home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az összefogás eredménye
Tóth Tibor
2020.12.08.
LXXV. évf. 49. szám
Az összefogás eredménye

Nosza kis településként él a köztudatban. Igaz, hogy a lakosság száma valamelyest itt is csökkent, de a faluban maradtak nem ülnek ölbe tett kézzel, a panaszkodás sem az erősségük, inkább a tettek mezejére lépnek, és próbálnak olyat tenni, amivel megkönnyítik a település polgárainak életét. A közelmúltban példás összefogással felújították az általános iskola udvarában lévő egykori telekunyhó épületét, és ma már egy tetszetős közösségi objektum látható az egyébként is festői környezetben.

Ezzel a noszai fiatalok sokéves gondja oldódott meg, hiszen már nem régi tanyákon kell összegyűlniük egy kis beszélgetésre, szórakozásra, hanem mindezt a kényelmessé varázsolt épületben is megtehetik.


Szülők, vezetők, fiatalok (a szerző felvétele)

— A fiatalok felkeresték a falu vezetői közül Bicskei Istvánt, és ismertették vele az elképzeléseiket, hogy az utóbbi időben raktárként használt épületet felújítanák, rendbe tennék, és közösségi teremmé alakítanák. Istvánnak tetszett az ötlet, a kezdeményezők mellé állt, és mindvégig segítette őket. Az épület egyik kisebb helyiségében a népkonyha működik, a másik része a fiataloké, akik a vírushelyzet enyhülése után összejöveteleket, bulikat, születésnapokat és más ünnepségeket szervezhetnek rendezett, kulturált körülmények között. Minden bizonnyal a környező falvakból is ellátogatnak Noszára, mivel máshol sincs egy olyan hely, ahol senkitől sem zavartatva barátkozhatnának — mondta Csonka Edit szülő, aki maga is részt vett az épület és környéke rendbetételében.


Az újjávarázsolt épület (a szerző felvétele)

A Vöröskereszt által szervezett ételosztás a jövőben sokkal kényelmesebb körülmények között történik, hiszen a meglévő objektumhoz egy új részt építettek hozzá.

A fiatalok ötletére rábólintó és a kivitelezésben oroszlánrészt vállaló Bicskei Istvánt örömmel tölti el, hogy fiatalok és idősebbek szabadidejüket nem sajnálva, összefogással elérték a kitűzött célokat.


A mellékhelyiség is teljesen megújult (Forrás: Noszai fiatalok)

— Köszönet illeti Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Szűcs Annát, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónőjét és a többi támogatót is, akik nélkül elképzeléseink nem valósulhattak volna meg. A villanyszerelő, a kőművesek, az iskola szakemberei, a fiatalok és a szülők ugyanazért dolgoztak, és még a tél beállta előtt sikerült befejezni a felújítást. További terveink között a fűtés megoldása, asztalok, székek, különféle bútorok és pingpongasztal beszerzése szerepel. A termet az idősebbek is használhatják, hiszen épületünk házassági évfordulók, névnapok, kártyacsaták lebonyolítására is alkalmas — mondta Bicskei, majd hozzátette, hogy a munkát lezáró, a fiatalok által főzött bográcsos is kitűnően sikerült.


A munkaakció öt szombaton át tartott (Forrás: Noszai fiatalok)

A fiatalok alig várják, hogy birtokukba vehessék a helyiséget, ahol igazán otthon érezhetik magukat.

— Gyakran felmerült bennünk a kérdés, hol tölthetjük szabadidőnket a tél beköszöntével. Sokat hallottam az iskolaudvarban lévő helyiségről, melyet régen társalgásra és szórakozásra használtak, majd a későbbiekben raktárként működött. Kapcsolatba léptem Bicskei Istvánnal, aki sok éven át vezetőségi tagként tevékenykedett Hajdújáráson, ő beszélt Szűcs Anna igazgatónővel, és nagy örömünkre elképzeléseinket mindketten jóváhagyták. Öt szombaton munkaakciót tartottunk: a helyiségből kipakoltunk, takarítottunk, szakemberrel átnézettük a villamoshálózatot, kicseréltük a biztosítékokat, megjavítottuk a világítást, az épületet kívülről és belülről befestettük, valamint új ajtók és ablakok is kerültek a létesítményre. Csupán még a fűtés vár megoldásra, de bízunk benne, hogy ez is hamarosan megvalósul. A vírushelyzet elmúltával a noszai, hajdújárási, királyhalmi és kispiaci fiatalokat is szeretettel várjuk társalgásra, bulizásra — mondta a noszai Vas Ervin, majd megköszönte mindazok segítségét, akik támogatták az épület felújítását.


Az épülethez hozzáépített rész (a szerző felvétele)

Gordos Noémitól megtudtam, hogy a fiatal lányok eddig valamelyiküknél gyűltek össze, időnként pedig más településekre jártak szórakozni, beszélgetni. Nagyon megörültek, amikor értesültek, hogy megújul a „kiskunyhó”.

— A szombati munkaakciók nagyon jó hangulatban, eredményesen zajlottak. Örülök, hogy sikerrel jártunk. Elképzelésünk a sok segítőkész támogató, a mesterek, a szülők és a fiatalok nélkül nem valósulhatott volna meg. A „kiskunyhó” felújítása összehozta a faluban élő embereket, a közös munka mindenkinek maradandó élményt nyújtott. Remélem, hogy számtalan sikeres bulit, összejövetelt, szülinapot tartunk majd új otthonunkban, a közösségi teremben — mondta Noémi.

A noszai fiatalok már csak a vírushelyzet enyhülésére és az intézkedések lazítására várnak, hogy benépesüljön az újjávarázsolt épület, és újra elinduljon a közösségi élet a településen.


A teremben bulikat, születésnapokat szerveznének (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..