home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az orosz erők bevásárlóközpontot találtak el Kremencsukban, sok áldozat
2022.06.28.
LXXVII. évf. 25. szám
Az orosz erők bevásárlóközpontot találtak el Kremencsukban, sok áldozat

Bevásárlóközpontba csapódott be orosz rakéta hétfőn, az Ukrajna középső részében lévő Poltava megyei Kremencsuk városban — közölte kora este Dmitro Lunyin, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő portálon. Az eddigi adatok szerint 18 fő életét veszítette, 58-an megsérültek, és 40 személyt eltűntként kezelnek.

Az Amsztor nevű plázát a híradások szerint kora délután érte a támadás. Kremencsuk polgármestere, Vitalij Maleckij korábban csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy a csapás nagyon zsúfolt helyen történt, mely egyáltalán nem kapcsolódik katonai műveletekhez.


Fotó: State Emergency Service of Ukraine/ Reuters

Az incidensre reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és azt írta a Telegramon, hogy több mint ezren voltak a támadás idején a plázában. „A bevásárlóközpont lángokban áll, a mentők oltják a tüzet, az áldozatok száma elképzelhetetlen” — fogalmazott az elnök. Hangsúlyozta, hogy az objektum nem fenyegette az orosz hadsereget, és nincs stratégiai jelentősége sem. Ott csak emberek voltak, akik próbálnak normális életet élni — mutatott rá.

Nem orosz csapás, hanem ukrán légvédelmi rakéta okozott károkat a polgári infrastruktúrában a Kijev ellen intézett orosz támadás során — jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hadijelentést ismertetve. Konasenkov szerint június 26-án az orosz légierő négy nagy pontosságú, levegő-föld rakétával mért csapást az Artem Rakétakombinátra Kijev Sevcsenkivszkij kerületében. Az üzem rakéta-sorozatvető lőszert gyártott. Az orosz célellenőrzés szerint mind a négy rakéta célba talált, a létesítmény megsemmisült, anélkül, hogy Kijev polgári infrastruktúrája megsérült volna. A tábornok azt mondta, az ukrán fővárosba telepített Sz—300-as és Buk M1 légvédelmi rendszerek több mint tíz rakétát lőttek ki, de az ukrán rakétakilövők és a rádióberendezések összehangolatlansága miatt a Bukok lelőttek két saját Sz—300-as légvédelmi rakétát. Ezek egyike zuhanhatott lakóépületre.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Konasenkov szerint az ukrán hadvezetés megpróbálja megállítani az ukrán egységek „kaotikus menekülését” Liszicsanszk közelében. Mint mondta, az orosz tüzérség felszámolta az ukrán „náci” Jobboldali Szektor egyik záróosztagát, amely 72. gépesített dandárja első zászlóalja személyi állományának visszavonulását szándékozott megakadályozni. A szóvivő közölte, Liszicsanszknál az ukrán 115. önálló gépesített dandár parancsnoka, miután vezetési pontját visszavonta, elvesztette az ellenőrzést alegységei felett. Ennek következtében a harci cselekmények során a dandár 138. zászlóalja személyi állománya 80 százalékos, hadfelszerelése pedig mintegy 70 százalékos visszafordíthatatlan veszteséget szenvedett el.

Konasenkov beszélt egy különböző európai állampolgárokból álló és egy grúz zsoldosszabotázs- és -felderítőcsoport vasárnapi felszámolásáról a liszicsanszki olajfinomító környékén. A két osztagnak összesen 14 harcosa volt. Mint mondta, a likvidált grúzok között voltak olyanok, akik márciusban Kijev közelében részt vettek orosz katonák megkínzásában és meggyilkolásában. Konasenkov szerint az orosz védelmi tárca minden ilyen esetet számontart.

Legkésőbb télig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak — jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn a G7 csoport németországi csúcstalálkozóján diplomáciai források szerint.

Az ukrajnai háború és az annak nyomán kivetett szankciók az energiahordozók rendkívüli drágulásához vezettek, ezt követte a szállított mennyiség visszaesése, ami egyfajta ördögi körként az árak további emelkedésével járt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az energiaügyekkel foglalkozó európai uniós tagállami miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján kiemelte: a találkozón érezhető volt, hogy óriási az aggodalom, hiszen Európa rendkívüli kihívásokkal és nehézségekkel néz szembe az energiaellátás biztonságát illetően.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5912 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román—magyar határon 4331-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel. Vonattal 165 ember, köztük 78 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Reuters, Guardian

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..