home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Az orosz pénz hívó szava
Tóth Tibor
2024.05.22.
LXXIX. évf. 21. szám
Az orosz pénz hívó szava

Négy vezetőedző egy idény alatt. Ennyi szakembert „fogyasztott el” Magyarország és a Kárpát-medencei magyarság legnépszerűbb csapata, a Ferencváros a 2023/24-es idényben.

A szezont a 2021 decemberében kinevezett orosz Sztanyiszlav Csercseszovval kezdte, aki két bajnoki címet és egy Magyar Kupa-győzelmet nyert a Fradival, ám az egyre gyengébb játék miatt, mely 2023 nyarán a feröeri Klaksvik elleni, hazai BL-selejtezős vereségben csúcsosodott ki, az egykori kiváló kapus tizenöt perccel a mérkőzés lefújása után máris szedhette sátorfáját. A korábbi háttérember, Máté Csaba kinevezését minden magyar érzelmű ember örömmel fogadta, hiszen ha már a pályán egyre kevesebb a magyar, legalább a kispadon nemzettársunk foglaljon helyet. Habár a klub vezetősége kijelentette, Máté csak átmeneti megoldás, a tíz bajnoki mérkőzésen kilenc győzelmet arató, 3,9-es gólátlagot produkáló Fradit látva abban reménykedtünk, hogy az ötvennégy éves szakvezető huzamosabb ideig maradhat. Mátét azonban azzal az indokkal állították fel, hogy a klubfilozófia neves külföldi edzőt követel a Fradi élére.

A szerb Dejan Stanković érkezését nem fogadta mindenki felhőtlen örömmel, távozása pedig felettébb különös és nem megszokott a labdarúgás világában. A játékosként szerb és olasz bajnokságot nyert középpályás edzőként korántsem volt ilyen sikeres. A Crvena zvezdával bajnokságot nyert ugyan a harmatgyenge szerb pontvadászatban, de a Sampdoriát nem tudta benntartani az olasz élvonalban. A Fradival megszerezte a klub történetének 35. bajnoki címét, a Konferencia Ligában eljutott az egyenes kieséses szakaszig, ám a Magyar Kupa döntőjét elveszítette a kizárólag magyar játékosokból és edzőkből álló Pakssal szemben. A meccs másnapján a Szpartak Moszkva kivásárolta a szerb edzőt, aki a bajnokság vége előtt egy fordulóval (az utolsó ellenfél az örök rivális Újpest) úgy állt tovább, hogy el sem köszönt a szurkolóktól, akiket több nyilatkozata szerint imádott. Különféle felületeken nagyon sokan zsoldosnak kiáltották ki, aki félretéve a Fradi szellemiségét azonnal igent mondott az orosz pénz hívó szavára. A Ferencvárosban nem bocsátják meg a vereséget, így elképzelhető, hogy a kupakudarc is alaposan közrejátszott abban, hogy Stanković nem ünnepelhette meg a csapattal a bajnoki címet, melyért ő is megdolgozott. Az ünneplés a végig a stábban dolgozó Leandrónak jutott, de ő sem marad tovább. Rafael Benítez, Phillip Cocu, Marek Papszun nevét emlegetik, pedig a magyar edzők (például Dárdai Pál vagy Lőw Zsolt) is bizonyítanák, hogy alkalmasak a feladatra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..