXXVIII. évf. 41. szám
Az összekapaszkodás ideje

Letette az esküt Harangozó László, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház új püspöke. Az ünnepélyes püspökszentelő istentiszteletnek a bacsfeketehegyi református templom adott otthont. Az eseményen a magyar államfő és a szerb miniszterelnök-helyettes is jelen volt.

–Isten azt akarja, hogy hozzá hasonlatos legyek, lelkének hordozója – fogalmazott székfoglaló igehirdetésébenHarangozó László, miután személyes küzdelméről beszélt. – Isten megalkotott, megváltott és terve van velem, minden emberrel. Isten elhívott a szolgálatra, de formálni akart. Isten azt akarja, hogy az ő lelkének a hordozói legyünk, hozzá hasonlóak legyünk. Arra hívattunk el ebben az Európában, ebben az országban, ebben a környezetben, hogy Krisztus hordozói legyünk, hogy már ne én, ne te látszódjunk, hanem Jézus Krisztus.

A püspököt a Generális Konvent és a lelkészi kar képviselőiköszöntötték, majd elhangzott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke köszöntő levele, ezt követően pedig Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke szólt az ünneplő közösséghez.

– Hálatelt szívvel vagyok ma itt önök között. Önmagában az együttlét is öröm és ok lenne a hálára, azonban nemcsak együtt vagyunk itt, magyarok, hanem ünnepelhetjük azt, hogy a magyar református közösség gazdagodott egy vezetővel, akit az Úristen és a saját közössége is alkalmasnak talált a feladatra, ő pedig merte,tudta és tudja vállalni az elhívást, a felelősséget. Jó együtt lenni, jó hitvalló református keresztyén magyar emberek között együtt ünnepelni – fogalmazott a bácsfeketehegyi református templom a püspököt köszöntő beszédében Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, aki hangsúlyozta, ebben a forrongó világban most az összekapaszkodás ideje jött el. 

– Már nem elég összefogni, össze is kell kapaszkodnunk. Össze kell kapaszkodnunk, és erősen kell tartanunk egymást. Azok a közösségek lesznek képesek túlélni, sőt azok a közösségek lesznek képesek a túlélésen túl még élni is, és azok a közösségek lesznek képesek a túlélésen és az életen túl még erősödni is, amelyek képesek az összekapaszkodásra. Ahogy egy édesanya képes a gyermekével összekapaszkodni, úgy kapaszkodik össze az anyaország a határon túli magyarokkal, mert most amagyarok összekapaszkodásának az ideje jött el. És erről az összekapaszkodásról szól az is, amikor számon tartjuk a magyarokat. Nemcsak Magyarország területén belül, hanem Magyarország területén kívül is, mintegy köldökzsinórként összekötve a határainkon belül és a határainkon kívül élő magyarokat egymással. S hogyha a magyaroknak még olyan lehetősége is van, hogy olyan baráti kapcsolatot ápolhat a másik országgal, hogy az is hozzájárul a mi összekapaszkodásunkhoz, akkor annál jobb. Örüljünk annak, amikor ilyen vezetése van a szomszédos országoknak, örüljünk a mostani időknek – üzente a magyar államfő.

Az eseményen jelen volt Maja Gojković, Szerbia miniszterelnök-helyettese, Aleksandar Vučić államfő megbízásából. A magyarreformátus egyházak, gyülekezetek képviselői mellett a hagyományos egyházak képviselői is megjelentek a ceremónián, melyen a vajdasági magyar politikum és közélet tisztségviselői is tiszteletüket tették.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..