Az öreg kontinens alkonya

Az öreg kontinens alkonya

Az utóbbi években villámcsapásszerűen törtek ki forradalmak afrikai, ázsiai arab országokban, és valamilyen „rejtélyes” oknál fogva színre lépett az Iszlám Állam.

A többi közt ennek eredményeképpen Európát dél és kelet irányából embertömegek árasztották el, miközben a főként déli és délkelet-európai országok jelentős része évek óta súlyos pénzügyi válságtól szenved, elsősorban a Nemzetközi Valutaalap, illetve a Szövetségitartalék-rendszer válságkezelő pénzügyi politikája és hitelei miatt. Mindez még kiegészíthető az orosz—ukrán háborús konfliktus egyik következményével, vagyis az Oroszország elleni kereskedelmi büntetőintézkedések bevezetésével.

Európa megroppanva, nagy gazdasági, illetve politikai kohéziós erő nélkül küzd a legújabbkori gyarmatosítás és a világ pénztartalékainak őrzői ellen. Pontosabban küzdene, ha a nyugat-európai döntéshozók rájönnének, hogy a kontinens destabilizálásának szándéka nem keletről, délről vagy északról, hanem főként nyugatról érkezik. Az Európai Központi Bank az amerikai Szövetségitartalék-rendszer tulajdonképpeni fiókintézeteként működve hitelezett túl számos európai régiót.

Emellett egyre valószínűbb, hogy az arab világ elképesztő mértékű forrongása, illetve az egykori hidegháborúhoz hasonló állapotok visszaállítása korántsem a véletlen műve. Az Egyesült Államok évek, mondhatni, évtizedek óta szándékosan gyengíti Európát.

A 2008-ban a tengerentúlon kirobbant gazdasági világválságot követő pénzügyi válságkezelések szinte kiéheztették Európa számos országát. A kormányoknak egyre többször kellett közvetlenül megmenteniük és feltőkésíteniük a nemzetközi bankjaikat vagy a biztosítóikat. Önerő híján pedig egyre több ország vette igénybe a nemzetközi pénzügyi szervezetek „segítségét”. Európát egyfajta túlhitelezéssel és rendkívül súlyos geopolitikai konfliktusok kirobbantásával sikerült sarokba szorítani. Európa döntéshozói minden újabb elvesztegetett nappal távolabb kerülnek attól, hogy a jövőben egyenrangú félként üljenek le a világ döntéshozóinak asztalához. Európa napjainkra elveszítette egykori fényét és ragyogását, cserébe az itt élő emberek megkapták a rövid pórázon tartott, háttérből manipulált tőke Európáját. Az öreg kontinens patinás mivoltának lerombolásáért azonban valakiknek egyszer fizetniük kell.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az öreg kontinens alkonya
Heti Jegyzet
Az öreg kontinens alkonya
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink