home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az összefogás eredménye
Tóth Tibor
2019.07.06.
LXXIV. évf. 27. szám
Az összefogás eredménye

A közelmúltban a vajdasági magyarság összefogásának köszönhetően a gunarasi Dózsa György Általános Iskola 1 millió dinárt nyert az MTS versenyén.

Az országos megmérettetésen az MTS négy területre osztotta fel az országot, és az oktatási minisztérium ezekről tíz-tíz iskolát választott ki, melyek közül a gunarasi az északi területi csoportba került — egyetlen magyar nyelvű oktatási intézményként.

A megmérettetés lényege az volt, hogy a Facebookon lehetett szavazni, és területenként az öt legtöbb szavazatot kapott iskola jutott 1 millió dinárhoz, melyet az informatikai kabinet felszerelésére fordíthat. A gunarasi intézmény a kiváló második helyet érte el.


Csikós Hermina (a szerző felvétele)

— Májusban hívtak fel az oktatási minisztériumból, és nagyvonalakban elmondták, hogy a közösségi oldalon indul egy tíz napon át tartó szavazás, melynek végén körzetenként a tíz induló iskola közül az első öt donációt kap az informatikai kabinet felszerelésére. Ilyen kihívást nem utasíthattunk el, habár tudtuk, hogy mekkora munkával jár, és alaposan meg kell mozgatni az embereket. Széles körű összefogás jött létre, hiszen a szavazás végén az északi körzetben a második helyen végeztünk, ami hatalmas örömmel töltött el bennünket. A polgárok szavazásra való buzdításában rengeteget segített az Univerzum Ifjúsági Klub, a Gunaras Jövője Civil Szervezet, Gunaras helyi közössége, a szülők, a tanárok, a diákok, különféle civil szervezetek. Az embereket naponta szavazásra ösztönöztük, a szülők közül is többen átvették az irányítást, és ismerősöket kerestek a Facebookon, majd az ismerősök ismerősei további szavazatokat gyűjtöttek számunkra. A szavazás lezárultával az MTS oldalán megjelent a hivatalos eredmény, illetve e-mailben és telefonon is értesítettek bennünket. Az 1 millió dinárt kizárólag az informatikai kabinet felszerelésére fordíthatjuk, tehát olyan eszközökre, amelyek ott találhatóak, amelyekkel ott lehet dolgozni. A kabinetet tíz évvel ezelőtt szereltük fel, már eléggé idejét múltak az eszközök, így nagyon jól jönnek az újak. Persze a régieket sem dobjuk el, kihasználjuk azt, amink van. Célunk, hogy minden tanteremben és a tanáriban is legyen számítógép. Az informatikai teremben levő gépeket felhozzuk ebbe az épületbe, és tovább használjuk őket. Mindenkinek köszönöm a támogatást, a szavazatot — mondta Csikós Hermina, a gunarasi Dózsa György Általános Iskola igazgatónője.


Nagy sikert aratott a gunarasi majális (Az Univerzum Ifjúsági Klub felvétele)

Az informatikai kabinetnek eddig otthont adó épület még 1882-ben készült, a tanítás sokáig ott folyt, majd uzsonnázóként, raktárhelyiségként, könyvtárként működött. 1957-ben az új iskolaépület elkészültével az informatikai és a műszakiterem, valamint a könyvtár maradt a régi épületben. Az iskola 120 diákjából a tanév végén 14-en ballagtak el, és mindenki itthon tanul tovább, az ősszel pedig 12 elsős kezdi meg tanulmányait az iskola padjai között.

A diákok több versenyen öregbítették az intézmény hírnevét. A nyolcadikosok közül Csorba Tamás súlyt lök, kalapácsot vet, és nem is akárhogy, mivel több országos és tartományi érmet nyert az iskola, a falu és a Spartacus Atlétikaklub — melynek tagja — dicsőségére, Virág Réka pedig kiválóan zongorázik, a nemzetközi versenyekről rendszerint kitűnő eredményekkel tér haza. Mellettük az iskola tanulói az alsó osztályoktól nyolcadikig sok szép eredménnyel örvendeztetik meg a helyieket, legyen szó földrajzról, biológiáról, műszaki ismeretekről, magyarról vagy matematikáról.


