home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az összefogás jelentősége
Perisity Irma
2011.07.05.
LXVI. évf. 27. szám

Barcs, ez a Pécstől kb. 80 km-re fekvő Dráva menti magyarországi kisváros immár negyedik alkalommal volt házigazdája a Dráva menti nyugdíjasok hármas találkozójának, amely a magyarországi Baranya, Somogy és Tolna megyék nyugdíjas-testületein kívül minden évben egy horvátországi és egy szerbiai nyugd...

Barcs, ez a Pécstől kb. 80 km-re fekvő Dráva menti magyarországi kisváros immár negyedik alkalommal volt házigazdája a Dráva menti nyugdíjasok hármas találkozójának, amely a magyarországi Baranya, Somogy és Tolna megyék nyugdíjas-testületein kívül minden évben egy horvátországi és egy szerbiai nyugdíjas-egyesület is részt vesz.
Az idei találkozónak külön ünnepi jellege volt, a kistérségi Dráva menti nyugdíjasok szövetsége ugyanis, amely 13 nyugdíjas-egyesületet foglal magában, az idén ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját. Egyébként a hármas találkozót ,,Dráva menti szép korú nyárköszöntő'' címmel 2008 óta szervezik meg minden évben, június utolsó hétvégéjén. Az idei ünnepségen több mint 300 vendég jelent meg, a magyarországi együtteseken kívül Horvátországból Koprivnica (magyarul Kapronca), Szerbiából pedig a szabadkai nyugdíjasok küldöttsége vett részt.
A találkozó ünnepi megnyitóján számtalan rangos vendég jelent meg, Barcs város polgármesterével együtt országgyűlési képviselő, a kistérségi szövetség elnöke, Pécs város nyugdíjas szövetségének elnöke, valamint a vendégvárosok képviselői szóltak a találkozó fontosságáról, mindenekelőtt kiemelve a régiós összefogás jelentőségét. A házigazdák képviselőinek felszólalásából egyértelmű, hogy idős polgáraink ma mindenhol szűkösen élnek, éppen ezért kell egyre szorosabbá tenni az olyan együttműködést, amelyen keresztül közös programjukkal pályázhatnak uniós eszközökre, így javítva az idős polgárok életminőségét. Valamennyi felszólaló hangsúlyozta az idei találkozó mottójának fontosságát, miszerint ,,Vagyunk, akik vagyunk s leszünk, akik vagyunk: minden emberi érték őrzői''.
A házigazda város képviselői szeretettel, hozzáértéssel és nagy-nagy igyekezettel szervezték meg az ünnepséget. Az érkező vendégeket üdítővel, pogácsával fogadták, és szívélyesen invitáltak mindenkit a Dráva-parton rögtönzött nyári színpadhoz, amelyen szinte egész nap zajlott a program. A hivatalos részben minden egyesület félórás programmal köszönthette a találkozó vendégeit. A barcsi nyugdíjasok vegyes kórusát egy fiatal, vajdasági születésű zenetanárnő vezeti, így nem csoda, hogy a szabadkai küldöttséget egy külön - szabadkaiakra szabott - zeneszámmal üdvözölték, amit városunk küldöttsége meghatódva, vastapssal jutalmazott.
Városunk küldöttségét a pécsi nyugdíjasok egyesülete látta délután vendégül. Köztudomású, hogy tavaly Pécs volt Európa kulturális fővárosa, így volt miben gyönyörködnie a küldöttség tagjainak. A városnézést irányító turistavezető maga is nyugdíjas tanárnő, aki alapos tudással, de egyszerű, érthető módon mesélt Pécs számtalan világhírű nevezetességéről. Többek között az 1009-ben, Szent István király rendeletére épített székesegyház sorsáról, a híres Zsolnai-kútról, a katolikus templommá alakított dzsámiról, valamint Csontváryról, a rendkívül tehetséges, hányatott sorsú festőről. S ami idegenvezető nélkül is szembetűnő: Pécs egy igazán rendkívüli város nemcsak történelmi és idegenforgalmi látványosságai folytán. Körbejártuk csaknem az egész városközpontot, de sehol, az égvilágon sehol nem láttunk eldobott műanyag poharat, nejlonzacskót, járdába taposott rágógumit. Pedig ott is vannak fiatalok, csókolóznak is a téren, akárcsak nálunk, közösen hallgatták a vasárnap délutáni térzenét az idősekkel anélkül, hogy közben telefonáltak vagy beszélgettek volna.
Szép volt ez a délután, egy röpke pillanatra elfeledtette a szabadkaiakkal, hogy egyelőre még balkániak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..