home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Az ország harmadik legjobb csapata
Tóth Tibor
2023.06.30.
LXXVIII. évf. 26. szám
Az ország harmadik legjobb csapata

Történelmi sikert ért el a TSC Magyarkanizsa női felnőtt-labdarúgócsapata. Vajda Fangyó együttese harmadik szuperligás idényében a 3. helyet szerezte meg a legerősebbek társaságában, a kupában pedig az elődöntőig jutottak a magyarkanizsai lányok.

A bajnokság kezdete előtt a felsőházi rájátszásba való jutást tűzték ki maguk elé, melyet maradéktalanul teljesítettek. A bronzérem sorsa a rájátszás utolsó fordulójában dőlt el, amikor hazai pályán 5:2-s győzelmet ünnepelhettek a zimonyi Sloga felett.

— Nagyon fontos volt számunkra az alapszakasz utolsó előtti fordulójában az újvidéki Vojvodina ellen 3:1-re megnyert mérkőzés, mert ezzel a három ponttal biztosítottuk helyünket a felsőházban. A 3. helyről döntő mérkőzés nem volt könnyű, mivel a Sloga két alkalommal vezetett, a második félidőben azonban csapatunk gyorsan egyenlített, majd három gólt lőttünk a zimonyi hálóba, és 5:2-s győzelmet arattunk. Kiemelném a szerb kupa negyeddöntőjében szintén a Slogával vívott meccsünket, melyet itthon a tizenegyesek biztosabb értékesítésével nyertünk meg, és első alkalommal jutottunk be a legjobb négy közé — mondta Kazi Zsolt, a TSC Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub elnöke.


A történelmi sikert elért felnőttcsapat az edzőkkel, vezetőkkel (Fotók: Facebook)

A 3. hely a tudatos, fokozatos építkezés eredménye. A lányok első szuperligás idényükben az 5., a másodikban a 4., a harmadikban pedig a 3. helyen végeztek.

— Az ősz folyamán számtalan problémával szembesültünk, nagyon sok játékosunk különböző sérüléssel küzdött. Több mérkőzésen erősen tartalékosan léptünk pályára, az is előfordult, hogy csak tizenkét játékos szerepelt a keretben. Nem volt kimagasló az őszi idényünk, de az ellenfelek is botlottak, a niši Mašinac a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott, így december elején az 5. helyen álltunk, az előttünk álló Vojvodinával azonos pontszámmal. Tudtuk, ha az alapszakaszból hátralévő három mérkőzésből legalább kettőt megnyerünk, akkor bejutunk a legjobb négy közé. Ez így is történt, mivel a Zvezda B csapatát idegenben, a Vojvodinát pedig itthon győztük le, így a Mašinac elleni találkozó eredményétől függetlenül bekerültünk az ország négy legjobb csapata közé. A felsőházi rájátszás már külön kategória, hiszen a Spartacus és a Crvena zvezda más ritmusú játékot képvisel. Ebben az erős mezőnyben is több jó félidőt és mérkőzést produkáltunk. A Zvezda ellen ugyan 1:0-ra kikaptunk, de a helyzetek alapján a döntetlen reálisabb eredmény lett volna, és a Spartacus ellen is voltak olyan mérkőzéseink, amikor a félidő utolsó percében kaptuk a gólt. A Sloga elleni mérkőzés második negyvenöt percében azt a játékot mutatták a lányok, amelyet valóban tudnak, és háromgólos győzelmünkkel megszereztük a bronzérmet — értékelt Vajda Fangyó, a felnőttcsapat vezetőedzője

Kovács Izabella az egyetlen játékos a mostani csapatban, aki már alapításától az egyesület tagja. A klub és a községi labdarúgó-szövetség titkári posztját is betöltő fiatal hölgy elmondta, hogy az őszi szezon nehézkesen indult, de a lányokkal kitartóan dolgoztak, és mindig a soron következő feladatra összpontosítottak. Mindannyian büszkék a 3. hely megszerzését illetően, hiszen óriási eredmény benn lenni az ország három legjobb csapata között. Pályafutását tovább folytatja, tehát a 2023/24-es idényben is láthatjuk a pályán.

A nyári átigazolási időszakban néhány változás várható a népszerű egyesületben. Eddig hárman hagyták el a klubot, a montenegrói Jelena Vujadinović Lengyelországban, Željka Belovan a szabadkai Spartacusban folytatja pályafutását, Natalija Drobnjak pedig befejezte egyetemi tanulmányait, és Belgrádba költözik. A lehetséges érkezőkkel még folynak a tárgyalások. A lányok megérdemelt pihenőjüket töltik, a következő idényre való felkészülést július első napjaiban kezdik. A klub vezetősége az új igazolások mellett barátságos mérkőzések szervezésén is dolgozik, eddig három magyarországi csapattal sikerült megegyezni.


