home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az ősök nyelvén
m. k. o.
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
Az ősök nyelvén

Eredményes volt Bácsfeketehegyen a kézművesek 18. Nagykunsági Alkotótábora

Nagy hangzavarra érkeztünk pénteken délután a Művelődési Otthon udvarába. A Kunbaba figyelő tekintete előtt mintegy ötven gyermek múlatta az időt. Tokić Etelka tanítónő különféle közösségi játékokba vonta be az iskolásokat, hogy a délelőtti „ülőmunka” fáradalmaiból egy kicsit felrázza őket.

A kézművesek július 15-étől 20-áig tartó 18. Nagykunsági Alkotótábora a magyar—szerb IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, annak a projektumnak a részeként, amely a többi között a bácsfeketehegyi tájház felépítésére is vonatkozik.

A táborvezetővel, Tóth Verával és a testvértelepülésről, Kunhegyesről érkezett oktatókkal már jól ismerjük egymást, hiszen évente találkozunk ugyanezen a helyen, ugyanazzal a céllal: ők azért jönnek, hogy a fiataloknak átadják az ősök által művelt egykori kézművesfortélyokat (kunhímzés, csipkeverés, kosár- és szalmafonás, szövés, gyöngyfűzés, foltonfolt-varrás), én pedig évről évre mindig szájtátva csodálom meg az elkészült alkotásokat. Az idén a községi általános iskolások is bekapcsolódtak a műhelymunkába, és eljöttek a verbászi és a topolyai kézimunkázó asszonyok is, hogy ellessék az oktatók ügyes kezeinek titkát.

Szentpéteriné Marika már tizenöt éve visszajár az alkotótáborba — tavaly Tóth Verával, a táborvezetővel pl. egyforma, kunhímzéses nemezszűrt készítettek a két testvértelepülés barátságának jelképéül —, és mindig ugyanolyan lelkesedéssel, odaadással oktatja a szövést. Évről évre ő verbuválja össze azt a kis kunhegyesi csapatot, amely besegít a kézművestábor munkájába, a kun népi hagyományok átadásába. Az idén Ádám Sándorné Erzsébet, Baginé Jutka, Zsoldiné Katalin, Dienesné Szilvia és Farkas Katalin erősítették a helybeli oktatók csoportját: Nagy Lengyel Anikót, Sárándi Gyöngyit, Sótis Tóth Tildát.

Az alkotótábor ünnepélyes zárónapja pénteken, július 19-én volt. A nagyszámú közönséget Bojtos Béla, Bácsfeketehegy helyi közösségének tanácselnöke, Marko Rovčanin, Kishegyes polgármestere, valamint Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte. Az elkészült munkákból kiállítás nyílt, amit alkalmi műsorral koronáztak meg. Népdalokat énekelt Török Emese és Török Noémi, fellépett Kormos Irén versmondó, valamint a helybeli tamburazenekar.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..