home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az őrtállás és a bizalom jelképe
2022.06.06.
LXXVII. évf. 22. szám
Az őrtállás és a bizalom jelképe

Június 5-én Nyugat-Bácskában, Kupuszinán tartották meg a nemzeti összetartozás napjának központi ünnepségét. A helyi közösséggel, az egyházközösséggel, a József Attila Általános Iskolával, a falu civil szervezeteivel, egyesületeivel együttműködésben a GYUSZI Örökségvédő Civil Szervezet szervezésében zajló emlékezést megtisztelte jelenlétével Balogh György, Magyarország szerbiai főkonzulátusának konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Dubacz Éva tartományi képviselő, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, Hercegszántó Polgármesteri Hivatalának képviselői, Varga Gábor polgármester, Péter István, Apatin Község Képviselő-testületének tagja, a Dunatáj elnöke, Rekettye Róbert, Kupuszina Helyi Közössége Tanácsának elnöke.

A Szent Anna római katolikus templomban megtartott szentmisét ft. Kurin István kupuszinai, szilágyi plébános szolgáltatta. Prédikációjában Trianon kapcsán egyebek mellett hangsúlyozta, ideje van, hogy sajnálkozás helyett helyre tegyük magunkban, mit jelent számunkra magyarnak lenni. Feladatunk pünkösd ünnepének hite és édes anyanyelvünk páratlan értékei nyomán tanítani gyermekeinket, őrizni hagyományainkat.

A templomkertben, a turulszobornál megtartott megemlékezésen ünnepi beszédet mondott mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

— Magyarságunk egyik legrégebbi jelképének szobra köré gyűltünk össze ismét, hogy nemzetünk összetartozása mellett tegyünk hitet a honfoglalástól napjainkig. Ha felnézünk erre a turulra, nem egy kegyetlen, vad ragadozó, hanem egy istenmadár néz le ránk. Nem más ő, mint a levegő birodalmát meghódító, a magas ég felé könnyűszerrel röppenő madár, amely ősi idők óta a lélek Isten közelébe való szárnyalásának jelképe is egyben. De most itt a templomkertben valójában őrálló. Annak a bizalomnak is a jelképe ez a szobor, amely az elmúlt tizenkét évben bebizonyította, hogy ha mi, magyarok számban kicsik is vagyunk, lélekben nem szabad kicsinek lennünk, és hogy a szárnyakat nem behúzni kell, hanem kitárni, repülni, szárnyalni velük éppen úgy, ahogyan itt Nyugat-Bácskában két éve a kupuszinai, a tavasz óta pedig a szilágyi turulunk is teszi.

A kupuszinai turulnál elhelyezte az emlékezés virágait Balogh György, Magyarország szerbiai főkonzulátusának konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, Szlákó József tag, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség, Hercegszántó Önkormányzata, a Dunatáj Egyesülés, a Szent György Lovagrend, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a Kuckó Gyermeksarok, a Doroszlói Ifjúsági Szervezet, a Bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület, a Doroszlói Önkéntes Tűzoltó Testület, a Gombosi Önkéntes Tűzoltó Testület, a Kupuszinai Önkéntes Tűzoltó Testület, Kupuszina Helyi Közössége, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a kupuszinai József Attila Általános Iskola, a helyi GYUSZI Örökségvédő Civil Szervezet, a Szent Anna római katolikus egyházközség képviselete.

Az ünnepi műsort Turkál Marianna vezette. Fellépett énekkel a kupuszinai Csernai Panna, versösszeállítással a doroszlói Móger Tímea költő, a zombori Pribilla Lehel Délvidék krónikáját olvasta fel, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai Stepanović Julianna vezetésével szerepeltek. A zenei kíséretről a Kupuszinai Fúvószenekar gondoskodott, Tadián Zsolt vezetésével.

Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Fotók: Buják János és a Nyugat-Bácska Portál

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..