home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az organikus gazdálkodásról
Tóth Tibor
2016.03.14.
LXXI. évf. 10. szám
Az organikus gazdálkodásról

Az organikus gazdálkodás egyre nagyobb szerepet tölt be a mezőgazdasági termelésben, mind Európában, mind az Európán kívüli országokban. Az ökológiai vagy organikus gazdálkodás környezetünk és a jövő generáció újraértelmezése, a fenntartható mezőgazdaság legnépszerűbb modern változata.

Az organikus gazdálkodás iránt érdeklődők kedd este a hajdújárási helyi közösség nagytermében Laczikó Tamás veszprémi okleveles agrármérnök előadása által megismerkedhettek a biotermesztésű zöldség és gyümölcs előállításának módjával.

Laczikó elmondta, hogy az Ökonet Agro egy speciális termésnövelő készítmény, mely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását és támogatja a humuszképződést. Minden kultúrnövényhez alkalmazható. Több kedvező hatása is van. Például javítja a talaj biológiai, fizikai és kémiai állapotát, fokozza a biológiai aktivitást, helyreállítja a mikroflórát. Hatására javul a talajszerkezet, és a megmunkálás kevesebb talajmunkát igényel. Elősegíti a mikro- és a makroelemek feltáródását, növeli a humusztartalmat, visszaszorítja a rothasztó folyamatokat. Elősegíti a csírázóképességet, a gyökér- és a hajtásképzést. Túladagolni nem lehet, nincsenek mellékhatásai, nem toxikus. Alkalmazása után nincs betartandó várakozási idő a betakarításig. Folyamatos használata mellett a gyomosodás csökkenthető, rendszeres használata segíti és stabilizálja a környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét.

Szó esett az SCD Probiotikus Technológiáról is, mely módszer környezetkárosítás nélküli megoldást nyújt számos, korábban megoldhatatlan vagy csak vegyszeresen, költségesen megoldható gondra. A mikroorganizmusok mindenhol megtalálhatók a földön: levegőben, vízben, szárazföldön, emberi és állati szervezetben. Jelenlegi életkörülményeink, életvitelünk, kulturális szokásaink egyre kedvezőtlenebb körülményeket teremtenek a jótékony hatású mikroorganizmusok és saját magunk számára is. Az SCD probiotikus mikroorganizmusok használata hosszú távú alternatíva lehet az életminőségünk javításában. E technológia alkalmazásának hatására környezetünk és ezáltal mi is egészségesebbé, energikusabbá válhatunk. E mikroorganizmusok jótékony hatásai közül kiemelhető, hogy csökkentik a környezet szennyezettségét, lebontják a szerves anyagokat, illetve átalakítják őket más élőlények, növények számára hasznosítható formába, visszaszorítják a patogén és a rothasztó mikroorganizmusokat, és a nagyszámú semleges mikroorganizmust egy adott közegben maguk mellé állítva egészséges környezetet hoznak létre, továbbá szerves savakat, antioxidánsokat, enzimeket és vitaminokat is termelnek. Eredményesen felhasználhatóak a mezőgazdaságban, a kiskertekben (vegyszerek használatának csökkentése, talajkondicionálás, bioaktív vegyületek előállítása, szervesanyag-körforgás helyreállítása, gyomosodás csökkentése, komposztálás, szagsemlegesítés az állattartásban, egészségmegőrzés, trágyakezelés), a kerti tavak, halastavak vizének tisztántartásában (algásodás visszaszorítása, öntisztuló képesség visszaállítása), a hulladékgazdálkodásban (szerves anyagok környezetbarát lebontása és újrahasznosítása, kellemetlen szagok és gázok visszaszorítása, a légypopuláció csökkentése), a szennyvíztisztításban (szerves anyagok és toxikus anyagok lebontása, zsiradéklerakódások csökkentése), a károsodott területek remediációjában, valamint a háztartásban.   

Az előadás vége felé Laczikó több példával mutatta be az organikus gazdálkodás és az ismertetett technológia kedvező hatását, majd a jelenlévők kérdéseket tehettek fel a veszprémi okleveles agrármérnöknek. A következő biotermesztéssel kapcsolatos előadást március 20-án Topolyán tartják meg.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..