home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az orosz erők ismét lőtték Harkivot
2022.07.12.
LXXVII. évf. 27. szám
Az orosz erők ismét lőtték Harkivot

Az orosz erők ismét tüzet nyitottak vélhetően rakéta-sorozatvetőkkel a keleti országrészben lévő Harkiv megye azonos nevű székhelyére, az eddigi információk szerint 3 civil vesztette életét, és 31-en sérültek meg, köztük egy négy- és egy tizenhat éves gyermek — közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A tisztségviselő szavai szerint több becsapódás is történt Ukrajna második legnépesebb városában. A katasztrófavédelmi szolgálat arról tájékoztatott, hogy egy lövedék eltalált egy hatszintes lakóépületet Harkiv belvárosában. A mentési munkálatok még tartanak. A civilek elleni támadás miatt az ügyészség eljárást indított.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

Reggel a déli Odessza megyét is orosz rakétacsapások érték. Az ukrán légierő adatai szerint legfeljebb hét rakétát lőttek ki a régióra. Jurij Ihnat, a légierő parancsnokságának szóvivője szerint H—59 és H—31-es rakétákat lőttek ki az oroszok Szu—30-as és Szu—35-ös típusú repülőgépekről. Az Odessza megyei kormányzói hivatal közölte, hogy egy infrastrukturális objektumot ért találat, azt azonban nem pontosította, konkrétan mit és hol. Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője hozzátette, hogy az áldozatokról és a károkról szóló információkat még ellenőrzik.

Közben a katasztrófavédelem közölte, hogy 24-re nőtt a Csasziv Jar elleni vasárnapi orosz támadás halálos áldozatainak száma. A Donyeck megyei településen egy ötszintes lakóházat ért találat. Eddig 9 embert sikerült kimenteni a romok alól. Vasárnap a Donyeck megyei kormányzói hivatal még arról számolt be, hogy 15 halálos áldozata és 6 sérültje van a támadásnak. Hozzátette, hogy még 24 ember lehet a romok alatt.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

Az ukrán vezérkar hétfői harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán katonák visszaverték az orosz csapatok rohamát a Donyeck megyei Krasznopillja településnél, a stratégiai jelentőségű Szlovjanszk irányába, illetve a Donyeck közelében fekvő Marjinkánál.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

Hollandia nehézfegyverekkel, páncélozott járművekkel és önjáró tarackokkal fogja ellátni Ukrajnát — jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök hétfőn Kijevben, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A holland politikus felszólította a partnerországokat, hogy ők is tegyenek hasonlóképpen. „Ukrajnának szüksége van a katonai támogatásunkra. Korszerű, precíziós fegyverekkel kell segítenünk Ukrajnát. Felszólítom minden kollégámat Európában és a világ más részein, hogy segítse Ukrajnát nehézfegyverekkel. Mi magunk nehézfegyvereket, páncélozott járműveket és önjáró tarackokat fogunk szállítani” — fogalmazott Rutte.


Fotó: Dmitro Kuleba/ Facebook

Az ukrán állampolgároknak nincs szükségük Putyin állampolgárságára, és az erőszakos kényszerítési kísérletek kudarcra vannak ítélve — szögezte le Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn. A tárcavezető arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendeletben kiterjesztette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésének lehetőségét Ukrajna minden lakosára. A külügyminisztérium közölte, hogy az ukrán állampolgárok orosz útlevéllel való ellátása jogilag semmis, és nem jár jogi következményekkel Ukrajnára nézve. A tárca szerint Oroszország az orosz állampolgárság könnyített megszerzését arra használja, hogy „szorosra húzza a hurkot az ideiglenesen megszállt ukrán területek lakosainak nyakán, és arra kényszeríti őket, hogy részt vegyenek a megszálló hatóságok és az orosz hódító hadsereg bűnöző tevékenységében”.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5762 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román—magyar határon belépők közül pedig 4658-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel. Vonattal 27 ember — köztük 10 gyerek — jött az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre — tudatta az ORFK.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..