A fiúk között 5. helyezett U13-as lánycsapat

A további tervekről Kazi elmondta, hogy a 3. hellyel igencsak magasra tették azt a bizonyos lécet. A következő idénnyel kapcsolatban még minden nagyon bizonytalan, de úgy véli, hogy a felsőházi rájátszásba újra be kellene jutniuk. Vajda kiemelte, hogy a női csapatokból a legjobbak külföldre távoznak, a Crvena zvezda és a Mašinac csapataiból sok lány abbahagyja a focit, így véleménye szerint a Szerb Labdarúgó-szövetségnek átfogó tervet kellene kidolgoznia a női labdarúgás megsegítése érdekében, különben nagyon nehéz évek köszöntenek a szerbiai női labdarúgásra. A vezetőedző is abban reménykedik, hogy megfelelő játékosok igazolása esetén újra bejutnak az ország négy legjobb csapata közé.

Az egyesület három utánpótláscsapatot indított az elmúlt szezonban.

— Serdülőcsapatunkat kísérleti jelleggel neveztük be a szerbiai serdülőligába, ahol a lányok a hat csapat között az 5. helyen végeztek. Három győzelmet arattunk, amivel elégedettek vagyunk, hiszen nem az eredményre helyeztük a főhangsúlyt. A Vajdasági Fejlesztési Ligában szerepelt 15 éven aluli lánycsapattal kapcsolatban némi hiányérzetünk van, mert arra számítottunk, hogy a lányok bejutnak a felsőházi rájátszásba, ami a csapat minőségét nézve reális elvárás volt. Egy-két gyengébb mérkőzés miatt ez sajnos nem valósult meg, az alsóházi rájátszást azonban 100 százalékos teljesítménnyel megnyerték a lányok. Az U13-as lánycsapatunk a Magyarkanizsa—Zenta—Ada községközi fiúligában szerepelt, és a kilenc csapat között a minden dicséretet megérdemlő 5. helyen zárta az idényt — összegezte az utánpótláscsapatok eredményeit a klubelnök.

A 15 és a 13 év alatti csapattal Csizmár Zsolt foglalkozik. Elmondta, hogy a Vajdasági Fejlesztési Ligában az őszi idény után a mezőnyt — szinte a csapatok tudta nélkül — két részre, alsó- és felsőházra osztották. Először olyan információk láttak napvilágot, hogy az első hét helyezett csapat kerül a felsőházba, végül a 6. után húzták meg a vonalat, így a 7. helyen levő TSC Magyarkanizsa az alsóházban folytathatta.

— Az alsóházban minden mérkőzést megnyertünk, de egy kicsit keserű szájízzel beszélek most, mert a szakemberek szerint és szerintem is ennek a csapatnak a felsőházban lett volna a helye. Nüánszok, 1-2 pont döntött az 5. és a 7. hely között. A lányok játékában fejlődést véltem felfedezni, és most nyújtottuk a legszebb focit az elmúlt három év alatt. A csapat az alsóházban még jobban összekovácsolódott, több olyan játékosnak is alkalmat adtam, akire a következő idényben jobban számítok. Több magyarországi csapattal felkészülési mérkőzéseket játszottunk. Egyik legnagyobb élményünk februárban volt, amikor Budapesten az Újpest ellen 1:1-es döntetlent értünk el, de itt nem is az eredmény volt a lényeg, hanem az, hogy láthattuk, hol tartunk, mennyit fejlődtünk. A jövőben is szeretnénk minél több magyarországi csapattal megmérkőzni, egy pécsi meccset már megbeszéltünk, de Győrbe is hívnak bennünket. A csapatunk beért, így a következő idényben mindenképp az első négy-öt között végeznénk. A 13 éven aluli csapatunk 26 ponttal az 5. helyen végzett a községközi fiúligában, ami kiváló eredmény. A szezon előtt nem hittem volna, hogy ennyire eredményesek leszünk. A lányok 80%-a felkerül az U15-ös csapatba, és a fejlesztési ligában játszanak tovább. Március 15-én részt vettünk a gyulai nemzetközi tornán, melyen az előkelő 2. helyezést értük el. Ez volt a TSC fociiskolájának első nemzetközi sikere. Nagyon jó a keretünk, a következő szezonban 25—30 játékosra számíthatok — mondta Csizmár.

A következő idényben a klub három csapatot indít a bajnokságokban, a felnőttek mellett a 17 és a 15 éven aluli csapat próbál meg minél előkelőbb helyezést kiharcolni a hosszúnak és nehéznek ígérkező szezonban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..