A gunarasi Dózsa György Általános Iskola (a szerző felvétele)

A fejlesztésekkel kapcsolatban az igazgatónő elmondta, hogy a nyári szünidő alatt a régi iskolában befestik az informatika- és a műszakiterem falait, valamint a mennyezetet. A tornaterem tetőszerkezetére, mennyezetére, a világítás és a padló cseréjére sikeresen pályáztak, a munkálatok már be is fejeződtek, az idén viszont a felújítás folytatására nyertek forrást, melyből az öltözőket hozzák rendbe. Kültéri tanterem létrehozására a tartományi oktatási titkárságnál tavaly 200 000 dinárt nyert a Gunaras Jövője Civil Szervezet, a helyi közösség pedig még 230 000 dinárról gondoskodott. A nyári tanterem még nem fejeződött be teljesen, a padok és a tanterem köré elképzelt kerítés még hiányzik, ehhez további eszközök kellenek, melyekhez pályázat útján próbálnak meg hozzájutni.

Az MTS versenyén az iskola nagyon sok segítséget kapott az Univerzum Ifjúsági Klubtól. Kovács Viktor, a klub elnöke elmondta: nagyon örültek a lehetőségnek, viszont tudták, hogy egy kistelepülés kis iskolájaként nem lesz könnyű a dolguk.


Kovács Viktor (a szerző felvétele)

— A szavazás első napjaiban nem sok voksot gyűjtöttünk, 24 óra alatt 100 szavazatot sem kapott az iskola. Mi a verseny negyedik napján szereztünk tudomást a lehetőségről, az Univerzum Ifjúsági Klub akkor csatlakozott a kezdeményezéshez. A helyi közösség támogatásával egy GPS-t vásároltunk. Kampányunkat erre építettük, plakátot készítettünk, melynek megosztói és a gunarasi iskolára szavazók között kisorsoltuk a GPS-készüléket. Ezzel próbáltuk a polgárokat szavazásra ösztönözni. Az utolsó néhány napon több mint 900-an osztották meg a plakátot, az utolsó 18 órában 1300, a végső fél órában 120 voks érkezett. A szavazás elején a 6-7. hely környékén álltunk, majd előbb feljöttünk az 5., később a 3. helyre, de még ekkor is mindössze harminc szavazat választott el bennünket a 6. helytől. Rengeteg támogatást kaptunk a médiától, a politikumtól, a legtöbbet a VMSZ-nek, az ifjúsági fórumnak köszönhetünk. Az utolsó előtti napon visszacsúsztunk az 5. helyre, ekkor mindenkit mozgósítottunk, és feltornáztuk magunkat a 2. helyre. Ekkor megnyugodtunk, és próbáltuk megtartani ezt a pozíciót. Majdnem 6000 szavazatot gyűjtöttünk, és kevesebb mint 200 szavazattal maradtunk le az első helyről. Sikerünk hatalmas összefogás eredménye — mondta Kovács Viktor, az Univerzum Ifjúsági Klub elnöke.

Az ifjúsági klubbal kapcsolatban elmondta, hogy a legfontosabb idei eseményük a majális volt, melyen csaknem 700-an vettek részt. A klubot tavaly januárban Pobeda helyi közösségével együtt hárman alapították a fiatalok megmozgatása céljából. Harminc év szünet után beindították a pobedai mozit, segédkeztek a gunarasi falunap és a karácsonyi vásár lebonyolításában. Az idén fitnesznapot szerveznek, fitneszórákat indítanának, egy pályázaton pedig edzőterem felszerelésére nyertek eszközöket. A falunapon társszervezőként továbbra is jelen lesznek, a gyerekeknek és a felnőtteknek különféle vetélkedőket rendeznek, a Gazdakörnek pedig a szántóverseny szervezésében segítenek. A cél továbbra is a fiatalok bevonása a falu életébe. A május 1-je megszervezésében huszonhárom fiatalt sikerült aktivizálniuk, vagyis egyre többen rájöttek arra, hogy eredmények csak akkor várhatóak, ha valamit tesznek is a közösségért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..