Az öreg tekintetes

Az öreg tekintetes

Rádiójáték-bemutató a Kossuthon Gárdonyi Géza regénye alapján

„A fővárosban az arc csak fejdísz, cégtábla. Vidéken ott ül a lélek is az emberek arcán.” (Gárdonyi Géza: Az öreg tekintetes)

Gárdonyi Géza, a kiváló magyar író 155 évvel ezelőtt, augusztus 3-án látta meg a napvilágot.

A jeles szerző Egri csillagok című regényét — melyben az 1552-es ostrom várvédő hőseinek állít emléket — olvasói szavazatok alapján a 2005-ös esztendő Nagy Könyvének választották. A mű jótékony utóélete, népszerűsége hozzájárul ahhoz, hogy a történelmi emlékek tovább élnek, mindezt bizonyítja, hogy a regénybeli történések fő helyszíne, az egri vár népszerű úti cél ma is.

A Thália Színház új hangjátéka a szerző Az öreg tekintetes című kisregényének megrázó történetét dolgozza fel Vajda István rendezésében. Az idős Csurgó Károly (Papp János) életének utolsó szakaszát tárja elénk. Mikor lép a főhős a tragédiához vezető útra? Tehetne-e valamit ellene? A végkifejlet magva ugyanabban a mozzanatban rejlik, ami Szabó Magda Pilátusának is alapmotívumát képezi. Egy tisztességben és szorgalmas munkában töltött, aktív élet után, a társát vesztett, idős ember beleegyezik a látszólag észszerű megoldásba: gyermekéhez, és annak családjához költözik. A történések középpontjába egy példaértékű személyiséget állít a szerző: öreg Csurgó Károlyt, aki környezete számára maga a tevékeny jóság. Igaz az is, hogy a címszereplő jóvátehetetlenül vétkezik önmagával szemben: nem a valóságnak megfelelően ítéli meg a körülötte élőket, és önmagával szemben is kedvez nekik. Kudarcának fő oka, hogy mindvégig a saját, egy tisztességes, egyenes ember mércéjével mér, s így próbál eligazodni az önző, kicsinyes szándékok és tettek között.


Adás: 2018. július 30—aug. 03., 21.30-21.55 (Kossuth rádió, Rádiószínház).

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az öreg tekintetes
Média
  • Csermák Zoltán
  • 2019.04.19.
  • LXXIV. évfolyam 16. szám
Az öreg tekintetes
Média
  • MTVA
  • 2019.04.17.
  • LXXIV. évfolyam 15. szám
Facebook

Támogatóink